Uredništvo    6. januar 2017
Brazilski ponos je postal sramota

Kultna Maracana danes razpada

Nekaj mesecev po zaprtju poletnih olimpijskih iger, na katere so Brazilci izjemno ponosni, to državo bremeni velika sramota. Osrednji stadion Maracana zdaj namreč neslavno propada.
SORODNE NOVICE
Šahtar zdaj že zelo blizu nasl...
22.4.2017 | Mednarodni nogomet
Video: Ostrostrelec Giovinco
22.4.2017 | Mednarodni nogomet
ARSO izdal soglasje za Bežigra...
22.4.2017 | Mednarodni nogomet
Schweini, nas lahko slikaš?
21.4.2017 | Mednarodni nogomet
Stanković pomagal Crveni zvezd...
20.4.2017 | Mednarodni nogomet
VAR vse bolj postaja realnost
20.4.2017 | Mednarodni nogomet
Maracana v vsem svojem sijaju. (foto: Getty Images)
Za potrebe svetovnega prvenstva leta 2014 so Brazilci v prenovo najbolj kultnega nogometnega stadiona v državi plačali več kot 600 milijonov ameriških dolarjev. Sveti gral med nogometnimi stadioni (zgrajen je bil za potrebe prvenstva leta 1950) je po letih propadanja znova zasijal v svetli luči. Po nogometnem prvenstvu je Maracana še en velik trenutek dočakala lansko leto, ob odprtju in tudi zaprtju poletnih olimpijskih iger, ki jih je gostila Brazilija. Stadion je nenazadnje gostil tudi finale olimpijskega nogometnega turnirja, v katerem je Brazilija premagala Nemčijo in se ji na nek način vsaj delno maščevala za boleč poraz iz leta 2014.

Kljub zgodovinskemu pomenu in silnemu vložku za njegovo prenovo, pa stadion danes sameva. V marsikaterem pogledu je ta nogometni objekt devastiran. Na njem manjka vsaj 7.000 stolov, stene je prekrila plesen, prostori znotraj stadiona niso vzdrževani in propadajo, stadion pa ima težave celo s stabilnim dostopom do električne energije. Uničena je tudi igralna površina.

Odgovorni pa... Zasebna podjetja, ki so stadion vzela v upravljanje po olimpijadi, si podajajo žogico z oblastmi, češ da je bil stadion ob prevzemu v že tako slabem stanju. Že v fazi prenove Maracane je sicer izbruhnil velik koruptivni škandal, v katerem naj bi se posamezniki okoriščali na račun pregrešno drage investicije. 

Maracana naj bi sicer tudi v prihodnje gostila dogodke, vendar od njenega blišča ne glede na vse kot kaže ni ostalo prav veliko. Škoda, pa tako impresivna je bila...


Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE