Miran Zore   26. november 2018
Mar 1. SNL v Muri končno dobiva še tretjega velikana?

Mura ima vse, da postane velikan

Mura je v marsikaterem pogledu tretji klub v državi. To ni prazna krilatica, temveč vse bolj preverljivo dejstvo, ki ga Prekmurci to sezono uspešno potrjujejo na igriščih prve slovenske lige.
SORODNE NOVICE
1. SNL: Jesen je končana, na v...
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Šumarji na krilih Tahiraja jes...
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Mura nima recepta za Triglav
9.12.2018 | Slovenski nogomet
Obotavljajoči Barišić: Imam se...
8.12.2018 | Slovenski nogomet
Domžale medlo jesen končale z ...
8.12.2018 | Slovenski nogomet
Olimpija z zmago na negotov od...
8.12.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Zadnji prvak 1. SNL, ki ni bil Maribor ali Olimpija, je bil Koper v sezoni 2009/2010. Skorajda desetletje torej že traja prevlada dveh največjih klubov, ki sta v tem obdobju organizacijsko, igralsko, navijaško in finančno "odskočila" tako daleč, da jima ostali klubi ta trenutek (in verjetno bo tako še nekaj časa) niti približno ne morejo slediti. To so na različne načine sicer poizkušali Gorica, Koper in Domžale, ki so nekdanji prvaki, a so bolj kot z Mariborom in Olimpijo obremenjeni s svojimi težavami in omejitvami. 

In potem... Se je zgodila Mura. Spet. Efekt povratka murskosoboškega nogometnega ponosa je tudi letos, po letih stagnacije, izjemen. Prva liga je dobila klub, ki ima močno navijaško podporo, ki je sorazmerno dobro organiziran, ki ima kakovostno strokovno vodstvo in pristne, razvojno naravnane ambicije. Mura je v preteklosti že znala prehitevati svojo realnost in za to vselej plačala visok davek. Če je bilo izginotje Mure pred leti najhujši možen dogodek za prekmurski (posledično tudi slovenski) nogomet, je njen veliki povratek v 1. SNL najboljši možen impulz že malce zdolgočaseni domači sceni. Slovenski klubski nogomet z Muro dobiva t.i. tretji veliki klub.

Stabilna struktura kluba
Že dolgo iz Murske Sobote ni bilo slišati o kakšnih večjih težavah Mure. To je vsekakor dobra novica, saj smo v klavrni preteklosti Muro vse prevečkrat pokopali. Trenutni predsednik Robert Kuzmič je pravo nasprotje že malce pozabljenega tragično-komičnega predhodnika Miroslava Topića, ki je za razliko od Kuzmiča le in predvsem obljubljal. V Topićevem obdobju "pisarne" niso sledile "igrišču". Zdaj je drugače. Vodstvo Mure je v "službi" kluba, ekipe in navijačev. Nalogo zagotavljanja pogojev za delo in normalno funkcioniranje kluba zaenkrat dobro opravlja. Vzporedno s stabilizacijo v 1. SNL in razvojem prve ekipe v Murski Soboti kot del načrta razvijajo mladinski pogon, ki je v preteklosti, trenutno in bo tudi v bodoče dajal vsaj delno osnovo igralskega kadra v članski ekipi. 

Vloga in kakovost stroke
Za razliko od nekaterih drugih klubov, tudi od Maribora in Olimpije, v Muri največ in najglasneje govori stroka. Trener Ante Šimundža sicer ne govoriči preveč, a ko govori, je konkreten, skromen in vselej ambiciozen. Strokovni štab je ena najmočnejših točk Mure, poleg Šimundže ga tvorijo stari znanci kluba in 1. SNL - Damjan Gajser, Damjan Ošlaj in Aleš Luk. Šimundže, čeprav je stari znanec Mure, ni bilo lahko prepričati. Prišel je, ker je verjel ambicijam vodstva kluba, ker je prepoznal potencial kluba in ekipe. Njegove izkušnje, znanje in dobro nogometno oko so verjetno najbolj nogometnemu okolju v državi vrnili to, kar mu je najbolj manjkalo - močno in urejeno Muro. 

Igralski kader je zmes kakovosti in potenciala
Ekipa Mure je mlada, delno domača, delno mariborska, nekaj je tudi tujcev. "Miks" je nastajal kar nekaj časa, eno glavnih vodil pri selekcioniranju pa je Šimundžino prepričanje, da mora biti vsak novinec (okrepitev) nekaj posebnega. Ekipi mora dati to, česar pred tem še ni imela. Kader Mure je perspektiven, v njem je precej igralcev, ki niti slučajno še niso razvili svojega potenciala. Hkrati pa je kader že zdaj dovolj kakovosten in zrel, da sledi visokim zahtevam strokovnega vodstva. V Muri se zavedajo, da nogometno odraščanje igralcev ni le golo zbiranje minut, ampak je njegov obvezen del tudi igranje "za nekaj". Za rezultat. 

Rezultati presegajo načrte
Temeljni cilj Mure v letošnji sezoni je obstanek v 1. SNL. Ante Šimundža, kot je nedavno priznal v intervjuju za naš medij, pri tem vztraja ne glede na trenutni rezultatski presežek. Peto mesto po 17 odigranih krogih in zaostanek za tretjim mestom za vsega točko je nedvomno več od pričakovanj. Osnova za dobre rezultate izhaja iz organizacije Murine ekipe in discipline, ki jo zagovarja Šimundža. Igralci idejo čvrste in borbene ekipe uspešno implementirajo, kar so na lastni koži spoznali tudi Maribor, Olimpija, Domžale in Gorica. Proti boljšim ekipam v ligi ima Mura odličen izkupiček. Zaenkrat vse kaže na to, da bo Mura na zimski odmor odšla kot ekipa, ki bo spomladi lovila tretje mesto in evropsko vstopnico. 

Navijaško prebujenje
Najbolj množično gostovanje v zgodovini klubskih tekem v Stožicah (minuli petek) je dokaz veličine Mure. Navijači so povratek Mure v prvo ligo sprejeli z navdušenjem, kar dokazuje tudi povprečno skoraj 3.000 gledalcev na domačih tekmah na Fazaneriji. Oba derbija z Mariborom in Olimpijo je Mura brez težav razprodala. Mura pa ne zanima več le njenih navijačev, temveč se z njo vse bolj ukvarjajo tudi drugi klubi. Tudi Maribor in Olimpija, ki z izjemo večnega derbija največ pozornosti posvečata prav prekmurskemu klubu. V Ljudskem vrtu je Muro gledalo skoraj 6.000 gledalcev, v Stožicah pa celo nekaj manj kot 9.000. 
Žiga Kous, Nik Lorbek, Mura
(foto: SPS)
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 16
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
retep 30.11.2018, 10:26 Prijavi komentar
... in vse do konca naslednje pomladi, ko bodo ( morali ) prodati nekaj ključnih igralcev in vse bo šlo spet znova !
retep 30.11.2018, 10:16 Prijavi komentar
V Prekmurju, vsekakor.....
garfild 27.11.2018, 14:30 Prijavi komentar
Tudi sam upam da Muri uspe dolgoročno obstati na tem ali še višjem nivoju. Je pa vse odvisno od enega faktorja. Profesionalni šport se vrti okoli denarja. In toliko časa dokler bo vodstvo kluba podpisovalo takšne pogodbe kakršne si lahko finančno privoščijo in bodo igralci pripravljeni igrati za ponujeno bo zadeva funkcionirala. Ko, ali če, se bodo pa "glave pregrele" v finančnem smislu na eni al drugi strani bo pa nastal problem in se lahko zgodi že nekajkrat videna zgodba vsponov in padcev Mure ( v ligo gor iz lige dol).
MB_Bojan 27.11.2018, 09:32 Prijavi komentar
Več komponent se mora poklopit. Po navijačih in pripadnosti okolju zagotovljeno, uprava, finance, strokovni tim pa na dolgoročni plan s čvrsto usmeritvijo v uspehe in realno pripravljeni tudi na padce. Sedaj je čas, da se ta kvaliteta kluba ustali v stalnico, ne enosezonski boom. Velika večina nogometnih navijačev vam to želimo.
Lamus 27.11.2018, 08:10 Prijavi komentar
@yidonja, debil pač ostane debil a? :) Idiotizem na vrhuncu :) Ti kar lepo za svoj ''nogometni klub'' Totihem navijaj ostale resne stvari pa pusti pri miru. Še Mura ima več lovorik kot luzerski Spursi.
Medicinc 26.11.2018, 21:54 Prijavi komentar
3. največji klub je po zgodovini Gorica, po navijaški bazi pa je v tem trenutku Mura precej visoko, morda po mobilizaciji celo najvišje, je pa tako velikokrat so že propadli upam da bo tokrat drugače
pejo2310 26.11.2018, 21:07 Prijavi komentar
Zame bo vedno Mura 3 največi klub v slovenijk..če ne druzga zaradi tradicije...v petek so dobili vsi dokaz temu...pa ta uprava dela pametno in da zadržijo Ante se 2 let ..ni vrag da se vmesajo boj za prvaka
yyyeb 26.11.2018, 18:50 Prijavi komentar
mura je tretji največji klub v sloveniji pa lahko ima gorica, domžale, koper ne vem koliko osvojenih prvenstev. velikost kluba se meri po navijačih
OBRUT 26.11.2018, 15:51 Prijavi komentar
yido - veš, velika je razlika, če v klubu delaš s tujim denarjem (Topič) ali pa s svojim denarjem (Kuzmič, Rajbar).. prej se je očitno kradlo, zdaj pa malo dvomim, da bi kradli sami sebi, ali?
yido 26.11.2018, 14:34 Prijavi komentar
Zdaj ko je prigalamla vodstvena struktura kluba in mi strokovno razložla, kam se nagibajo %, sem postal vernik v veliko muro- res pa je, da še ne vem v katero- v tisto pred letom 05, v tisto do leta 12 al v nogometno šalo po letu 12?
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE