Uredništvo    13. februar 2018
Kitajska zveza ne prenaša izigravanja pravilnika

Zaradi Bakambuja 10 točk odbitka?

Beijing Guoan še ni plačal "davka na luksuz" za nakup napadalca Cedrica Bakambuja, zato obstaja možnost, da mu bo kitajska nogometna zveza odbila kar 10 točk.
SORODNE NOVICE
Turški klub je nakopičil zvezd...
22.1.2019 | Mednarodni nogomet
Ronaldo je priznal, Alonso pa ...
22.1.2019 | Mednarodni nogomet
Norec je dočakal prvi velik tr...
22.1.2019 | Mednarodni nogomet
Partizan slavi, stadion je ura...
21.1.2019 | Mednarodni nogomet
adidas Exhibit: Nove kopačke, ...
21.1.2019 | Mednarodni nogomet
Stojanović končal v Sofiji, na...
21.1.2019 | Mednarodni nogomet
(foto: /)
Kitajski prvoligaš Beijing Guoan je pred tedni pretresel nogometni svet z nakupom napadalca Villarreala Cedrica Bakambuja, za katerega naj bi po poročanju medijev plačal kar 74 milijonov evrov odškodnine. Od tega bi 40 milijonov evrov pripadlo Villarrealu za aktivacijo odkupne klavzule, 34 milijonov evrov pa bi bil t.i. "davek na luksuz", ki bi ga Beijing moral plačati kitajski zvezi za pospeševanja razvoja nogometa v državi.

Vse pa ni šlo po "pravilih". Beijing Guoan (še) ni plačal davka na luksuz, ker naj bi skušal preigrati pravilnik in sicer tako, da naj bi - navzven seveda - Bakambu odškodnino plačal sam, s čimer naj Beijing njegovega nakupa sploh ni prikazal kot neposredni prestop. Kitajska nogometna zveza (CFA) izigravanju Beijing Guoana ni nasledla, saj je odločila, da je plačilo odkupne klavzule - tako s strani igralca kot tretje osebe - še vedno v kategoriji klasičnih prestopov in da je tako klub še vedno dolžan plačati davek na luksuz.

CFA je nedavno uvedla pravilnik, po katerem je kazni za neplačilo davka na luksuz razdelila v pet kategorij, ki so vezane na višino prestopa. V Bakambujevem primeru bi prestop padel v četrto kategorijo, kar pomeni, da bi njegov  klub v primeru kršenja pravilnika in neplačila davka ostal kar brez 10 točk. Zveza bi lahko tudi odločila, da Bejing Bakambuja ne more registrirati za nastope v kitajskem prvenstvu, za nameček pa bi njegov klub pred pričetkom nove sezone dobil še dodatnih šest točk odbitka.

CFA je že pred časom določila, da je zgornja meja za nakup tujih igralcev 5.8 milijona evrov, za nakup kitajskih igralcev pa 2.5 milijona evrov. Vsak presežek te vrednosti je upravičen do 100-odstotnega davka na luksuz, ki je namenjen za razvoj mladih nogometašev.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 5
Starejši naprej | Novejši naprej
Who? 14.2.2018, 00:26 Prijavi komentar
Panda, nikoli ni tako izgledalo. Tukaj je sam nekaj komentatorjev, ki zelo povrsno gledajo zadeve in potem na podlagi tega da kitajci vlozijo v nekem obdobju 2 miliardi v fuzbaal ze kar slogajo, kako bo pa Kitajska v xyz letih dosegla evropo. Evropa je evrope. Ni zastonj center sveta.
Panda. 13.2.2018, 17:59 Prijavi komentar
Who?: Ja, pred uvedbo davka na luksuz je pač tako izgledalo.. zdaj pač ne več :D
Who? 13.2.2018, 14:55 Prijavi komentar
Na nogomaniji kje pa drugje. Sej sam tukaj lahko komentatorji kaj takega pribijejo. Ne vem pa tocno pod kerim clankom, mislm pa da v tistem casu, ko so kitajci se lahko kupovali prosto po presernu. Okoli Tevezovega prestopa iz Boce na kitajsko se mi zdi, da se je to pisalo pod komentarji.
partito 13.2.2018, 13:49 Prijavi komentar
ne,ni se to govorilo..wtf od kje ti to?
Who? 13.2.2018, 12:02 Prijavi komentar
A se ni govoril, kako bo Kitajska v roku 10 let velesila v nogometu? Kako tocno? Z Shi Lingi, Chumg Lungi, Wuai Faji, ki jih bodo nogometno izobrazevali John Wuji, Jet Liji in Jacki Chani? Dobr, mogoce v kaksnem namiznem nogometu, pa PES, na travnati povrsini pa dokler se bo nogomet igral na tak nacin kot se igra, ne na klubski, ne na drzavni ravni ne bodo igrali nikakrsne omembe vredne vloge. No razen, da bodo evropski klubi tja hodil na priprave, da zasluzjo kaksno miliardo na promociji. Za to pa bodo dobri Kitajci.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE