Miran Zore   13. april 2018
Pogovor: Senijad Ibričić

Ibričić: V Sloveniji sem se znova rodil

Senijad Ibričić, eden najbolj resnih kandidatov za naziv igralca sezone v 1. SNL, je v Domžalah začel znova uživati v igranju nogometa in idejo o koncu kariere povsem potisnil ob stran. Ključen je Simon Rožman.
SORODNE NOVICE
Maribor nerazpoložen in brez g...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Nova okrepitev Olimpije s Koml...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Še en odhod iz Olimpije
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Osijek razbil še enega slovens...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Kadrovski vihar zajel tudi Oli...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Oražem: Odškodnina za Melnjaka...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
(foto: NK Domžale)
Ko je velikopotezni nogometni projekt koprskega župana Borisa Popovića kljub pompoznim obljubam klavrno končal v amaterski ligi, se je v težavah znašlo precej nogometašev, ki so morali hitro rešiti svoje statuse. Med njimi je bil tudi Senijad Ibričić, ki je v sezoni na Bonifiki pustil dober vtis. Tudi zato je bilo manjše presenečenje, da ga je uspelo ujeti prav Domžalam, kjer očitno niso čakali in taktizirali, kot denimo v Ljubljani ali Mariboru. Izkušenega vezista iz Bosne in Hercegovine, ki je imel za seboj precej neposrečene avanture v Iranu, Turčiji in Rusiji, se je sicer držal sloves tehnično izjemno dobro podkovanega nogometaša, ki pa ima težave s konstantnostjo. A že domžalska Evropa, ki je presegla vsa pričakovanja, je potrdila, da je Simon Rožman z Ibričićem svoji potentni ekipi dodal nujno potrebno rutino, kakovost in možgane, kar se znova potrjuje tudi zdaj, ko je za Domžalami izjemna serija 11 zaporednih zmag. Dvanajsto bodo pokalni prvaki lovili v Ljubljani, pri vodilni Olimpiji.

Ibričić je pred pomembno tekmo, še preden je sredi tedna v Rimu v živo spremljal neverjeten preobrat Rome proti Barceloni (Edin Džeko je njegov veliki prijatelj), podaljšal svojo pogodbo z Domžalami, za katere bo igral tudi v prihodnji sezoni. V Domžalah se je, kot pravi, ustalil, predvsem pa na jesen svoje igralske kariere začel znova uživati v igranju nogometa. Premakne ga lahko le "top ponudba".

S podaljšanjem pogodbe ste kar malce presenetili. Ne boste niti skušali unovčiti dobre sezone?
To je nagrada kluba. Hvala bogu sem v karieri nekaj naredil. Zdaj imam ženo in tri otroke, denar pa ni vse. Saj bi sprejel, če bi dobil kakšno top ponudbo, od nogometa namreč moja družina živi. Za malo več denarja pa že ne grem. V Domžalah je super, igral bom dokler bom le lahko. Naj traja čimdlje. Star sem 32 let, to so prava leta za igranje. Verjetno bi lahko igral tudi na višji ravni, ampak tukaj sem se našel. 

S čim so vas Domžalčani uspeli zadržati?
Že v Kopru mi je bilo lepo. Takrat me je poklical Zlatan Muslimović. To je bilo, ko sem doživel razočaranje v Iranu in sem razmišljal, da bi nehal igrati nogomet. Pa sem se vrnil v življenje. Slovenija mi je všeč, blizu je Split, blizu je Bosna. V Domžalah pa mi najbolj odgovarja način dela trenerja Simona Rožmana. Igramo napadalno, to mi je všeč. Okrog sebe imam veliko mladih igralcev, tudi to mi ustreza. 

V ekipi Simona Rožmana ste esencialni član. Motor ekipe. Kako se razumeta?
Trener je ključen. Super se razumeva, saj sva skoraj generacija (smeh). Najbolj zaslužen je za moje dobre igre in za to, da na igrišču uživam. Uživam v vsakem treningu. Ustreza mi njegov slog igre in ne pretiravam, ko pravim, da je eden od dveh najboljših trenerjev v moji karieri. Prepričan sem, da bo postal vrhunski trener. 

V letošnji sezoni ste odigrali že precej dobrih tekem, a najbolj so vas zaznamovale evropske predstave proti Freiburgu in Marseillu.
Vrsto let nisem igral v Evropi. Ko sem prišel v Domžale, mi je to predstavljalo velik motiv. Dobro smo igrali. Proti Freiburgu in Marseillu smo dali od sebe več kot smo realno sposobni. To so res neverjetne izkušnje, ne bi jih zamenjal niti za bitko za naslov prvaka. Mladi igralci so sploh veliko odnesli.

Omenili ste bitko za naslov. Je za Domžale realna?
V dobri seriji smo. Za nami je 11 zmag in razumljivo, da nas mnogi vidijo v tej luči. Ni pa to realno. Olimpija ima veliko prednost. Tekem je sicer še dovolj, gremo na polno, na vsako zmago. Če se poklopi... Težko je razmišljati o tem. Naš osnovni cilj je Evropa. V Ljubljani in Mariboru imajo pritisk naslova, mi pa ne. 
Senijad Ibričić
(foto: Nogomania)


V Sloveniji ste drugo sezono in zdite se zadovoljni. Kaj pa pogrešate?

Priznati vam moram, da je slovenska liga na Balkanu za igralca najboljša za igranje. Tukaj so dobra igrišča, dobro sojenje. Edina težava, ki jo vidim, je ta, da je na tribunah malo gledalcev, ampak tako je v Sloveniji že od nekdaj. 

Vaša kariera je bila pisana. Od vzpona v Zagrebu in pozneje Hajduku do kolapsa v Turčiji in Iranu. Veljali ste za velikega talenta, zakaj niste uspeli zgraditi velike kariere?
V Hajduku sem igral konstantno dobro. V Lokomotivi iz Moskve sem igral manj. Potem sem se odločal... Želel sem igrati in sprejemal sem nagle odločitve. Težko sem prenašal, če nisem igral. V tujini je veliko igralcev, klubi te plačajo in se ne zanimajo za tvoj razvoj. Res je, da sem bil v državah, kjer nogomet razumejo drugače kot v zahodni Evropi. Vseeno ničesar ne bi menjal. Za nekoga, ki je začel igrati v drugi bosanski ligi, mi ne gre slabo. Ko sem bil mlad, sem drugače razmišljal. A ponavljam, da sem zadovoljen. 

Zaznamovalo vas je predvsem obdobje v Hajduku, kamor se, ko je bil njegov trener Marijan Pušnik, niste uspeli vrniti, ker ste zavrnili preizkušnjo.
Hajduk je v meni, sigurno. V Splitu bom živel po koncu kariere, tam se z družino najbolje počutimo. Vezan sem na Split in na Hajduk. V Dalmaciji sem preživel najlepše obdobje v karieri, tam sem igral najboljši nogomet. Ko te sprejmejo navijači Hajduka, je to nekaj najlepšega. Rad imam Hajduk. Tisto z Marijanom Pušnikom pa je bilo... Podcenjevalno. Saj ne gre za to, da me morajo pri Hajduku vzeti, ker sem v preteklosti dobro igral. To je bila njihova legitimna odločitev, mi je pa žal, da se ni izšlo, saj sem v Hajduku želel končati kariero.

Kot igralec ste evolvirali. Danes igrate globlje kot nekoč. 
Res je, zdaj sem v defenzivni več prisoten kot nekoč. Igram klasičnega vezista, včasih pa sem igral višje. Kar se gole igre tiče, se mi zdi, da igram vseskozi podobno. Verjetno se le drugače odločam, to pa prinesejo izkušnje. Ko si mlad, igraš tudi za prestop, za gole. Zdaj pa uživam v igri in želim predvsem, da ekipa dobro igra in je uspešna. 

V soboto vas v Ljubljani čaka ena najtežjih tekem v sezoni. Pomembna bo tako za vas, še bolj pa za Olimpijo, ki lovi naslov. Kaj pričakujete?
Vsekakor pričakujem dobro tekmo. Olimpija je prva, mi pa igramo dobro in zato pričakujem na tribunah veliko ljudi. Prepričan sem, da bomo v soboto igrali dobro. Kako bo z rezultatom, bomo videli, zna se zgoditi, da bo odločila kakšna malenkost. 

Bo dvoboj Ibričić-Alves hkrati dvoboj dveh kandidatov za najboljšega igralca sezone v 1. SNL?
(smeh) Ne. V soboto bosta pomembni ekipi Olimpije in Domžal, ne pa midva. Ricardo Alves je dober igralec. Raje govorim o ekipi, o Olimpiji. Vidi se, da so kolektivno čvrsti, prejeli so najmanj golov v ligi, kompaktni so. Pri njih nikoli ne veš, kako bodo igrali. Kar pa se nas tiče, je naš največji adut kolektiv.

Kje bomo Senijada Ibričića gledali v bodoče, tudi kdaj v Mariboru ali Olimpiji?
Ne verjamem. Ko sem odhajal iz Kopra, ki mi ga je še vedno žal, so bili kontakti, ampak nič resnega. Želim samo ostati zdrav in uživati, to mi zaenkrat uspeva v Domžalah. 
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 3
Starejši naprej | Novejši naprej
EuroKrem 13.4.2018, 17:34 Prijavi komentar
dobro se je uklopu, je kr za čestitat kaj delajo v domžalah, vse dobro
Prosinecki 13.4.2018, 14:25 Prijavi komentar
moram rečt, da sem bil skeptičen ko je podpisal za Koper... sem bil prepričan, da ga čaka ista usoda kot naprimer Riero in Pranjića. ampak me veseli, da se je našel, ker sem ga res občudoval v času ko je bil v Hajduku. le tako naprej!
MB_Bojan 13.4.2018, 12:26 Prijavi komentar
Lepo je povedal, človek na mestu. Tudi on je dal svoj prispevek kvaliteti slovenske lige. Dovršen igralec od katerega se mlajši igralci lahko marsikaj naučijo. Bravo Ibričič iz MB.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE