Uredništvo    16. junij 2012
Euro 2012, skupina A, 3. krog

Čehi uničili poljske sanje

Češka je z zadetkom Petra Jiračka ugnala Poljsko in v nasprotju z vsemi pričakovanji osvojila prvo mesto v skupini A. Poljaki v prvem polčasu zapravilo malo morje priložnosti in si sami skopali jamo.
SORODNE NOVICE
Lewandowski ostro o zlati žogi
14.10.2017 | Mednarodni nogomet
Junaki, bedaki in bivša Juga
11.10.2017 | Mednarodni nogomet
Lewandowski je presegel Ronald...
6.10.2017 | Mednarodni nogomet
Lewandowski krivi soigralce
9.6.2017 | Mednarodni nogomet
Blokada za Milika in Zielinske...
26.5.2017 | Mednarodni nogomet
Lewa ostaja poljski kralj
6.2.2017 | Mednarodni nogomet
Štadion: Wroclaw, Gledalcev: 41480, Sodnik: Craig Thomson (ŠKO)
Češka: Petr Čech, Michal Kadlec, Tomaš Sivok, Theodor Gebre Selassie, Tomas Hubschman, David Limbersky, Petr Jiraček (od 84. František Rejtoral), Daniel Kolar, Jaroslav Plašil, Milan Baroš (od 91. Tomas Pekhart), Vaclav Pilar (od 88. Jan Rezek).
Trener: Karel Jarolim
Poljska: Przemysław Tytoń, Marcin Wasilewski, Sebastian Boenisch, Damien Perquis, Dariusz Dudka, Ludovic Obraniak (od 74. Pawel Brozek), Lukasz Piszczek, Eugen Polanski (od 56. Kamil Grosicki), Jakub Blaszczykowski, Rafal Murawski (od 73. Adrian Mierzejewski), Robert Lewandowski.
Trener: Waldemar Fornalik
(foto: Getty Images)
V Wroclawu je bilo vse nared za veliko poljsko slavje. Prevladujoči navijači poljske reprezentance so pripravili odlično atmosfero, ki je v uvodni tretjini srečanja ponesla gostitelje, ki pa navkljub številnim priložnostim niso uspeli premagati češkega vratarja Petra Čecha. Poljska je drago plačala vse zapravljene priložnosti, v nadaljevanju, kot na uvodnih dveh tekmah, vnovič popustila in na koncu s porazom in izpadom sklenila letošnje evropsko prvenstvo.

Začetek srečanje je v celoti pripadel Poljakom. Ti so si v prvih 20 minutah priigrali vsaj pet zrelih priložnosti za zadetek, a Dariusz Dudka, Ludovic Obraniak, Robert Lewandowski, Jakub Blaszcykowski in Sebastian Boenisch žoge niso znali spraviti za hrbet Petra Čecha, ki je bil nedvomno daleč najbolj zaposlen nogometaš v čeških vrstah. Po uvodnem jurišu, v katerem so imeli tudi Čehi v četrti minuti preko Vaclava Pilarja svojo priložnost, je poljski pritisk pojenil, nadaljevanje srečanje pa je pokazalo, da so Poljaki prav v tem obdobju igre zapravili svojo veliko priložnost za tako želeni četrtfinale.

Petr Jiraček Češka
(foto: Getty Images)


V drugem polčasu so se Čehi pobrali in z agresivnim začetkom kar malce presenetili Poljake. Poljskega pritiska iz prvega polčasa je bilo nedvomno konec, pobudo pa je počasi in zanesljivo pričela prevzemati Češka, ki si je prvo veliko priložnost priigrala v 64. minuti, ko je poljski vratar Tyton z refleksno obrambo ubranil strel branilca Tomaša Sivoka. Wroclaw je utihnil sedem minut kasneje, ko so Čehi zdrveli v protinapad, v katerem je Petr Jiraček mojstrko izigral Marcina Wasilewskega in s strelom po tleh Češko popeljal v vodstvo. V končnici so Poljaki, ki so zdaj za četrtfinale potrebovali kar dva gola, sicer še dvakrat zapretili preko Wasilewskega in Błaszczykowskega, vendar to presenetljivega češkega slavja le ni pokvarilo.

Češka, ki je gostitelje ugnala celo brez poškodovanega kapetana Tomasa Rosickyja, so slavili v skupini A in si tako vsaj teoretično zagotovili lažjega nasprotnika v četrtfinalu tekmovanja. Poljska je Euro odigrala solidno, si na vseh tekmah pripravljala priložnost, a močno nihala v ritmu in pokleknila v vseh ključnih trenutkih.

Poljska splošna
(foto: Getty Images)


Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
OGLAŠEVANJE