Klemen Kos   10. januar 2019
Nekoč bolestno ambiciozni kitajski klub je na pragu razpada

Škandal pokopal klub, ki je Costi ponujal 30 milijonov na leto

Kitajski Tianjin Quanjian je še nedolgo nazaj Diegu Costi ponujal rekordno plačo, včeraj pa so oblasti s stadiona odstranile grb kluba, katerega lastniki so zaradi izbruha zdravstenega škandala za zapahi.
SORODNE NOVICE
Stojanović spet na izhodnih vr...
16.1.2019 | Mednarodni nogomet
Jamesa, Falcaa in Cuadrada bo ...
16.1.2019 | Mednarodni nogomet
Liga MLS se bo še naprej širil...
16.1.2019 | Mednarodni nogomet
Ilić bo še vztrajal, znova na ...
15.1.2019 | Mednarodni nogomet
Južna Afrika žaluje za nogomet...
13.1.2019 | Mednarodni nogomet
Katanec z Irakom v izločilnih ...
12.1.2019 | Mednarodni nogomet
(foto: /)
Tianjin Quanjian je bil eden tistih kitajskih nogometnih tigrov, ki so s svojo pojavnostjo najbolj grenili vsakdan tradicionalnim nogometnim navdušencem, ki težko sprejemajo odhode odličnih nogometašev v tako nogometno neosebna okolja kot je kitajsko.

Tianjin je kupoval ase kot so Alexandre Pato, Axel Witsel ali Anthony Modeste ter na trenerski stolček imenoval drage in prestižne trenerje kot sta denimo Italijan Fabio Cannavaro ali Portugalec Paolo Sousa. Višek bolestne ambicioznosti kluba, ki ga je finančno napajal farmacevtski gigant Quanjian, je bila ponudba za španskega reprezentančnega napadalca Diega Costo, kateremu se je še v času , ko je igral za Chelsea, ponudila priložnost, da postane najbolje plačani nogometaš sveta. Ponudba Tianjina je bila javna, Diego Costa je o njej zelo zavzeto razmišljal, na koncu pa vendarle ni sprejel ponudbe, po kateri bi letno zaslužil neverjetnih 30 milijonov evrov.

Le leto ali dve po tem, ko je Tianjin skoraj vsakodnevno krojil stolpce svetovnih športnih časnikov, omenjeni klub pod tem imenom ne obstaja več. Na Kitajskem je namreč izbruhnil hud škandal, v katerega je bilo vpleteno podjetje Quanjian, za katero je bilo ugotovljeno, da posluje s sporno piramidno shemo, ki je na Kitajskem prepovedana, poleg tega pa naj bi bila njeni produkti krivi za to, da je več kitajskih otrok zbolelo za rakom. Kitajske oblasti so ukrepale hitro in učinkovito ter nemudoma aretirale lastnika kluba Shuja Yuhuija  in še sedemnajst njegov najtesnejših sodelavcev, paralelno pa se je pričel tudi hiter propad nogometnega kluba, ki ima le še tri dni časa, da pridobi tekmovalno licenco za novo sezono v kitajskem prvenstvu.Kitajske oblasti so prisotnost Quanjiana v prvi kitajski ligi skorajda že uspele povsem izbrisati. Klub je prešel pod nadzor lokalne nogometne zveze v Tianjinu, ki ga je preimenovala v Tianjin Tianhai, najbolj grafična upodobitev razpada kluba pa se je včeraj širila po socialnih omrežjih, katere je preplavil posnetek, ki kaže na to, kako so kitajske oblasti s stroji s stadiona odstranile grb kluba, na katerem je bilo izpisano ime nekdanjega sponzorja.

Usoda kluba je tako z veliko verjetnostjo zapečatena, zadnjo v poplavi novic, ki jih je Tianjin sprožil s svojimi "nemoralnimi ponudbami", pa lahko pričakujemo v zvezi s poslednjim Mohikancem v klubu Alexandrejem Patom, ki je čez noč postal eden najbolj zaželenih (skoraj) prostih agentov na nogometnem trgu.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
Rosonero11 10.1.2019, 12:44 Prijavi komentar
Res upam, da pride. Ima še neporavnane račune pri nas. Dejasnko je točno to kar rabimo oz. išečjo. Špica, ki lahko igra na krilu in zdej, kr naenkrat, pa še super pocen :D Leonardo make ti happen!
jojec1 10.1.2019, 09:51 Prijavi komentar
Pato v Milan..upam :)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE