Uredništvo    3. junij 2012
Zgodovina evropskih prvenstev, Euro 1960

Začelo se je v Franciji

Zgodovina evropskega prvenstva je precej krajša kot zgodovina svetovnega prvenstva. Medtem ko je bil prvi mondial odigran že leta 1930...
SORODNE NOVICE
Anglija dominira... In gol!
28.6.2016 | Mednarodni nogomet
Video: Löw je spet vohal
27.6.2016 | Mednarodni nogomet
Španci začenjajo proti Čehom
13.6.2016 | Mednarodni nogomet
UEFA razdelila 100 milijonov
12.9.2012 | Mednarodni nogomet
Postopek proti štirim
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Casillas: Spoštujmo Italijo
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Zgodovina evropskega prvenstva je precej krajša kot zgodovina svetovnega prvenstva. Medtem ko je bil prvi mondial odigran že leta 1930, je Evropska nogometna zveza (UEFA) svoje najboljše reprezentance na kup uvodoma zbrala šele po drugi svetovni vojni, natančneje leta 1960. Zanimivo je, da je bilo tudi evropsko prvenstvo ideja nogometnega funkcionarja iz Francije (v tem primeru Henrija Delaunaya) - tako kot v primeru svetovnega prvenstva, klubskega tekmovanja evropskih prvakov in olimpijskih iger moderne dobe. Tedanji sekretar francoske zveze je z idejo prvič na plan prišel že leta 1927, a je bilo nato potrebnih kar 33 let, da je vendarle tudi resnično zaživela. Toda Delaunay ni dočakal prve izvedbe, saj je umrl leta 1955, dve leti preden je UEFA prižgala zeleno luč. Po Francozu so nato imenovali prvo lovoriko in se mu tako zahvalili za idejo, ki živi še danes. Prva izvedba se je seveda precej razlikovala od zdajšnjih. Tako so se na zaključnem turnirju v Franciji za končno zmago udarile le štiri reprezentance. Pred tem so bile odigrane tako imenovane kvalifikacije po sistemu na izpadanje, v katerem so reprezentance (skupno število le-teh je bilo 17) igrale v gosteh in doma, sodelovanju pa so se odpovedale velesile Italija, Nemčija in Anglija.


Lev Yashin je blestel na evropskem prvenstvu 1960.

Poleg Francije so na zaključnem turnirju sodelovale še Jugoslavija, Čehoslovaška in Sovjetska zveza. Slednja se je tja uvrstila po tem, ko ji je General Franco prepovedal vstopiti v Španijo, kjer naj bi igrala povratno tekmo, tako da je UEFA Furio preprosto izločila. Sovjeti so nato v polfinalu s 3:0 (dva gola je dosegel Valentin Ivanov) premagali Čehe in Slovake, Jugoslavija pa je bila kar s 5:4, kar je še danes tekma z največ goli v zgodovini EP, boljša od Francije, za katero zvezdnika Just Fontaine in Raymod Kopa nista igrala. Naslov najboljšega strelca prvega evropskega prvenstva so si s po dvema doseženima goloma razdelili Francois Heutte (Francija), Valentin Ivanov, Viktor Ponedelnik (oba SZ), Milan Galić in Dražen Jerković (oba Jugoslavija).

Finalna tekma

SOVJETSKA ZVEZA - JUGOSLAVIJA 2:1 (po podaljšku)

Prva finalna tekma v zgodovini evropskega prvenstva je bila odigrana 10. julija 1960 v Parizu. Obračun, ki si ga je na Parku princev ogledalo 17.966 gledalcev, so bolje začeli Jugoslovani, ki jih je vodil Ljubomir Lovrić, saj so v 43. minuti povedli prek Milana Galića. Štiri minute po premoru so Sovjeti izenačili z golom Slave Metrevelija, ker pa se nato mreži nista več zatresli, je prvega prvaka Stare celine odločil podaljšek. V slednjem je blestel kdo drug kot Lev Jašin, legendarni sovjetski vratar, ki je zaustavil številne poskuse Dragoslava Šekularca, Dražena Jerkovića, Galića in drugih, v 113. minuti pa je razburljivo tekmo odločil Victor Ponedelnik, ki je z glavo premagal jugoslovanskega čuvaja mreže Blagoja Vidinića. "To je bil zvezdni trenutek mojega življenja," se je leta kasneje spominjal Ponedelnik, medtem ko je bilo Jugoslovanom še dolgo žal, da je sovjetski gol branil Jašin. Bili so namreč boljši nasprotnik, a številnih priložnosti niso znali izkoristiti.
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE