Klemen Kos   18. september 2018
Še včeraj v Velenju, danes v ligi prvakov

CSKA in "razred 2018"

Mladi Slovenec Jaka Bijol je del revolucije pri CSKA iz Moskve, ki je poleti svojo ekipo »dinozavrov« razbil na prafaktorje ter vse stavil na projekt, ki bi lahko bil vitalnega pomena za celoten ruski nogomet.
SORODNE NOVICE
Dugarry raztrgal Atletico in S...
23.2.2019 | Evropski pokali
Igralec tedna v LP je nogometa...
22.2.2019 | Evropski pokali
Bonucci se je sam vrgel na tla...
21.2.2019 | Evropski pokali
Kovač priznal zavlačevanje
21.2.2019 | Evropski pokali
Allegri: Atletico je vajen tež...
21.2.2019 | Evropski pokali
Oblak: Za Ronalda ni posebne p...
21.2.2019 | Evropski pokali
(foto: uradna spletna stran kluba)
CSKA iz Moskve je bil pretežen del zadnjega desetletja pojem dolgočasnosti. Imel je enega najbolj nepremičnih igralskih kadrov, v katerem so se bolj ali manj izmenjevali le napadalci, temelji pa so ves čas ostajali nedotaknjeni. V Evropi bi težko našli starejšo obrambno linijo, kot je pri CSKA igrala v minuli sezoni – brata dvojčka Berezutski in kapetan Sergej Ignaševič so skupaj šteli astronomskih 110 let, med seboj pa so za CSKA skupaj odigrali krepko čez 1.000 tekem. Njihov hrbet prav tako že več kot desetletje ščiti vratar Igor Akinfejev, nekakšen ruski Gigi Buffon in eden od simbolov stabilnosti, h kateri se je CSKA ves ta čas tako rad zatekal.

Po tem, ko je ostarela ekipa CSKA v minuli sezoni v ruskem prvenstvu zasedla drugo mesto in s tem avtomatično uvrstitev v ligo prvakov, je prišel čas revolucije, ki je razbila vse to, kar je CSKA predstavljal v zadnjem obdobju. Zgoraj omenjeni trio branilcev se je kolektivno upokojil, slovo trojice veteranov in neugodne ekonomske razmere v Rusiji pa so dale povod k temu, da je od lanskoletnega CSKA ostalo bore malo. Mladi zvezdnik Aleksandr Golovin je odšel v Monaco, dolgoletni člani srednje vrste Bibras Natcho, Pontus Wernbloom in Georgi Milanov so po izteku pogodb odšli iz kluba in kar čez noč se je trener moštva Viktor Gončarenko znašel brez igralcev, brez pravih menjav in pred prelomnim prestopnim rokom, katerega zelo dobro simbolizira prav naš mladi vezist Jaka Bijol.

Bijol se je znašel v prelomnem trenutku novejše zgodovine CSKA, v kateri sta v ospredje stopili klubska ogledniška služba in klubski mladinski pogon. Bijol je eden od množice igralcev, ki jih je ogledniška služba priporočila vodstvu kluba in pri katerih njihov prejšnji izvor niti ni igral posebej pomembne vloge. Bijol je v čevlje Šveda Wernblooma stopil iz skromnega slovenskega prvoligaša, vrzel v obrambi je zakrpal mladi Brazilec Rodrigo Becao, ki je v članskem nogometu pred prihodom v Rusijo odigral le 11 tekem, del prenove pa sta bila tudi dva mlada islandska nogometaša Arnor Sigurdsson in Hordur Magnusson, ki na ravni, na kateri igra CSKA, vseeno predstavljata veliko neznanko.

Polovica kadra je mlajšega od 21 let
Jaka Bijol  se je znašel v okolju, v katerem avtoriteto izžerevajo stari mački Akinfejev, Alan Dzagoev in Mario Fernandes, celoten fokus pa je na razvoju generacije igralcev, ki je bila čez noč vržena v vodo z nalogo, da splava. Trener Viktor Gončarenko je številne mladeniče, med njimi tudi Bijola, postavil celo v začetno enajsterico, uvodni rezultati pa so nadvse spodbudni. Mlada ekipa CSKA se v prvenstvu še lovi, a je z zmago v finalu ruskega superpokala proti Lokomotivi in več nastopi v državnem prvenstvu nakazala, da ima v sebi izjemen potencial. Kar 12 članov igralskega kadra šteje 21 let ali manj, šesterica od le-teh je bila poleti dokončno promovirana v prvo ekipo iz klubske akademije, povprečna starost celotnega igralskega kadra pa znaša vsega 23.7 let.  Pri CSKA vendarle niso bili povsem naivni in avanturistični pri postavljanju temeljev za prihodnost, saj so tik pred koncem prestopnega roka le poskrbeli tudi za kakovosten dvig ekipe in sicer s prihodoma nekdanjega bisera Hajduka Nikole Vlašića – ta je zamišljen kot menjava za Golovina – in izkušenega urugvajskega napadalca Abela Hernandeza.

Timur Žamaletdinov Zhamaletdinov
(foto: uradna spletna stran kluba)


CSKA gradi za Rusijo … malo pa tudi za Slovenijo
CSKA je bil v zadnjem desetletju glavni in najpomembnejši dobavitelj igralcev v rusko reprezentanco in od te vloge tudi v prihodnje ne kani odstopiti. Največja bisera prenovljene ekipe sta "maturanta" klubske akademije Timur Žamaletdinov in Fedor Čalov, oba napadalca, ki sta v letošnji sezoni skupaj dosegla že osem zadetkov. V obrambi se uveljavlja Nikita Černov, potencial kaže vezist Khetag Kosunov, vse boljše igre pa kaže tudi komaj 20-letni Hrvat Kristijan Bistrović – edini igralec, za katerega je v obdobju med letoma 2015 in 2018 CSKA plačal odškodnino in sicer pičlih 500 tisoč evrov. Trener Gončarenko zelo zaupa tudi Jaki Bijolu, ki je dobil veliko priložnost dokazovanja v mladi, ambiciozni in kakovostni ekipi, ki navkljub mladosti svojim nasprotnikom vsiljuje svoj slog igre in jo še vedno obdaja mentaliteta zmagovanja. Bijolov projekt v CSKA je še posebej zanimiv prav zato, ker ima Slovenija prav na njegovem igralnem položaju že dolga leta precej težav.

Debi v Plznu

CSKA bo svojo sezono v ligi prvakov začel jutri v Plznu, po napovedih ruskih medijev pa naj bi od prve minute srečanje začel tudi Bijol. CSKA sicer igra v skupini, v kateri sta prvi dve mesti rezervirani za Real Madrid in Romo, svoje domače tekme pa bo zaradi velikega povpraševanja igral na največjem ruskem stadionu Lužniki in ne na svoji novi VEB Areni, ki je posredno tudi eden od razlogov za pomladitev igralskega kadra. CSKA letno zaradi izgradnje novega stadiona namreč plačuje približno 25 milijonov evrov, zaradi česar ima precej zvezane roke pri nakupovanju novih igralcev. CSKA za razliko od ostalih članov ruske elite nima bogatega pokrovitelja kova Gazproma, njegov lastnik Evgeni Giner pa je utrpel precejšnje izgube zaradi slabega stanja ruske ekonomije.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 5
Starejši naprej | Novejši naprej
lama 18.9.2018, 22:33 Prijavi komentar
vpoklic bo že dobil verjetno, samo priložnosti nebo dobil
boorriicchhii 18.9.2018, 16:38 Prijavi komentar
Jaka Bijol bo vabilu v repko dobil bog ve kdaj, ker pač ne igra v zahodni Evropi, ampak v Rusiji, ki ima, mimogrede, 6. ali 7. najmočnejšo ligo v Evropi. On lahko igra odlično, vrhunsko, ampak repke še dolgo ne bo videl. Upam pa, da se motim!
internista21 18.9.2018, 15:32 Prijavi komentar
Odličen članek! Simba007 ma kaki, raje krhin in njim podobni stekleni igralci :/ Zato smo tam kjer smo... realnost bo kmalu San Marino , Luxemburg in njim podobna Andora..
Stand ur ground 18.9.2018, 13:01 Prijavi komentar
simba007 se strinjam. Tip bo po vsej verjetnosti igral na Santiagu Bernabeu proti Realu, za reprezentanco bo pa še vedno prezelen. Potem pa razumi to logiko
simba007 18.9.2018, 12:42 Prijavi komentar
In takšnega talenta mi ne bomo dal v repko, neeee. Rajši ga bomo še "kalili" tri leta, ker kao še nima izkušenj in gledali te naše nesposobneže. Zdaj je idealen čas, da se nekaj spremeni in zastavi za prihodnost tudi v Sloveniji. Isto so naredili Švedi, pa jih poglejte danes.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE