Uredništvo    3. junij 2012
Zgodovina evropskih prvenstev, Euro 2004

Leto 2004, leto Grčije

Evropsko prvenstvo leta 2004 je bilo eno najbolj nepredvidljivih doslej. Slavila je Grčija, reprezentanca, ki se je do evropskega naslova prebila z izrazito defenzivno igro.
SORODNE NOVICE
Anglija dominira... In gol!
28.6.2016 | Mednarodni nogomet
Video: Löw je spet vohal
27.6.2016 | Mednarodni nogomet
Španci začenjajo proti Čehom
13.6.2016 | Mednarodni nogomet
UEFA razdelila 100 milijonov
12.9.2012 | Mednarodni nogomet
Postopek proti štirim
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Casillas: Spoštujmo Italijo
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
(foto: splet)
Evropsko prvenstvo leta 2004 je prvič v svoji zgodovini gostila Portugalska. Sloveniji se je nastop izmuznil v dodatnih kvalifikacijah, kjer je bila boljša naša južna soseda Hrvaška. Kljub temu smo videli napeto prvenstvo, ki je že na prvi tekmi poskrbelo za senzacijo. Grčija, ki jo je vodil Otto Rehhagel, je namreč šokirala Portugalsko (2:1). V četrtfinale sta iz skupine A napredovali prav Grčija in Portugalska, ki se je nato pobrala po zmagah nad Rusijo in Španijo. V skupini B sta na prvih dveh mestih končali Francija in Anglija. V skupini C je bilo bolj napeto. Švedska, Danska in Italija so osvojile vsaka po pet točk, a sta bili Švedska in Danka v položaju, ko sta z remijem lahko obe napredovali. Igrali sta 2:2 in Italijani so izpadli. Skupina D je poskrbela za presenečenje, prepričljivo je izpadla Nemčija, v četrtfinale sta napredovali Nizozemska in Češka.

Najbolj prepričljivi so bili v četrtfinalu Čehi, ki so s 3:0 odpravili Dance. Največjo senzacijo so pripravili Grki, ki so z 1:0 premagali Francijo, odločilni zadetek pa je dosegel Angelos Charisteas. Preostala dvoboja so odločile enajstmetrovke. Portugalci so izločili Angleže, blestel je njihov vratar Ricardo, pri Angležih pa je enajstmetrovko zapravil prvi zvezdnik David Beckham. Nizozemci so izločili Švede in po dveh prvenstvih smole s streli z bele točke napredovali v polfinale.

Prvo ime polfinala je bila znova Grčija. Rehhaglov bunker je po podaljških izločil prvo ime prvenstva Češko, ki je v prvem polčasu ostala brez svojega zvezdnika Pavla Nedveda. Poleg Grčije se je v finale uvrstila še Portugalska, ki je z 2:1, zadela sta Ronaldo in Maniche, premagala Nizozemsko.

Finalna tekma

GRČIJA – PORTUGALSKA 1:0

Portugalski nogometni navdušenci so dobili svoje, Portugalska je prišla v finale domačega evropskega prvenstva in malo je bilo takšnih, ki so dvomili v naslov evropskega prvaka. Konec koncev je Portugalsko čakala Grčija, ki razen disciplinirane igre v obrambi ni pokazala kdo ve kako veliko. Tudi v finalu je bilo tako, toda Grki so bili tisti, ki so zadeli. Znova je zablestel Charisteas, ki je mrežo Portugalcev zatresel v 57. minuti, 1:0 pa je bil tudi končni izid srečanja, ki je Grčijo za vedno zapisal v zgodovino evropskih prvenstev.
Portugalska 2004
(foto: splet)
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE