Miran Zore   18. december 2014
Pogovor: Martin Milec

To je drug svet

Martin Milec je resda zamudil Ligo prvakov, a je s prestopom v Standard storil korak naprej v svoji karieri. Igra za velik klub, v močni ligi in - najpomembneje - napreduje. Mišo Brečko je dobil resnega izzivalca.
SORODNE NOVICE
Gremio na poti k zmagi v pokal...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Razvpiti Kerimov aretiran v Fr...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Liga Europa: Atalanta pri Ever...
23.11.2017 | Evropski pokali
Jurčić bo izbiral mlade Savdij...
22.11.2017 | Mednarodni nogomet
Prosim, ne vzklikajte Ratko Ml...
22.11.2017 | Evropski pokali
Frank Lampard optimističen gle...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: Getty Images)
Letošnje poletje je bilo za Martina Milca (štajersko-pogovorno je v imenu poudarek na prvem a, v priimku pa z vrinjenim e med črkama l in c) prelomno. Čeprav je, ker je odšel že konec junija, zamudil Ligo prvakov, Milec pol leta pozneje ne obžaluje ničesar. Dobil je namreč, kar je želel. "Niti v enem trenutku tega nisem obžaloval. To je bil pravi korak, belgijska liga je izjemno močna," trdi, a obenem priznava, da je bil kar malce presenečen, da ga je Maribor belgijskemu velikanu Standardu v nasprotju z dotlej uveljavljeno prakso prodal še pred začetkom kvalifikacij za Ligo prvakov. Maribor in Standard sta se na koncu dogovorila za okrog milijon evrov odškodnine. 

"Že med pripravami sem slišal za zanimanje Standarda, ampak kakšnih visokih pričakovanj nisem imel. Tujina je bila vseskozi želja, nikoli pa obremenitev. Vse skupaj se je zgodilo na hitro. Mariboru ostajam hvaležen za vse," pravi 23-letni Milec, ki je po prihodu v Liege hitro spoznal, da je prišel v zahtevnejše okolje

"Ravno to je... Razlika je, vsekakor. Tukaj so težke tekme vsak vikend, ni izrazitega favorita. Priznam, da na začetku ni bilo lahko. Res sem se kdaj vprašal, če sodim sem, če zmorem. Po prvih treningih sem videl, da zmorem, da lahko igram. Tempo, kvaliteta. To je drug svet. Ampak mi je steklo, odigral sem precej tekem, pogrešam le še kakšno asistenco, mogoče gol," pravi. Napredek preprosto čuti. Poudarek daje predvsem obrambi. Standard namreč igra igro visokega pritiska na nasprotnika, v kateri vsi nogometaši stojijo visoko, posebej bočni nogometaši, ki nato pokrivajo ogromen prostor vzdolž avt linije.

"Hitro si lahko kaznovan. Včasih igram celotno tekmo 'ena na ena' in nočem izpasti naiven," dodaja.

Odprta igra visokega ritma je danes trend, a je izjemno zahtevna. Če je ekipa na obvlada do potankosti, je lahko hitro kaznovana. Najbolj učinkovito "zdravilo" zanjo so seveda protinapadi, kar so belgijski prvoligaši, kadar igrajo s Standardom, že ugotovili. Rezultati Standarda so v zadnjem obdobju (osmi v ligi, izpad iz lige Europa) zato precej slabši od pričakovanj. Z njimi raste nezadovoljstvo navijačev. 

"Ja, iz protinapadov dobivamo večino golov. Si pa vsako tekmo priigramo ogromno priložnosti, če bi večkrat zadeli... Moram reči, da je pritisk navijačev kar velik. Cenijo, če daješ maksimum in se boriš, znajo pa tudi žvižgati. Letos smo večkrat zmagali v gosteh kot doma. Nekateri igralci težje prenašajo ta pritisk. Ampak jaz to smatram kot del igre, to je nogomet, se bo že obrnilo, če bomo vztrajali."

Standard je, odkar je Milec v klubu, enkrat že menjal trenerja. Guya Lozona je zamenjal kar njegov pomočnik Ivan Vukomanović. Milec (tudi komunikacija je zdaj lažja, francoščine namreč še ni osvojil) je bil eden tistih, ki so s tem največ pridobili.

"Dobro se razumeva. Ko je prevzel delo, mi je rekel, da zaupa vame, v moje sposobnosti in da me potrebuje. To mi je dalo nekaj dodatne samozavesti. S svojimi igrami sem zadovoljen, nad rezultati pa sem razočaran. A se vsi trudimo, da bi se zadeve obrnile. Cilj je playoff prvih šestih ekip. Tedaj se točke prepolovijo in če za prvim zdaj zaostajamo deset točk, bomo potem le še pet. Igra pa se deset tekem. Vse je še odprto."
Martin Milec
(foto: SPS)

Na Martina Milca je slovenska javnost prvič postala zares pozorna poleti 2009, ko je z reprezentanco do 19 let nastopil na evropskem prvenstvu. Že naslednje leto ga je pod svoje okrilje vzel Maribor. Od tega (Eura) je zdaj že pet let, Milec pa je v tem obdobju nabral kopico izkušenj ter se iz talenta izbrusil v preverjeno kakovostnega nogometaša. V tem trenutku morda celo v najboljšega na svojem igralnem položaju pri nas. Recept za uspeh? 

"Mediji me mogoče niso kaj pretirano povzdigovali. Mnogi so bili večji talenti. Mogoče je del recepta to, da nisem bral kritik. Nikoli se nisem obremenjeval. Zakaj bi bral kritike? Vem, kdaj sem odigral slabo. To ti pove tudi trener, pa ostali v klubu. Jaz sem realist," poudarja. V tem kontekstu velja omeniti tudi občutek, intuicijo, na katero se Milec zanaša: "Začetek tekme je zame ključen. Prvih deset, petnajst minut. Hočem igrati enostavno, takrat čutim, v katero smer bo tekma šla."

Menjavanje igralnih položajev, mojster tega početja je recimo Bayernov trener Pep Guardiola, je v nogometu danes trend. Pri Milcu sta le dve možnosti: bok ali krilo. Na boku se je v zadnjih letih uveljavil in tudi zgradil svojo kariero, na krilu pa je prvič opozoril nase.

"Med pripravami sem odigral polčas na krilu, bolj po sili razmer. Mislim, da bi potreboval kar nekaj časa, da bi se privadil. Verjetno bi bil preveč povlečen, zadržan. V glavi imam vračanje, vedno in znova, krilo pa mora zdrveti naprej. Predvidevam, da bi me zato v napadu zmanjkalo (smeh)."

Odkar igra v Belgiji, je Milec postal še resnejši kandidat za začetno enajsterico slovenske izbrane vrste. Glavni konkurent na tem igralnem položaju je Mišo Brečko, v Mariboru pa se prebija tudi Petar Stojanović, ki je desni bok podedoval prav od Milca. 

"Gledam sem skoraj vse tekme Maribora v Ligi prvakov. Na vsaki je odigral zelo dobro, zrelo. Moje mnenje? Ne potrebuje ga, ve, kaj mora storiti, da bo zgradil lepo kariero," meni. Sam v prihodnost ne zre. Zanima ga le naslednji izziv, naslednja tekma: "Ne obremenjujem se s tem."

In reprezentanca? Če bo selektor Srečko Katanec uresničil svoje napovedi in bo prihodnje leto prevetril zasedbo (glavni kandidati so igralci, ki so se proti Kolumbiji predstavili v dobri luči), zna do svoje velike priložnosti priti tudi Milec. Jo bo pričakal pripravljen? 

"Mislim, da smo vsi dobro izkoristili priložnost na tekmi s Kolumbijo. Selektor je iskal nekatere odgovore, upam, da jih je dobil. Vem, kaj zahteva. Koga bo izbral, je njegova stvar, jaz vem le, da bom pripravljen. Ekipi ne bi nikoli obrnil hrbta," dodaja Milec. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
proton 19.12.2014, 12:16 Prijavi komentar
Verbič naj raje preskoči MB in direkt ven v podoben klub, to je asociacija
Ibrakadabra 19.12.2014, 00:36 Prijavi komentar
Na desnem bočnem položaju nimamo kaj skrbeti za prihodnost, pravtako ne na vratarskem položaju, bolj me skrbi levi bok. Hm...
vijolcni_bojevnik 18.12.2014, 19:49 Prijavi komentar
ja od kod pa boš šel v taki klub? iz slivnice?
proton 18.12.2014, 19:32 Prijavi komentar
vidite v teh ligah se postane igralec, niti slučajno ne podcenjujem Maribora in njegovih rezultatov enkratno, fantastično, vendar dober igralec prej postaneš v močnejših ligah tudi v slabšem klubu, kot je sam rekel drug svet, vsak teden težka tekma.
mustafa-shezade-besiktas-seher-istanbula 18.12.2014, 18:26 Prijavi komentar
igracina je kmalu se bojo zanimali vecji boljsi klubi od standarda
homc666 18.12.2014, 18:22 Prijavi komentar
sam res , če kej rabmo so boki, slabs kot je ne more bit.
jankoslav 18.12.2014, 12:42 Prijavi komentar
zadni čas da nekdo brečkota izrine iz reprezentance
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE