Uredništvo    3. junij 2012
Zgodovina evropskih prvenstev, Euro 2008

Začetek španske prevlade

Španija je dolgo čakala na reprezentančni uspeh, leta 2008 pa ga je končno dočakala. Naslov evropskega prvaka so Španci nadgradili še s slavjem na SP 2010.
SORODNE NOVICE
Anglija dominira... In gol!
28.6.2016 | Mednarodni nogomet
Video: Löw je spet vohal
27.6.2016 | Mednarodni nogomet
Španci začenjajo proti Čehom
13.6.2016 | Mednarodni nogomet
UEFA razdelila 100 milijonov
12.9.2012 | Mednarodni nogomet
Postopek proti štirim
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
Casillas: Spoštujmo Italijo
3.7.2012 | Mednarodni nogomet
(foto: splet)
Euro 2008 je zadišal tudi v Slovenijo. Žal se je odvil brez naše reprezentance, je pa potekal v bližnji Avstriji, ki si je nogometni spektakel delila s Švico. Tudi tokrat je na prvenstvu sodelovala Grčija, aktualna prvakinja iz leta 2004, ki pa je igrala katastrofalno, trikrat izgubila in se poslovila že po prvem delu tekmovanja. Iz skupine A sta v četrtfinale napredovali Portugalska in Turčija, iz skupine B Hrvati, ki so dobili vse tri tekme, in Nemci, Avstrija je končala kot tretja. Francija je tudi tokrat razočarala, osvojila je le eno točko in v skupini C osvojila zadnje mesto, v četrtfinale pa sta napredovali Nizozemska in Italija. Španci in Rusi pa so napredovali iz skupine D, v kateri sta igrali še Švedska in že omenjena Grčija.

Portugalci, ki so se seveda še vedno z grenkobo spominjali poraza v finalu domačega Eura 2004, so že v četrtfinalu naleteli na previsoko oviro. Nemci, osveženi v primerjavi z evropskim prvenstvo pred štirimi leti, so bili boljši s 3:2. Dramatično je bilo tudi med Hrvaško in Turčijo, ki je dotlej prepričljive naše južne sosede šokirala z izjemno končnico in se prebila med štiri najboljše. V polfinale je malce presenetljivo napredovala Rusija z zmago nad Nizozemsko, četverico je dopolnila Španija, ki je šele po enajstmetrovkah ugnala Italijo.

Turki v polfinalu niso zmogli presenečenja, kljub številčni podpori s tribun so v polfinalu z 2:3 klonili proti Nemcem. Drugi polfinalni par je ponudil manj drame, Španci so Ruse odpravili s prepričljivih 3:0. 

Finalna tekma

ŠPANIJA 1:0 NEMČIJA 1:0

Finalno srečanje je gostil Dunaj. Španija pa je še drugič v svoji zgodovini, po dolgih 44 letih, postala evropski prvak. Furiji je to uspelo, potem ko je Fernando Torres, tedaj eden najboljših napadalcev na svetu, po podaji Xavija z zadetkom v prvem polčasu (v 33. minuti) svoji reprezentanci priigral minimalno prednost, ki je na koncu zadostovala za naslov evropskega prvaka. Nemčija je tekmo začela napadalno, skozi vso srečanje je imela žogo več v svoji posesti, tudi poizkušala je, najnevarnejši je bil Michael Ballack, toda prvaka je ona koncu odločil prav Torresov zadetek. Prvaka, ki je po zmagi na Euru 2008 zagospodaril reprezentančnemu nogometu na Stari celini
Fernando Torres
(foto: splet)
 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE