Uredništvo    26. november 2015
Promocijski tekst

S šanka na socialna omrežja

Socialno omrežje za nogometaše Fieldoo spreminja pravile igre v nogometni industriji. Zaradi Fieldooja so tudi igralci z obrobja dobili priložnost, da se sliši njihov glas ter da se pišejo nove nogometne zgodbe.
SORODNE NOVICE
Oscar prvak, a najboljši vseen...
13.11.2018 | Mednarodni nogomet
Novinec leta: Ibrahimović je p...
13.11.2018 | Mednarodni nogomet
Skrajni ukrepi, da bi utišali ...
12.11.2018 | Mednarodni nogomet
V sanjskem finalu bolje kaže R...
11.11.2018 | Mednarodni nogomet
Prvenec Bizjaka, velika zmaga ...
11.11.2018 | Mednarodni nogomet
Padel je eden najbolj spektaku...
11.11.2018 | Mednarodni nogomet
(foto: /)
Ah, te številke. Zdi se, da se vse vrti le še okoli njih. Tudi v svetu nogometa ni nič drugače. Prestopi, odškodnine, plače, nagrade, televizijske pravice in po novem še število sledilcev. Ronaldo je namreč nedavno prehitel Neymarja. Ne, ne govorimo o listi strelcev La Lige, temveč številu sledilcev na socialnem omrežu Instagram. Portugalca in njegove fotografije po novem "zasleduje" 36 milijonov navijačev, brazilskega zvezdnika pa spodbuja 35 milijonov uporabnikov te apliakcije. Številke, ob katerih se resnično zvrti v glavi. Ne le navijačem, tudi klubom in sponzorjem, ki so sprejeli dejstvo, da je sodobna tehnologija popolnoma spremenila medijsko krajino. Nogomet ni več ekskluzivna domena tradicionalnih medijev in barov, temveč se vse hitreje seli na socialna omrežja in športna industrija se tega še kako zaveda.

V nekih drugih, črno-belih časih, so bile pomembne številke le rezultati in številke na hrbtni strani dresov. S tehnološkim napredkom klasičnih medijev je najprej poskočila prepoznavnost nogometa. Z živimi prenosi in specializiranimi kanali je televizija popularizirala nogomet in ga ponesla v vsako vas. Nato je prišel splet, ki je obrnil pravila igre in v nogomet ponesel vsako vas. Socialna omrežja kot so Facebook, Twitter in Instagram so v zadnjih letih spremenila razmerje med športniki, klubi, mediji in navijači, posredno pa so revolucionirala tudi športno industrijo. Klubi ne potrebujejo več tiskovnih konferenc, dovolj je posnetek treninga na Facebooku in navijači vedo, da Messi po poškodbi že trenira s soigralci in bo lahko igral na El Clasicu. Kako zelo močna je neposredna komunikacija igralcev s publiko je demonstriral prav Messi, ko je lani med pogajanji za višjo plačo postal "sledilec" angleškega Chelseaja na Instagramu, s čimer je sprožil medijski vihar ugibanj o nadaljevanju kariere, ki so ga pri Barceloni ekspresno končali z zajetnim zneskom na novi pogodbi. Vpliva novih medijev se je tako z manjšo zamudo zavedla celotna športna industrija in svoje dejavnosti v veliki meri preselila še na socialna omrežja, preko katerih vstopa ne le v dnevne sobe temveč preko mobitelov dobesedno v žepe športnih navdušencev.


 
Miguel Rivera, Head Coach of UD Almería B - The Fieldoo Challenge

UD Almería invites you to apply to the #FieldooChallenge to join the team for a try-out in January. Complete three easy steps on the link bellow to see if you have what it takes to play in a Spanish league!

Posted by Fieldoo on Friday, October 30, 2015


Klubi so pri svojih odločitvah pričeli upoštevati analize raziskovalcev uporabe medijske krajine. Podjetje Navigate Research je na primer ugotovilo, da je verjetnost uporabe Twitterja pri športnih navijačih 67% višja kot pri uporabnikih, ki ne spremljajo športa. Hitro odzivnost in konstantno dosegljivost novih medijev so prepoznali tudi največji igralci in poskrbeli za prve velike investicije v nove komunikacijske kanale. Španska titana Barcelona in Real Madrid nista le najbolj zaželeni destinaciji za igralce in vodilni moštvi domače lige, temveč se borita za vrh tudi na Facebooku z 88 oziroma 85 milijoni občudovalcev. Ekipi zasedata tudi vrh Forbesove letne lestvice finančno najtežjih športnih kolektivov, kjer poleg vrednosti igralcev sedaj upoštevajo tudi velikost kolača socialnih omrežij, ki pripada klubu. Vodstvo Barcelone je zaradi velikega porasta pozornosti na socialnih omrežij prišlo celo do izračuna, da je bila pogodba s sponzorjem igralskih dresov podcenjena, kar bo verjetno privedlo do rekorda pri podpisu nove pogodbe s Quatar Airways

Komunikacijska revolucija v nogometu pa ni priložnost le za velike igralce. Manjšim klubom so se odprle nove poti, kjer lahko s kreativnostjo zmanjšajo razliko proračunov. Angleški Premier ligaš Southampton je svoje navijače vključil v izkušnjo tekme z deljenjem njihovih tweetov na sponzorskih površinah stadiona. Tej praksi so sledili drugi angleški klubi, ki so pričeli s prikazovanjem selfijev izžerebanih navijačev. A klubi nove spletne platforme izkoriščajo tudi za boljši stik z nogometaši ter inovativne oblike iskanja novih talentov. Tako so pri španskem drugoligašu Almeriji pričeli projekt s slovenskim socialnim omrežjem za profesionalne in amaterske nogometaše - Fieldoo. Skupaj bodo med uporabniki socialnega omrežja za nogometaše, ki so se prijavili na Fieldoo Challenge, izbrali 70 igralcev iz vsega sveta, izmed katerih bo trenerski štab Almerie enega povabil na enotedensko preizkušnjo v Španijo. Tam bo ob uspešno prestanem preizkusu podpisal pogodbo in pomagal Almeriji pri povratku v La Ligo. Na izziv se do 20. decembra lahko prijavijo vsi uporabniki Fieldooja.

"Fieldoo je poskrbel za revolucijo v iskanju nogometašev z združitvijo družabne mreže in tradicionalnega iskanja talentov," je dejal direktor in eden od ustanoviteljev podjetja, Klemen Hosta. Igralci porabijo le 30 sekund, da ustvarijo svoj profil oziroma nogometni življenjepis in na ta način aktivno vstopijo v nogometni posel. V le dveh letih je omrežje Fieldoo pridobilo več kot 150 tisoč uporabnikov iz več kot 200 držav. Na njem najdemo številne igralce iz prve in druge Slovenske nogometne lige, ne zaostajajo pa niti nogometaši iz priznanih lig ter oddaljenih celin. Uporabniki se povezujejo ter sami iščejo agente in klube, slednji pa prek Fieldooja pridobijo vpogled v izjemno bazo igralcev. 

Splet je v le nekaj letih spremenil pravila igre v svetu medijev, Fieldoo pa s pomočjo socialnega omrežja spreminja pravila igre v nogometni industriji. Danes ne slišimo le največjih zvezdnikov, s Fieldoojem so tudi preostali igralci dobili svoj glas, s katerim pišejo nove nogometne zgodbe.
 
OGLAŠEVANJE