Uredništvo    16. maj 2018
Pred finalom evropske lige

Marseille: V tretje gre rado?

Točno 25 let po osvojitvi lige prvakov Marseille cilja tudi na drugo evropsko lovoriko, ki je navkljub dvema dosedanjima nastopoma v finalu še nima v svojih vitrinah. Bo Francozom uspelo v tretje?
SORODNE NOVICE
Liga Europa: Španski kvartet b...
17.12.2018 | Evropski pokali
Liga Europa: Kdo ostaja v igri...
14.12.2018 | Evropski pokali
Gattuso: Milan je bil neodloče...
14.12.2018 | Evropski pokali
Video: Craig Gordon, kaj počne...
14.12.2018 | Evropski pokali
Vsi Španci spet napredovali
14.12.2018 | Evropski pokali
Liga Europa: Izpad Milana in L...
13.12.2018 | Evropski pokali
(foto: Getty Images)
Prejšnje koledarsko leto smo jih gledali v Sloveniji, danes bodo igrali v evropskem finalu. Usodo angleškega Liverpoola v tej sezoni deli tudi francoski Olympique Marseille, ki je prehodil zares dolgo pot do nocojšnjega spektakla v Lyonu.

Francoski velikan je evropsko pot začel proti belgijskem Oostendeju in našim Domžalam, proti obema kvalifikacijskima tekmecema pa odločilno razliko ustvaril na domačem terenu. Prednost domačega igrišča je bila adut varovancev Rudija Garcie tudi v nadaljevanju tekmovanja, približek tega pa bo Marseille skušal s pomočjo svojih navijačev ustvariti tudi nocoj.

Lyon, ki je od Marseilla oddaljen vsega dobrih 300 kilometrov, bo tako danes brez dvoma okupiran s strani navijačev z juga, ki bodo na tribunah svojemu moštvu poskušali pripraviti čim bolj domače in za nasprotnika neprijazno vzdušje.

Četrtouvrščena ekipa francoskega prvenstva si v domači ligi nastopa v ligi prvakov (še) ni uspela zagotoviti, ima pa za to lepo priložnost v današnjem finalu. Trener Rudi Garcia vlogo favorita sicer daje Atleticu: "Izkušnje so na strani Atletica, ki je v zadnjih letih odigral več velikih evropskih tekem, tudi final. Mi imamo več mlajših nogometašev, ki takšnih tekem še niso izkusili, vendar imamo tudi sami nekaj izkušenj, tu sta npr. Dimitri Payet in Luiz Gustavo."

Omenjeni zvezdnik Marseille, Payet, dodatno motivacijo išče v dejstvu, da lahko nogometaši na lep način obeležijo 25. obletnico zmagoslavja v ligi prvakov. Leta 1993 je Marseille v finalu elitnega evropskega tekmovanja ugnal Milan: "Tisti, ki so leta 1993 osvojili ligo prvakov, so še vedno junaki. Nikomur tega namreč ni uspelo ponoviti. Zavedamo se, kako težko bo danes. Vendar je to za nas motivacija. Če nam uspe, bomo za vedno vpisani v zgodovino tega kluba."

Marseille je v finalu prehodnika evropske lige, pokala UEFA, igral v letih 1999 in 2004, a v obeh primerih, proti Parmi in Valencii ostal praznih rok. Nocoj se mu ponuja priložnost, da v tretjem poskusu vendarle pride do te lovorike in obogati svojo bogato vitrino.
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE