Tine Zupan   16. junij 2017
Ameriški čudežni deček?

Skavt: Josh Sargent

Svetovno prvenstvo U20 je v orbito izstrelilo izjemnega ameriškega talenta. Leta 2000 rojeni Josh Sargent je z raznolikostjo zabijanja golov navdušil evropske oglednike. Liga MLS ga verjetno ne bo videla.
SORODNE NOVICE
Največji ameriški biser pri We...
20.9.2017 | Evropske lige
Milošević ogorčen nad dogajanj...
14.12.2017 | Mednarodni nogomet
Independiente osvojil Copa Sud...
14.12.2017 | Mednarodni nogomet
Kitajski klubi bodo morali vla...
14.12.2017 | Mednarodni nogomet
Video: Težje zgrešiti kot zade...
14.12.2017 | Mednarodni nogomet
Večni derbi prinesel remi, pre...
14.12.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: splet)
Ime in priimek: Josh Sargent
Klub: St. Louis Scott Gallagher Missouri
Položaj: napadalec

Rojstni datum: 20. februar 2000
Kraj in država porekla: O'Fallon, Missouri, ZDA
Državljanstvo: ameriško

Višina: 180 cm
Teža: 75 kg
Močnejša noga: desna

Reprezentanca ZDA je na pravkar končanem svetovnem prvenstvu do 20 let igrala v četrtfinalu in izpadla proti kasnejši finalistki Venezueli. Na turnirju, kjer je bila večina igralcev rojenih leta 1997, je imelo precej reprezentanc v moštvih tudi mlajše bisere. ZDA niso izjema.

Napadalec Josh Sargent je letnik 2000 (!), star je šele 17 let, a je nekaj posebnega. V ameriški ligi MLS ga navijači najverjetneje ne bodo videli. V nogometnem svetu so zelo močne govorice, da bo – čim dopolni 18 let – prestopil v Nemčijo k Werderju iz Bremna
.
Začetki in razvoj
Sargent je rojen v predmestju St. Louisa imenovanem O'Fallon, oba starša pa sta igrala univerzitetni nogomet. Že pri osmih letih se je tako tudi sam vključil v treninge pri lokalnem klubu Scott Gallagher Soccer Club. V tem klubu so prve korake naredili tudi branilec reprezentance ZDA Tim Ream, nekdanji reprezentant Taylor Twellman in pomočnik selektorja ZDA Pat Noonan.

Doma se je za žogo začel poditi že pri treh letih, njegova mama Lane pa pravi: "Odkar pomnim je vsakemu, ki ga je želel poslušati razlagal, da bo postal profesionalni nogometaš."

St. Louis je specifično okolje, kjer je bil nogomet izjemno popularen, preden so ga v ZDA širše sprejeli. Sargent je bil tako že od malega okužen s tem športom. "Nogomet je pri nas del kulture," pravi Kevin Kalish, tehnični direktor kluba Scott Gallagher Soccer Club. "Veliko staršev je igralo nogomet in vanj usmerjajo tudi otroke. Tukaj je nogomet del našega DNK."

Že v srednji šoli je bil vključen v nacionalni nogometni program in je bil celo imenovan za drugega najboljšega srednješolskega igralca v ZDA. V srednji šoli je aktivno igral tudi košarko za srednješolsko ekipo St. Dominic na položaju organizatorja igre. Kmalu pa je bilo jasno, da ima prihodnost v nogometu.

Najprej je leta 2015 v okviru nacionalnega nogometnega programa odšel na Florido in igral za ekipo U17 pod okriljem trenerjev nogometne zveze ZDA. Aprila letos je z reprezentanco ZDA do 17 let igral na kvalifikacijskem turnirju za svetovno prvenstvo U17. Pod vodstvom selektorja Johna Hakcwortha so se ZDA uvrstile na SP, Sargent pa je zabil kar pet golov. "Je velik talent," pravi Hackworth. "Njegova delovna vnema je izjemna, trenira tako, kot igra tekme."

Sledil pa tudi presenetljiv vpoklic v reprezentanco do 20 let, ki je igrala na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji. Selektor Tab Ramos, dolgoletni vezist reprezentance ZDA, ni mogel ignorirati izjemnega talenta Sargenta, čeprav je od večine igralcev v ekipi U20 tudi tri leta mlajši. Ramosova odločitev se je hitro izkazala za pravilno, Sargent je dvakrat zadel že na prvi tekmi v skupini proti Ekvadorju in postal najmlajši strelec za izbrano vrsto do 20 let v zgodovini. Star je bil 17 let in 91 dni in je tako podrl deset let star rekord Jozyja Altidorja. ZDA so na SP izpadle v četrtfinalu, Sargent pa je bil najboljši strelec svoje reprezentance na turnirju. Zabil je štiri gole. "Nivo je povsem nekaj drugega," je primerjavo med starostnima kategorijama U17 in U20 potegnil Sargent. "Nasprotniki so veliko večji, močnejši, hitrejši, zame je to povsem nov nivo. To mi pomeni nov izziv vsakič, ko stopim na igrišče."
Ker bo bržkone oktobra zaigral tudi na svetovnem prvenstvu U17 v Indiji, bo postal prvi igralec po Freddyju Aduju, ki bo za ZDA v istem koledarskem letu igral na SP U20 in SP U17.Slog igre

Sargent je klasična številka 9. Dobro zadrži žogo, tehnično je močan in hiter. Najbolj impresivno pa je, da je izjemno hladnokrven v zaključku. Na SP U20 je pokazal vso raznolikost svoje igre pred nasprotnimi vrati, zadel je z obema nogama in z glavo.
Njegovi zaključki res kažejo indice neverjetnega napadalnega talenta. Po spletu je letos že krožil gol, ki ga je zabil na tekmi reprezentanc ZDA in Mehike U17, ko je žogo elegantno dvignil prek branilca in premagal še vratarja. Goli, ki jih je zabijal na SP U20, so prav tako eden za drugim znanitev nečesa posebnega.

Za reprezentanco U17 je na 34 tekmah zabil 19 golov. Zato sta selektorja U17 Hackworth in U20 Ramos razmišljala o možnostih za dodatni razvoj mladega napadalca. "V zadnjih šestih mesecih sva se o Joshu veliko pogovarjala," pravi Ramos. "Želeli smo ga postaviti v okolje, kjer bi našel nove motive. Sprva smo ga v reprezentanco U20 nameravali uvrstiti že med kvalifikacijami, a je opravljal odlično delo v svoji starostni skupini in smo želeli, da ekipi do 17 let pomaga do uvrstitev na svetovno prvenstvo."

O njem sta se razpisala tudi največja španska športna časnika AS in Marca, mehiški Univision pa ga je proglasil za reinkarnacijo Clinta Dempseya, s 56 goli drugega najboljšega strelca v zgodovini reprezentance ZDA, za katero je odigral kar 134 tekem,

Napovedi za prihodnost
Čeprav je bilo predvideno, da bo v MLS igral za Sporting Kansas City, se zdi to malo verjetno. Najverjetneje bo svojo profesionalno kariero nadaljeval v Evropi, kjer se je lani že mudil na treningih pri PSV Eindhovnu in Schalkeju, po poročanju Goal.com pa naj bi imel sklenjen dogovor z Werderjem.

"Že nekaj časa ga spremljamo. Je eden največjih talentov v svoji starostni kategoriji v ZDA," je priznal športni direktor Werderja Frank Baumann. "S svojimi dosežki pa je zdaj že zbudil zanimanje številnih velikih klubov, tako da je položaj postal precej zapleten."

Dolgoletni napadalec reprezentance ZDA Brian McBride, ki je v Evropi igral v Nemčiji in Angliji upa, da je Sargent mentalno pripravljen za selitev na staro celino: "Igralec pri teh letih mora biti dovolj zrel za takšno potezo. Zapuščaš svoje okolje ugodja, družino, prijatelje ... Če je dovolj zrel, potem mi je poteza všeč. Vsak lahko vidi, kako nadarjen je, v vsaki ekipi je zabijal gole, tako da pričakujem veliko. Ko sem sam odhajal v Evropo, na to nisem bil pripravljen. Če je on dovolj zrel, pa je to zanj lahko odlična poteza."
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
H_Larsson_7 16.6.2017, 15:54 Prijavi komentar
Da le ne bo končal pri Jagodini, tako kot Freddy.
Messiniesta 16.6.2017, 14:04 Prijavi komentar
kr zanimive rezultate je dal zadnji SP do 20 let
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE