Klemen Kos   15. december 2016
Revolucija na svetovnem klubskem prvenstvu

Kako deluje video sodnik?

Madžar Viktor Kassai je postal prvi sodnik, ki je odločitev sprejel na podlagi t.i. video pomožnega sodnika (VAR). Ogledali smo si, kdaj in kako lahko sodnik sprejema odločitve na podlagi video posnetka.
SORODNE NOVICE
Skavt: Hannes Wolf
24.11.2017 | Mednarodni nogomet
Robinho obsojen za posilstvo!
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Gremio na poti k zmagi v pokal...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Razvpiti Kerimov aretiran v Fr...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Jurčić bo izbiral mlade Savdij...
22.11.2017 | Mednarodni nogomet
Prosim, ne vzklikajte Ratko Ml...
22.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: splet)
Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je pred časom sprejela odločitev, da bo na svetovnem klubskem prvenstvu na Japonskem premierno preizkusila sistem t.i. video pomožnega sodnika (VAR; video assistant referee – op.a), ki je bil poprej testno preizkušen zgolj na tekmah prijateljskega značaja. Zgodovinski trenutek se je zgodil na polfinalni tekmi med japonsko Kashimo in kolumbijskim Atletico Nacionalom, ko je v 29. minuti sodnik Viktor Kassai zaustavil tekmo, stopil ob rob igrišča ter po ogledu video posnetka dosodil enajstmetrovko v korist Kashime. Kassai je sprva dovolil nadaljevanje igre, nato pa je ob naslednji prekinitvi, tik pred izvajanjem avta igralcev Atletica, zaustavil igro in po približno 30 sekundah pokazal na belo točko. Nogometaši Kashime so tako kot prvi v zgodovini dosegli gol na podlagi video posnetka, nogometaši Atletica pa so najbrž v istih trenutkih preklinjali vso tehnologijo tega sveta.

Sistem je še v povojnih fazah in predvidoma ne bo v redni uporabi do leta 2018, trenutno pa deluje na sledeči način.

Skupina asistentov – na zgoraj omenjeni tekmi je bil med njimi tudi naš sodnik Damir Skomina – v posebni video sobi spremlja tekmo, natančno analizira vsako podrobnost in lahko med tekmo preko zvočne povezave svoja opažanja tudi posreduje glavnemu sodniku. Po drugi strani lahko tudi glavni sodnik pred sprejemom pomembne odločitve kadarkoli med tekmo asistente v video sobi zaprosi za pomoč.

Sodnik se lahko zanaša na mnenje "kontrolne sobe", lahko pa prekine tekmo in ob robu igrišču na tabličnem računalniku pogleda sporni posnetek ter na podlagi le-tega sprejme odločitev – to je konkretno storil tudi Kassai.
Kako se lahko uporabi video posnetek?

1.    Sodnik lahko video asistente povpraša za mnenje ali pa lahko video asistenti sodniku svetujejo, naj spremeni svojo odločitev.

2.    Video asistenti pogledajo posnetek in opišejo glavnemu sodniku, kaj vidijo na zaslonu

3.    Sodnik lahko sprejme odločitev na podlagi informacij preko zvočne povezave ali pa si sporen dogodek sam ogleda ob robu igrišča.

Kdaj se lahko uporabi video posnetek?
ZADETKI: Video sodniki ocenijo, ali je bil dosežek veljaven ali ne in ocenijo, ali je bil pred doseženim zadetkom v gradnji napada storjen prekršek.

ENAJSTMETROVKE: Video pomočniki glavnemu sodniku pomagajo pri odločitvi, ki se tiče upravičenosti dosojene oziroma nedosojene enajstmetrovke.

KARTONI: Video pomočniki preverijo, ali je bila pri izključitvi igralca narejena napaka.

NAPAKA Z IDENTITETO IGRALCA: Video sodnik lahko glavnem sodniku svetuje, če je kaznoval oziroma z igrišča poslal napačnega igralca.

FIFA je VAR vključila zgolj v zgoraj naštete primere, saj bi po njenem mnenju prepogosta uporaba video sodnikov lahko preveč vplivala na samo dinamiko igre..
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 3
Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 15.12.2016, 17:52 Prijavi komentar
dobr si ugotovu partito...vse ključne trnuutke bojo preverjal v studio in če bo kera napačna bojo javli sodniki in ta bo popravu napako...
partito 15.12.2016, 17:41 Prijavi komentar
ZADETKI: Video sodniki ocenijo, ali je bil dosežek veljaven ali ne in ocenijo, ali je bil pred doseženim zadetkom v gradnji napada storjen prekršek. Verjetno je tle gledanje ofsajda..
NIKOLI 15.12.2016, 17:27 Prijavi komentar
Kjer se pa najbolj potrebuje - ofsajd - tam pa s kamero ne smejo posegati. Svašta!
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE