Uredništvo    3. junij 2012
Zgodovina evropskih prvenstev, Euro 1964

Prvi španski triumf

Za nastop na drugem evropskem prvenstvu se je potegovalo 29 reprezentanc. Toliko se jih je sprva prijavilo, toda nato se je Grčija odpovedala kvalifikacijam...
SORODNE NOVICE
Anglija dominira... In gol!
28.6.2016 | Mednarodni nogomet
Video: Löw je spet vohal
27.6.2016 | Mednarodni nogomet
Španci začenjajo proti Čehom
13.6.2016 | Mednarodni nogomet
UEFA razdelila 100 milijonov
12.9.2012 | Mednarodni nogomet
Postopek proti štirim
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Casillas: Spoštujmo Italijo
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Za nastop na drugem evropskem prvenstvu se je potegovalo 29 reprezentanc. Toliko se jih je sprva prijavilo, toda nato se je Grčija odpovedala kvalifikacijam, saj bi se morala pomeriti z Albanijo, s katero pa je bila tedaj v vojni. Evropska nogometna zveza (UEFA) je organizacijo zaupala Španiji, ki je obračune štirih najboljših organizirala med 17. in 21. junijem, in sicer na štadionih Santiago Bernabeu v Madridu in Nou Camp v Barceloni. Na zaključni turnir se je kot največja senzacija uvrstila Danska, ki pa je imela srečo v kvalifikacijah, saj je morala izločiti Malto, Albanijo in Luksemburg. Slednji se je prebil celo do četrtfinala kvalifikacij, na poti tja pa je izločil celo Nizozemsko. Jugoslavija, ki je pred štirimi leti igrala v finalu, je izpadla proti Španiji, poleg slednje in Danske pa sta na zaključnem turnirju igrala tudi Madžarska in Sovjetska zveza, ki je branila naslov prvaka.


Španci so leta 1964 osvojili svojo prvo veliko lovoriko.

Žreb glavnega turnirja je poskrbel, da so se Španci pomerili z Madžari, Sovjeti pa z Danci. Favorita sta upravičila pričakovanja - domači so sicer šele po podaljšku z 2:1 premagali Madžarsko (Amancio je odločilni zadetek zabil v 115. minuti), Sovjetska zveza pa ni imela veliko dela z Dansko. Na Nou Campu je zmagala s 3:0, med strelce pa se je vpisal tudi junak prvega evropskega prvenstva Victor Ponedelnik. V tekmi za tretje mesto se je močna Madžarska pred vsega 3.869 gledalci mučila z Dansko, a jo premagala šele po podaljšku. Potem ko se je redni del končal z remijem 1:1, je nato v treh minutah dva gola zabil Deszo Novak in izločil borbene severnjake. Naslov najboljšega strelca so si razdelili Jesus Maria Pereda (Španija), Ferenc Bene in Novak (oba Madžarska), ki so zadeli po dvakrat.

Finalna tekma

ŠPANIJA - SOVJETSKA ZVEZA 2:1

Zanimivo je, da se General Franco leta 1964 ni vmešal v nogomet, čeprav se je Španija v velikem finalu pomerila s Sovjetsko zvezo. Spomnimo, da Španci v kvalifikacijah za prvo evropsko prvenstvo po ukazu diktatorja niso spustili sovjetske reprezentance v svojo državo na povratno tekmo, zato jih je UEFA izločila iz tekmovanja. Tokrat je Franco dovolil tekmo, pred 79.115 gledalci pa je obračun v Madridu odločil Marcelino, ki je zadel šest minut pred koncem. Tudi tokrat je bil zmagoviti zadetek dosežen z glavo, tako kot na prvem EP. "Za špansko reprezentanco sem igral tudi kasneje, toda nobena generacija ni uspela ponoviti tega uspeha. Tistega leta smo imeli predvsem pravo moštvo in ne zgolj na kup zbranih vrhunskih nogometašev," je misli kasneje strnil v tistem času nogometaš Interja Luis Suarez.
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE