Tine Zupan   23. junij 2017
Brat slovite sestre

Skavt: Nikola Vlašić

Njegov oče pravi, da je bil pri enem letu motorična pošast. Njegova sestra Blanka je največja hrvaška atletinja vseh časov. Njegova kariera pri Hajduku se počasi končuje. Spoznajte Nikolo Vlašića.
SORODNE NOVICE
Hajduk pred rekordnim transfer...
28.8.2017 | Evropske lige
Frank Lampard optimističen gle...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Postavljanje zastavic po črnog...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Ciro Ferrara ni pravi profil z...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Adijo Ibrahimović, Andreas Gra...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Skibbe kljub neuspehu ostaja s...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: uradna spletna stran kluba)
Ime in priimek: Nikola Vlašić
Klub: Hajduk
Položaj: vezist

Rojstni datum: 4. 10. 1997
Kraj in država porekla: Split, Hrvaška
Državljanstvo: hrvaško

Višina: 178 cm
Teža: 80 kg
Močnejša noga: obe

Nikola Vlašić bo šele oktobra star 20 let, a je v minuli sezoni že dosegel mejnik stotih tekem v majici Hajduka. Je talent, o katerem Hrvati poslušajo že zadnjih deset let, odkar se je na svetovnem spletu pojavil posnetek vragolij osemletnega Nikole.

Njegovo družinsko ozadje je znano. Sestra Blanka je največja hrvaška atletinja vseh časov, z očetom Joškom, ki je od nekdaj tudi sestrin trener, pa je v primerjavi z vrstniki vselej več in bolj natančno treniral.

Če je znameniti Ante Kostelić ustvaril dva smučarska velikana, je Joško Vlašić na dobri poti, da po izjemni skakalki v višino Hrvatom ponudi tudi vrhunskega nogometaša.

Začetki in razvoj
Med Blanko in Nikolo, ki sta najstarejši in najmlajši otrok Joška Vlašića, je kar 14 let razlike. Vsi pa so rojeni v Splitu in vzgojeni kot veliki navijači Hajduka. Oče je bil uspešen atlet, ki je v mnogoboju osvajal kolajne na Mediteranskih igrah v letih 1979 V Splitu (za potrebe teh iger je bil zgrajen stadion Poljud) in 1983 v Casablanci.

Kasneje je kot trener oblikoval hči Blanko v eno največjih atletinj zadnjega desetletja. Dvakratna svetovna prvakinja ima tudi srebro in bron z Olimpijskih iger v Pekingu in Riu de Janeiru. Tudi mama Venera je bila športnica, ki je igrala košarko in je bila državna prvakinja v teku na smučeh. Jabolko imenovano Nikola tako ni moglo pasti daleč od drevesa!

Oče ga je že pri štirih letih začel individualno trenirati, pri devetih letih pa je začel nogomet redno igrati pri malem klubu Omladinac Vranjić. Tam je ostal do 12. leta, ko se je preselil v Hajduk. Vselej je igral s starejšimi soigralci, v kadetski ekipi splitskega velikana pa sta skupaj z Andrijo Balićem zablestela v sezoni 2013-14 in kmalu skupaj podpisala prvi profesionalni pogodbi.

Že pri 14 letih je začel igrati za hrvaško reprezentanco do 16 let. Njegov talent za velike evropske klube ni bil več nikakršna skrivnost. V sezoni 2014-15 je bil tako priključen prvi ekipi, debitiral pa je v slogu največjih draguljev: na evropski tekmi na Irskem proti Dundalku je zabil gol in svoji ekipi pomagal do zmage z 2:0 v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Postal je najmlajši strelec Hajduka v zgodovini. Star je bil 16 let in devet mesecev.
V pomlajenem Hajduku je bila zanj rezervirana pomembna vloga. V prvem krogu sezone je prvič zaigral tudi v hrvaški ligi ter tekom sezone doživel popolno uveljavitev. Prvi gol je dosegel novembra na gostovanju v Zadru, sezono pa je končal s kar 27 nastopil v HNL in tremi goli.

Veliki klubi so ponoreli, Tottenham se je v iskanju "novega Luke Modrića" na lov pognal prvi, vendar pa se Vlašići niso odločili za takojšenj beg v tujino.

Z rednim igranjem za Hajduk je nadaljeval tudi v naslednji sezoni, ko je leta 2016 na njegov račun priromala nova angleška ponudba. Oče Joško je tudi tokrat dejal, da je za Niksija, kot ga kličejo doma, še prezgodaj. "Imeli smo ponudbo angleškega kluba, ki bi ga takoj uvrstil v ekipo in ga ne bi posojal. Imena ne bom razkril, šlo pa bi za največji prestop v zgodovini Hajduka. Po posvetu smo se znotraj družine odločili, da je prezgodaj. Ne zato, ker bi dvomili v njegovo kakovost, pač pa ker verjamemo, da lahko pri Hajduku še napreduje."

Zrelo razmišljanje v času ponorelih prestopov igralcev vseh starostnih kategorij. Oče Vlašić je glede sinove kariere realen in ambiciozen obenem: "Seveda se zavedamo, da morda takšne ponudbe ne bomo prejeli več nikoli. Vendar pa ne želim tako razmišljati. Vse delamo v veri, da se bo njegova kariera razvijala v pravi smeri."

In zagotovo se razvija. Nikola je že pri 17 letih igral za izbrano vrsto do 21 let, marca letos pa pri 19. prvič tudi za Hrvaško člansko reprezentanco. Na prijateljski tekmi proti Mehiki je bil na igrišču vseh 90 minut.


Slog igre
Vlašić je ofenzivni vezist, ki lahko zaigra tudi na krilu. Njegova glavna odlika je, da tehnične finese združuje z izjemnimi fizičnimi lastnostmi. Njegov naravni nogometni dar je v kombinaciji s sistematičnim treningom pod vodstvom očeta ponudil izjemno zanimiv produkt.

"Že ko je bil star eno leto je postalo jasno, da je Niksi motorična pošast," se spominja Joško Vlašić. "Bil je nabit in čvrst. S tremi leti je skakal z višine treh metrov in brez ustavljanja nadaljeval s tekom. Vedno pa je bil tudi izjemno tekmovalen, poraza ni želel priznati."

Kot klasični ofenzivni vezist, naravno hiter in močan v igri ena na ena je Vlašić moderen igralec. Kljub temu je v Hajduku, ki v zadnjih letih na domačih tleh gleda v hrbet Dinamu in Rijeki, kljub konstantnemu igranju deležen tudi velikega števila dvomov vedno kritične hrvaške javnosti.

"Najraje igram na položaju 'polšpice'. Moj vzornik je Kun Aguero, je majhen in nabit kot jaz," pravi Nikola, ki ga trenerji vselej selijo med osrednjo in krilno pozicijo. "Mislim, da lahko v sredini dam največ. Igral sem tudi na krilu in v konici napada, a se tam nekako izgubim. Najraje vzamem žogo na svoji polovici in se zaženem naprej. Vem pa, da moram popraviti obrambo. Naprej stoodstotno, nazaj dvestoodstotno."

Od čudežnih dečkov javnost vedno ogromno pričakuje in jim mnogokrat ne namenja potrebnega časa za razvoj. "Ko sem začel igrati za prvo ekipo Hajduka se nisem niti zavedal, kaj se dogaja okoli mene. V glavi sem bil še vedno kadet. Pozornost je bila zame čudna, a mi je bila všeč. Naše okolje je takšno, da nekaj veljajo samo goli, zame pa je najbolj pomembno, da igram dobro. Ko tekmo izgubiš, nisi vreden nič, že naslednji teden pa si lahko najboljši na svetu. Mlademu igralcu v dresu Hajduka nikoli ni lahko."

Napovedi za prihodnost

Počasi prihaja čas za naslednji korak. Hajduk je klub, ki živi od transferjev, v aktualnem prestopnem roku pa zanimanje za Vlašića po poročanju hrvaških medijev kažejo štirje italijanski klubi. Torino je najbolj vztrajen, v ozadju se smukajo še Inter, Lazio in Roma.

"Na Hrvaškem je malo igralcev, kot je on. Verjetno je zdaj pravi trenutek, da zapusti Hajduk," razmišlja pomočnik športnega direktorja splitskega velikana Saša Bjelanović. "Njegova cena ne more biti nižja od petih milijonov, prav tako pa si ne moremo privoščiti, da ga izugbimo pred kvalifikacijami za Evropsko ligo."

Vlašić ima pogodbo s Hajdukom sklenjeno le še za naslednjo sezono, zato se neizbežno bliža njegov trenutek odhoda. Pravi, da bi kariero najraje nadaljeval v Španiji, ponudbe na trgu pa bodo določile, kjer bo pristal drugi športni projekt Joška Vlašića.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
Baul 23.6.2017, 18:27 Prijavi komentar
naj ostane u hajduku bo sej malo igrau aja ali pa radomlje al pa še boljše koper
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE