Uredništvo    15. julij 2017
Začenja se evropsko prvenstvo za ženske

Bo prvak Nemčija ali...?

Ta konec tedna se začenja evropsko nogometno prvenstvo za ženske, na katerem so prve favoritinje za končno zmago reprezentantke Nemčije, toda konkurenca je vse močnejša.
SORODNE NOVICE
Robinho obsojen za posilstvo!
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Gremio na poti k zmagi v pokal...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Razvpiti Kerimov aretiran v Fr...
23.11.2017 | Mednarodni nogomet
Jurčić bo izbiral mlade Savdij...
22.11.2017 | Mednarodni nogomet
Prosim, ne vzklikajte Ratko Ml...
22.11.2017 | Mednarodni nogomet
Frank Lampard optimističen gle...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Ženski nogomet bo v prihajajočih tednih ponovno bistveno bolj na očeh, kot je bil v zadnjem letu. Z uvodnima tekmama med domačo ekipo Nizozemske proti Norveški ter nato zvečer med Dansko proti Belgiji se bo 16. julija začel tekmovalni spored, ki se bo končal s finalom 6. avgusta.

Hiter pogled v zgodovino pove, da so prve uradne evropske prvakinje postale Švedinje 27. maja 1984. To prvenstvo je zanimivo tudi zato, ker so takrat igrali prvo tekmo na Švedskem (zmaga Švedske 1:0-12.05.1984))in drugo v Angliji (zmaga Anglije 1:0).
Agregat torej 1:1 in po enajstmetrovkah so zmagale Švedinje s 4:3. Naslednje prvakinje so prišle ponovno iz Skandinavije; tokrat je (1987)Norveška v finalu premagala Švedsko z 2:1. Norvežanke so 1993 postale prvakinje drugič, ko so v finalu v italijanski Ceseni premagale Italijo z 1:0.
 
Potem je prišel čas Nemčije, ki je leta 1989 prvič postala evropska prvakinja; v finalu je prepričljivo ugnala Norveško s 4:1. Naslov so Nemke obranile 1991 (1993 kot že zapisano prvakinje Norvežanke)ponovno z zmago nad Norveško-tokrat 3:1. Od 1995 dalje (od 1997 je cikle na 4 leta)je nastopila popolna prevlada Nemk, zapovrstjo so 6 krat zmagale.

V finale so se uvrščale Norvežanke (4x poleg dveh zmag v finalu), Švedinje(3x), ter Italijanke in Angležinje po 2x.

Letos je UEFA štartala pred dobrim mesecem z akcijo »Together #WePlayStrong «, in s tem še dodatno spodbudila aktivnosti na področju ženskega nogometa.
 
Preden se posvetimo vprašanju kdo bo zmagovalec letošnjega evropskega prvenstva v nogometu za ženske UEFA WOMEN'S EURO 2017 EURO 2017, si poglejmo »statistične« startne položaje posameznih udeleženk (»ranking« UEFA/FIFA).
Po posameznih kvalifikacijskih skupinah je položaj kot sledi iz tabel(številka  pomeni mesto na lestvici):
 
Skupina A: Nizozemska (gostitelji), Norveška, Danska, Belgija
 
DRŽAVA
UEFA
FIFA
komentar
Norveška
5
11
 
Nizozemska
6
12
domača reprezentanca-ni igrala kvalifikacij
Danska
8
15
 
Belgija
13
22
 
 
Skupina B: Nemčija (branilci naslova), Švedska, Italija, Rusija
DRŽAVA
UEFA
FIFA
komentar
Nemčija
1
2
brez prejetega gola v kvalifikacijah
Švedska
4
9
 
Italija
10
18
 
Rusija
15
25
 
 
Skupina C: Francija, Islandija, Avstrija, Švica
DRŽAVA
UEFA
FIFA
 
Francija
2
3
brez prejetega gola v kvalifikacijah
Švica
9
17
 
Islandija
11
19
 
Avstrija
14
24
 
 
Skupina D: Anglija, Škotska, Španija, Portugalska
DRŽAVA
UEFA
FIFA
 
Velika Britanija
3
5
 
Španija
7
13
največ golov v kvalifikacijah (39)
Škotska
12
21
 
Portugalska
23
38
uvrstitev po dodatnih kvalifikacijah-premagala Romunijo
 Portugalska je sploh najnižje uvrščena država z razpredelnic UEFA. Njena pozicija tudi govori, da nobena reprezentanca z drugega dela UEFA točkovanja ni bila niti blizu uvrstitivi na UEFA 2017. Če bi gledali le uvrstitev na jakostni lestvici, so pred Portugalsko še: Ukrajina (16./27.), Finska (17./28.), Poljska(18./30.), Irska(19./33.), Wales  (20./35.), Češka (21./36.) ter Romunija (22./37.), ki pa jih na prvenstvu ne bo.
 
Po statistiki in zgodovini sodeč je potrebno za prvega favorita šteti Nemčijo. Uvrstitev na lestvici govori, da so največja konkurenca Francozinje, Angležinje ter obe skandinavski reprezentanci: Švedska ter Norveška. Norveška je bila 2x zmagovalka, polet tega še 4x finalistka. Nemkam so »ostale dolžne« kar precej.
 
A kvalifikacije  tokrat postavljajo za resnega izzivalca Francozinje, ki so v kvalifikacije končale brez prejetega gola (enako Nemke), hkrati so jih dale 27 (Nemke 35).
Norveška je dala dva gola več kot Francozinje (dva tudi dobila) in imela posebej z Avstrijkami kar obilo dela. (2:2 na Norveškem). Ne gre zanemariti izvrstne tradicije Norvežank, ki so generalno gledano »druga evropska reprezentanca vseh časov«.

Enako suvereno je skozi kvalifikacije prišla Anglija (točkovno gledano), a podrobni pregled kaže, da je bila reprezentanca BIH zanje silno neugodna, sem lahko štejemo tudi Belgijo. Ne le zaradi rezultata, ampak dejstva, da je ali lovila prednost ali pa gole zmage dosegla v zaključni fazi, bi to na turnirju lahko pomenilo določeno breme.
To ni odločilen pokazatelj, a pri »nemškem stroju« kaže, da so si vedno zagotovile prednost bistveno bolj zgodaj.

Zmagovalke skupine so bile tudi Švedinje, a pred žilavimi Dankami niso uspele nabrati velikega naskoka. Za povrhu, so jih Danke na domačem terenu gladko premagale.
Tihi favorit, ki nikoli ni igral v finalu, bi tokrat lahko bila Španija. Igrala je izvrstno v kvalifikacijah, dosegla rekordno število golov od vseh reprezentanc (kar 39), posebej v letu 2016 je igrala v izvrstni formi (na 5 tekmah 32 golov in le enega prejela). »Skriti favorit« je Švica, ki je v kvalifikacijah igrala zanesljivo, zmagala vseh 8 tekem (v skupini z Italijo, S. Irsko in ter Češko), kar pove veliko. V ozadju čaka še ne glede na eno izgubljeno tekmo (zadnjo)v kvalifikacijah še Islandija (igrala v skupini s Slovenijo-skupaj gol razlika na dveh tekmah 10:0), ki je konkurenci nasula 32 golov in prejela le dva. (na edini izgubljeni tekmi proti Škotski na domačem terenu). Res pa je imela realno gledano malce »manj naporno skupino«.
 
Motivacije ne bo manjkalo še domači ekipi, a Nizozemke so majhna neznanka, saj so kot domačinke na evropskem prvenstvu brez igranja kvalifikacij. Brez dvoma so dobro izkoristile čas. Zadnje svetovno prvenstvo iz leta 2015 pa tudi ni več dober pokazatelj, saj so Nizozemke takrat izgubile še globoko v »ogrevanju« s kasnejšimi finalistkami Japonkami.
 
Če sklenemo:
 
Nemčija je prvi favorit in vsi pokazatelji so v prid, da se prebije v finale. Boj za finale bo ogorčen in kandidatke so vsaj: Francija, Anglija, Španija, Norveška, Švica, verjetno še Islandija in Švedska.

Ker je žoga okrogla, je teorija na papirju eno, turnir pa daje možnosti presenečenja, odvisnega od dnevne forme, pripravljenosti, motivacije, navijačev, medijev in še česa.

Vsekakor bo zanimivo videti nove zvezdnice (in stare izkušene), a o tem morda drugič.
 
Še to: dobro bo opazovati, kako se uresničujejo smeli cilji UEFA, da v petih letih postane ženski nogomet šport številka ena v Evropi.

Boris Mikuž
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE