Uredništvo    11. september 2017
Kampanja Equal Game

CR v ženski konkurenci je...

Equal Game je najnovejša kampanja UEFA, ki se zavzema za enakopraven status vseh deležnikov v nogometu. Tudi žensk, med katerimi je letos najboljša Lieke Martens.
SORODNE NOVICE
Ciro Ferrara ni pravi profil z...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Adijo Ibrahimović, Andreas Gra...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Skibbe kljub neuspehu ostaja s...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Video: Greve z bizarnim avtogo...
21.11.2017 | Mednarodni nogomet
Če ne bo Kavčič, bo presenečen...
20.11.2017 | Mednarodni nogomet
Meho Kodro je zavrnil Bosno in...
20.11.2017 | Mednarodni nogomet
UEFA je s kampanjo Equal Game (enakopravna igra), ki jo je zagnala v mesecu septembru, nakazala, da tudi na tem področju načrtuje večje ravnotežje med različnimi deležniki. Razumeti je, da bo v ospredju nogomet za vse in vsakomur dostopen.

Eden do predsodkov, tudi v Evropi, kaj šele v nekaterih drugih delih sveta je gotovo ta, da nogomet "ni za ženske". Če pa že, ga igrajo bolj za zabavo kot zares. V najbolj razvitih državah s poudarkom na dobrem socialnem dialogu in tudi ravnotežjem med spoloma, že dolgo ni več tako. Skandinavija, Nemčija, Nizozemska, celo ZDA in Japonska so države, kjer ženski nogomet cveti.

Kljub temu, povprečen športni poznavalec ve, kdo je Cristiano Ronaldo. Da je igralec leta 2016/2017 imenovan s strani UEFA, je bolj ali manj logično vsem. Če bi spraševali po zmagovalki v ženski konkurenci, bi morda to vedel le izjemno dober poznavalec.
Da malce "uravnotežimo ples denarja in slave", poglejmo, kdo je "ženska konkurenca" Cristianu Ronaldu. UEFA je imenovala igralca in igralko leta 2016/17, pri čemer je Ronaldo gladko zmagal.

Med ženskami je prestižno lovoriko osvojila nizozemska zvezdnica Lieke Martens. Štiriindvajsetletna napadalka Bacelone, je pomagala moštvu Nizozemske do naslova evropskih prvakinj pred mesecem dni. S švedskim Rosengårdom se je prebila v Women's Champions League do četrt-finala.

Njeno imenovanje ni bilo podobno "glasovalnemu sprehodu", saj je osvojila 95 glasov, drugouvrščena Pernille Harder (Danska, Linköping in Wolfsburg) je osvojila 81 točk. Martens je bila rojena na južnem Nizozemskem v kraju Nieuw-Bergen. Kariero je začela v klubu Heerenveen in nadaljevala v klubih Venlo, Standard Liège, Duisburg, Göteborg in Rosengård, preden je julija 2017 podpisala (tik pred evropskim prvenstvom) za Barcelono.
V 80 reprezentančnih nastopih je 33-krat zadela mrežo tekmecev. Debitirala je leta 2011 in leta 2015 z reprezentanco sodelovala na svetovnem prvenstvu.

Poglejmo še kako so se v ženski konkurenci delile točke:

1: Lieke Martens (Nizozemska, Rosengård in Barcelona)
2: Pernille Harder (Danska , Linköping in Wolfsburg)
3: Dzsenifer Marozsán (Nemčija, Lyon)
4: Vivianne Miedema (Nizozemska, Bayern München in Arsenal)
5: Eugénie Le Sommer (Francija, Lyon)
6: Wendie Renard (Francija, Lyon)
7: Jackie Groenen (Nizozemska, FFC Frankfurt)
8: Lucy Bronze (Anglija, Manchester City in Lyon)
9: Jodie Taylor (Anglija, Arsenal)
10: Shanice van de Sanden (Nizozemska, Liverpool)

Spomnimo se dosedanjih zmagovalk:

2012/13 ─ Nadine Angerer (Nemčija, FFC Frankfurt)
2013/14 ─ Nadine Kessler (Nemčija, Wolfsburg)
2014/15 ─ Célia Šašić (Nemčija, FFC Frankfurt)
2015/16 ─ Ada Hegerberg (Norveška, Lyon)

UEFA je zapisala ob začetku kampanje, da lahko vsak uživa v nogometu, pri čemer ni važno kdo je, od kje prihaja in kako igra. Ideja UEFA  po vključevanju, spoštovanju različnosti in dostopnosti je socialno odgovorna kampanja.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 3
Starejši naprej | Novejši naprej
rdeci bianconero 11.9.2017, 16:13 Prijavi komentar
mah zenski nogomet je na nivoju u15 prve slovenske lige. imam znanko ko je bila v mlajsih letih raprezentantka in ena izmed najboljsih zensk v generaciji (takrat u19) in v navadni igri proti nam ki smo igrali v vaskih ligah (ali pa se to ne) ni imela niti najmanjsih moznosti ne po tehniki kaj sele po pripravljenosti (pa ne da smo bili nekaj nadpovprecnega ampak navadni rekreativci ki ob nedeljah brcajo zogo). zalostno ampak to so dejstva da zenski ekipni sporti z izjemo rokometa in morda kaksne odbojke niso zanimivi
Alario 11.9.2017, 14:23 Prijavi komentar
Malce so pomešali pojme, CR je namreč ženska v moškem nogometu.
Neki074 11.9.2017, 12:15 Prijavi komentar
Objavite večkrat kakšno novico o ženskem nogometu, pa bomo izvedeli več. Đabe je takšna Equal Game kampanija, da poročate o dogodku, ki je potekla nekaj tednov prej. Objavite, ko je aktualno. Da ne omenim "super" naslova, ki že v štartu kontrira enakopravnosti.. CR ženskega nogometa? Še v tisti edini članek o ž. nogometu vtikate Cristiana Ronalda.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE