Uredništvo    14. november 2017
Povezava igranja z glavo in demence?

Angleži bi omejili igro z glavo

Zveza angleških profesionalnih nogometašev se zavzema za prepoved udarjanja žoge z glavo za otroke do 11. leta starosti. Raziskava o povezavi igranja z glavo in razvoju demence je v teku.
SORODNE NOVICE
V Splitu napadeni nogometaši H...
23.4.2018 | Mednarodni nogomet
V Grčiji po sedmih letih nov p...
23.4.2018 | Mednarodni nogomet
Popolno maščevanje Artjoma Dzj...
23.4.2018 | Mednarodni nogomet
Feyenoord osvojil nizozemski p...
23.4.2018 | Mednarodni nogomet
Hajduk izgubil derbi in zamenj...
22.4.2018 | Mednarodni nogomet
Julio Cesar z zmago zaključil ...
22.4.2018 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Po vzoru nogometnega sistema v Združenih državah Amerike, kjer je tamkašnja nogometna zveza že pred časom prepovedala ali omejila udarjanje žoge z glavo za otroke v različnih starostnih kategorijah, se spremembe na tem področju obetajo tudi v zibelki nogometa.

Angleška zveza profesionalnih nogometašev je na domačo nogometno zvezi namreč naslovila predlog o prepovedi igranja žoge z glavo za otroke do 11. leta starosti. Ta predlog prihaja v luči pred kratkim predvajanega dokumentarca televizijske hiše BBC z naslovom Demenca, nogomet in jaz, katerega avtor je nekdanji angleški napadalec Alan Shearer in ki povezuje udarjanje žoge z glavo ter razvoj demence pri profesionalnih nogometaših.

Dokumentarec temelji na zgodbi nekdanjega angleškega reprezentanta Jeffa Astlea, ki je po koncu kariere zbolel za demenco in umrl leta 2002, v svojem 60. letu starosti.

"S predlogom se strinjam," je dejal predsednik združenja profesionalnih nogometašev Gordon Taylor. "Igranje z glavo je praksa, ki se je v nogometu poslužujemo vse manj in manj. V 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja so bile žoge, še posebej v dežju, še toliko težje in nevarnejše. Moderne žoge so lažje. Kljub temu so v ZDA tudi brez dokazane povezave prepovedali igranje z glavo za otroke v razvoju," je dodal Taylor.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
OGLAŠEVANJE