Miran Zore   22. september 2017
Miha Zajc igra svojo prvo sezono v Serie B

Serie B ni nobena tragika

Kot že tolikokrat doslej, je nogometna pot Mihe Zajca še naprej pestra in valovita. Z Empolijem je izpadel v Serie B, česar pa ne dojema tragično. Ravno nasprotno, vse skupaj vidi kot veliko priložnost.
SORODNE NOVICE
Ronaldo ima prvo italijansko l...
16.1.2019 | Evropske lige
Poškodba zaustavila prodirajoč...
16.1.2019 | Evropske lige
Fiorentina premagala Inter, Ca...
15.1.2019 | Evropske lige
Z Ronaldom je Juventus priprav...
15.1.2019 | Evropske lige
De Boer: Inter bi se lahko zgl...
15.1.2019 | Evropske lige
Najbogatejši Kitajec je zainte...
15.1.2019 | Evropske lige
(foto: uradna spletna stran kluba)
Miha Zajc je z Empolijem dobro zakorakal v svojo drugo sezono na "škornju". Po spletu zares nesrečnih okoliščin, ko je Empoli v povsem zadnjem krogu minule sezone nesrečno izpadel iz elitne Serie A, je njegova nova realnost postala Serie B. V njej Empoliju po prvih petih krogih dobro kaže, s tremi zmagami in dvema remijema je drugi, pri čemer je Zajc igral na vseh petih tekmah (igral je tudi na pokalni tekmi). Ne sicer toliko kot bi si želel (159 minut), vendar je prepričan, da je sezona v drugi italijanski ligi dovolj dolga, da bo zbral zadostno minutažo v glede na lansko sezono povsem spremenjeni ekipi.

"Po izpadu v drugo ligo je v klubu prišlo do velikih sprememb. Odšli so direktorji, trenerji (novi je Vincenzo Vivarini, op.p.), večina igralcev, ostalo nas je le nekaj. Mislim, da so v klubu sestavili dobro ekipo, ampak bomo še videli, kako močni smo. Začeli smo v redu, toda te prve tekme še niso realen pokazatelj. V drugi polovici sezone bo verjetno bolj jasno, kdo se bo lahko boril za napredovanje v prvo ligo. Na pripravah sem ves čas igral, tudi prvo tekmo in v pokalu, potem sem vstopal s klopi. To me je malce presenetilo, ampak sem prepričan, da si bom uspel izboriti začetno enajsterico," pravi Zajc.

Serie B je precej drugačna od Serie A. Zanjo velja, da je zahtevna liga, v kateri so se izbrusili številni nogometaši, ki zdaj igrajo vidne vloge v prvi italijanski ligi. Zajc se je o Serie B pogovarjal tudi z reprezentančnim soigralcem Jasminom Kurtićem, ki je svoj renome zgradil prav med drugoligaši (prebil se je pri Vareseju). 

"Jasmin Kurtić je to dal skozi, pogovarjala sva se. Njegove izkušnje so mi vlile dodatno samozavest, lažje sem sprejel izpad. Ko sem prišel v Empoli, ni nihče razmišljal o izpadu. Zdaj sem miren, nobene tragike ni, Serie B je naša in moja realnost in želim jo čim bolje izkoristiti. Ponuja se mi priložnost, da napredujem. V nogometu se stvari hitro odvijajo, zdaj smo že na polno v novi sezoni in moj cilj je le, da bi igral in napredoval. Verjamem, da sem že zdaj boljši igralec kot sem bil, ker sem bogatejši za dragocene izkušnje."

Napredovanje v prvo ligo je cilj uprave kluba, vseeno pa ultimata ni. V letošnji sezoni je v Serie B konkurenca precej izenačena, izrazitega favorita za končno prvo mesto (še) ni. 

"V klubu se je res vse spremenilo. Tudi cilji so drugačni. Poizkusili bomo takoj priti nazaj v Serie A. Nekje sem prebral, da je letošnja Serie B ena najbolj izenačenih sploh. Izrazitih favoritov ni. V klubu so mi poleti rekli, da želijo, da ostanem. Saj o odhodu nisem zares razmišljal, komaj prišel sem. Zavedam se, da je pomembno, da igram v tujini, v zahtevnem okolju, kar Serie B zagotovo je. Da bi odšel kam drugam, preprosto ni bilo realno."

Dobrega pol leta je Zajc v Italiji. Vmes je izpadel iz prve lige in ostal tudi brez reprezentance. Sam to preizkušnjo dojema kot vse ostale v preteklosti, ko mu ni bilo težko stopiti korak nazaj, da bi potem lahko stopil dva naprej. Tujina, poudarja, je za igralca iz slovenske lige resnično povsem drug svet.

"Prvič sem v tujini, pa sem doživel že toliko. Tako pač je, konkruenca je huda in res je, kar govorijo ti igralci, ki že dolgo igrajo zunaj. Ves čas je borba, na vsakem treningu, ves čas se je treba dokazovati. V slovenski ligi je drugače, tam so bolj potrpežljivi s teboj in te čakajo. Tukaj moraš dati to, kar pričakujejo. Prepričan sem, da sem se dobro odločil, ko sem izbral Empoli, saj sem potreboval nov izziv in stopnico višje. Zdaj sem tukaj in storiti moram vse, da jo preskočim. Nisem želel v prevelik klub. Z reprezentanco je pa tako, da sem vesel vpoklica, je pa to stvar selektorja. Jaz lahko storim le to, da skušam v klubu kar najbolje igrati. Verjamem, da za Empoli lahko igram in ko bom dobil priložnost, trenutno sem na meji prve enajsterice, jo bom skušal maksimalno izkoristiti. Konec koncev sem zato tudi prišel sem."
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 3
Starejši naprej | Novejši naprej
peacemaker1 22.9.2017, 19:14 Prijavi komentar
@LJUBIM_NOGOMET...ti že veš..;)
LJUBIM_NOGOMET 22.9.2017, 17:31 Prijavi komentar
Jah, če ni kvalitete pač ni čudno, da se vstopa s klopi...
peacemaker1 22.9.2017, 10:48 Prijavi komentar
...bravo Miha..želim ti vso srečo..;)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE