Uredništvo    13. december 2016
Nova TV pogodba bo UEFA prinesla še več denarja

UEFA računa na 3,2 milijarde

Evropska nogometna zveza (UEFA) se pripravlja na prodajo TV pravic za tekme Lige prvakov in Lige Europa. Pričakovanja so velika, UEFA namreč pričakuje kar 3,2 milijarde evrov letno! Prvi bodo kupovali Kitajci.
SORODNE NOVICE
Lazarević se seli na Poljsko
17.1.2018 | Mednarodni nogomet
FA pokal: Chelsea na popravni ...
17.1.2018 | Mednarodni nogomet
Razpoke na stebrih prekinile t...
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Tevez: Prišel sem s počitnic!
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Giggs: Kritike so neupravičene
16.1.2018 | Mednarodni nogomet
Kavčič: Iličić lahko da Sloven...
15.1.2018 | Mednarodni nogomet
(foto: UEFA)
Evropska nogometna zveza (UEFA) tlakuje pot za prodajo televizijskih pravic za prenose tekem Lige prvakov in Lige Europa v obdobju od leta 2018 do leta 2021. V ta namen, da bi seveda izboljšala svoje pogajalsko izhodišče, je UEFA pred dnevi že premaknila ure igranja tekem Lige prvakov (po novem ob 19. in 21. uri) ter to očitno upoštevala v svojih izračunih. 

Poslovni portal bloomberg.com namreč poroča, da želi UEFA z novo pogodbo iztržiti skorajda tretjino več denarja kot doslej. Trenutna pogodba ji prinaša 2,5 milijardi evrov na leto, kar znaša 80 odstotkov njenega celotnega proračuna. Nova pogodba mora biti zajetnejša, izračuni pa pravijo, da mora prinesti kar 3,2 milijardi evrov!

Proces prodaje TV pravic bo uradno začet v četrtek, a so se priprave nanj začele že pred meseci, vmes pa je UEFA še preoblikovala Ligo prvakov, v kateri bo po novem več ekip iz najmočnejših evropskih lig. 

Ob tem dodajmo, da kar 60 odstotkov prihodkov z naslova prodaje TV pravic za LP in LE UEFA ustvari na trgih Velike Britanije, Nemčije, Španije, Francije in Italije, torej držav, ki bodo z novim modelom Lige prvakov tudi največ pridobile. 

Guy-Laurent Epstein, ki na UEFA vodi oddelek za marketing, je prepričan, da bodo uvedene novosti pripomogle k večjemu finančnemu izplenu UEFA. Slednja pa seveda računa tudi na več denarja iz Azije in ZDA, države kot je Savdska Arabija bodo denimo zaradi novih časovnic tekme lahko prenašale skorajda v t.i. "prime time" programu. 

Prodaja TV pravic se začenja na Kitajskem, nato sledi Japonska in tako naprej. Evropski kupci pridejo na vrsto prihodnje leto.

UEFA ob tem še upa, da bo kakšno kitajsko podjetjepostalo sponzor Lige prvakov. Naj spomnimo, podjetje Hisense je že sponzoriralo letošnji Euro v Franciji. 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE