Miran Zore   15. maj 2017
Mar Samir Handanović izgublja potrpljenje z "luzerskim" Interjem?

Žrtev lastnih odločitev

Samirju Handanoviću po peti zaporedni neuspešni sezoni Interja grozi, da se bo njegova kariera odvila brez ene same trofeje in stika z Ligo prvakov. Sarma ima vsega "poln kufer", toda ali je njegov vlak že odpeljal?
SORODNE NOVICE
Lazio ostal brez točk in Immob...
11.12.2017 | Evropske lige
Fassone: Pogoji UEFA so nemogo...
11.12.2017 | Evropske lige
Kim Jong Un je velik navijač I...
11.12.2017 | Evropske lige
Handanović: V Italiji naslove ...
10.12.2017 | Slovenski nogomet
Marotta: Dybala preživlja težk...
10.12.2017 | Evropske lige
Napolijev skok na Chieso
10.12.2017 | Evropske lige
(foto: Getty Images)
Štirinajstega julija letos bo Samir Handanović dopolnil 33 let in tako vstopil v t.i. Kristusova leta. V karieri profesionalnega nogometaša so to leta, ko najbolj zasičeni in utrujeni že sezuvajo nogometne čevlje, spet drugi iščejo še zadnjo priložnost za konkreten zaslužek, medtem ko tretji skušajo svoji karieri dodati primeren zaključek oziroma smisel. Glede na to, da kakšnih večjih težav s poškodbami ni imel, ima Samir Handanović v svojih nogah in rokah verjetno še nekaj sezon. Njegova kariera, ki se že 13 let odvija v sosednji Italiji, počasi prehaja v sklepno fazo, zgolj in samo od Handanovića pa bo odvisno, kako dolgo bo ta faza trajala in tudi kje se bo odvijala. V zvezi s tem se pojavlja vse več vprašanj. Z ostro izjavo po nedeljski sramoti proti Sassuolu je Handanović vse skupaj še razplamtel, ko je na plan spravil nekaj svojih frustracij in jih ubesedil v "treba je biti potrpežljiv, toda le do določene meje" in v "to je najtežji trenutek, odkar sem tukaj". Vse skupaj je Ljubljančan, ki ocenjuje, da Inter "ne gre v pravo smer", začinil še z izjavo, da je "že pet let enako".

Inter je, odkar je leta 2010 klub po osvojenem trojčku zapustil Jose Mourinho, izrazit "underachiever". Glede na vložke, igralski kader in tradicijo dosega občutno manj od pričakovanj. Sploh v zadnjih petih letih. Handanović se je v Milano preselil leta 2012, ko je Inter že ostal brez Lige prvakov, začele pa so se tudi menjave trenerjev. Odločil se je, potem ko sta se v določenem trenutku zanj zanimala celo Bayern in Manchester United, za "varen" premik naprej v ligi, ki jo pozna do obisti.

"Inter je 'top' klub in vedno sem sanjal, da bi zaigral za takšen klub. Za to sem garal in tudi pri Interju bom dajal vse od sebe. Ko sem prejel pravo ponudbo, sem odšel ne glede na to, ali bom igral v Ligi prvakov ali ne," je ob prestopu takrat povedal Handanović, ki se je nato uveljavil kot eden najboljših vratarjev (dvakrat je bil celo uradno izbran za najboljšega) v italijanskem prvenstvu. 

Zadnjih pet let pa je pokazalo, da to z vidika uspeha in rezultatov zanj ni bil optimalen prestop. Očitno zdaj to spoznava tudi Handanović sam, ki sicer še naprej dobro brani za velik klub, redno je najboljši na igrišču, vprašanje pa je, če je z rednimi kiksi in razočaranji Interja v Serie A, pokalu in ligi Europa dejansko uspel "nahraniti" svoje športne ambicije. Vse bolj se zdi, sploh, ker redkobesedni Handanović zdaj to govori že javno, da ima Sarma, ki v svoji karieri sploh še ni osvojil trofeje ali igral v Ligi prvakov, počasi "vsega dovolj". Ker pa je vlak za odmeven prestop že zamudil, ima Handanović zdaj v resnici na voljo le dve opciji. Prva je ta, da vztraja pri Interju (pogodba do 2019) in upa na boljše čase pod novimi lastniki (Inter je trenutno šele osmi v ligi in z osmimi porazi na zadnjih desetih tekmah), druga pa je ta, da skuša čimprej priti do prestopa. Megalomanskega (v velik klub, kot prvi vratar) pri svojih letih verjetno ne more več ujeti. 

Ključna leta Handanovićeve kariere so že mimo. Vprašanje, na katerega bo v prihodnje iskal odgovor, pa je le še to, če lahko svoji dosedanji karieri priključi še kakšno "dimenzijo" in nekako obrne zanimiv paradoks. Je namreč nesporno kakovosten vratar, ki pa je kakovost zadržal na igrišču, izven njega pa ne. Znan je njegov spor z Matjažem Kekom in potem tih ter za igralca njegovega kova neslaven umik (neuradno naj bi igranje pogojeval z uvrstitvijo na veliko tekmovanje) iz reprezentance pod vodstvom Srečka Katanca. Že pred tem je Sarma, čeprav eden najbolj izkušenih in pomembnih v reprezentanci, medijsko utihnil. Njegovo obnašanje in kariera sta postala popolno nasprotje vratarja, ki je Handanovića v domovini povsem zasenčil. Jan Oblak se je namreč odločal drzno (prestop iz Olimpije v Benfico), bil potrpežljiv, nato pa je izbral pametno (Atletico Madrid). V tem trenutku je tako prvi slovenski nogometni ambasador. 

Samir Handanović je bil včeraj upravičeno besen. Sramota, ki je ne tolerirajo več niti najbolj zvesti navijači Interja, je prevelika. A ko bo iskal razloge za svoje nezadovoljstvo in razmišljal o smislu svoje kariere, jih bo moral poiskati tudi pri sebi. Odločitev, da svojo kariero (po umiku iz reprezentance v celoti) posveti prav padajočemu velikanu iz Milana, je namreč sprejel sam in, kot se je izkazalo, ta odločitev zagotovo ni bila najboljša. Ne verjamete? Prihodnja sezona bo že šesta brez Interja (in Handanovića) v Ligi prvakov...
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 24
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
partito 23.5.2017, 20:01 Prijavi komentar
bo že potrepel z 3M na leto plus bonusi za neprejeti gol.. 250.000 na mesec ... Vse bolj sem mnenja ,da je prav on nesrečni talisman Interja...Od kar je prišel nam nič ne gre od rok;) malo za šalo malo za res
reyo89 16.5.2017, 11:33 Prijavi komentar
pa ste se norca iz jasmina delali...
forza juve 16.5.2017, 06:46 Prijavi komentar
Osvojil je kar nekaj milijonov....😁...eur
pinus 15.5.2017, 22:44 Prijavi komentar
Žal bo končal kariero brez da bi kaj osvojil....
124421 15.5.2017, 22:41 Prijavi komentar
Uefa oz. liga europa pa zame osebno ni resna lovorika, zakogar je pač prav. Zame štejejo lige prvakov in pa domača prvenstva. Ostalo je pač dokaj nepomembno, dopuščam pa drugačna mnenja glede vrednosti lovorik.
124421 15.5.2017, 22:38 Prijavi komentar
Zadnja resna lovorika, ki jo je Inter osvojil z lastnim delom je bila leta 1989, kako so se potem okoristili na račun drugih je že druga zgodba. Kaj bodo storili sedaj je vprašanje, zakuhali še eno afero ali kaj tretjega. Z lastnim delom zagotovo niso sposobni osvajati resnih lovorik, kar se kaže že dolgo in se bo v prihodnje.
Ronnie_10 15.5.2017, 21:51 Prijavi komentar
hello, ti si šele zaslepljen. Dej se mal pozanimi o aferi Calciopoli in boš vidu da je Inter počel čisto identične stvari kot Juventus in ostali, ampak jih uspel prikrit do zastaranja. V bistvu je Inter (oziroma njegovi funkcionarji) stal za vsem skupi. Zato pa jih tut ne maram (in ne zarad ronalda, pejo:), enostavno ne maram hinavstva, oni pa so s Calciopolijem postal simbol tega v nogometu.
Dinho8O 15.5.2017, 21:39 Prijavi komentar
Ja, biti blizu doma in imet dobro kariero je pač težko izvedljivo. Bi moral prej študirat pa tudi kaj žrtvovat ;)
Intelekt 15.5.2017, 19:42 Prijavi komentar
ronnie pa spet nebuloze piše. Dej prjatu prej vsaj wikipedio preglej.. :)
pejo2310 15.5.2017, 18:49 Prijavi komentar
Ronnie_10 vem zakaj nemaras Interja ....Ronaldo ;))))) men se je odtakrat prav zameru ta Inter in zadnja leta jih gledam samo zaradi Hande ;)) Inter je velik klub ampak v krizi...Juve je absolutno najmočnejsi in po kadru in po denarju...Jaz mislim da se kaksne 2 leti bo Juve zlahkoto dobivu Ital.prvenstvo
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE