Klemen Kos   19. junij 2012
Častno slovo Hrvaške od evropskega prvenstva

Bravo, Hrvaška!

KOMENTAR: Hrvaška je na evropskem prvenstvu 2012 častno zastopala regijo in demantirala številne, ki ji v skupini z velesilama Španijo in Italijo niso pripisovali niti najmanjših teoretičnih možnosti.
SORODNE NOVICE
Šuker dobil zastražene volitve...
22.12.2017 | Mednarodni nogomet
Čakam na Ljubljano in Sarajev...
30.11.2017 | Mednarodni nogomet
Dalić dogovorjen s HNS
14.11.2017 | Mednarodni nogomet
HNS samo troši, a pozablja na ...
13.11.2017 | Mednarodni nogomet
Šuker je že potrdil Dalića
13.11.2017 | Mednarodni nogomet
Mandžukić: Neopisljivo
13.11.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: Getty Images)
Ko na velikem mednarodnem turnirju nastopa katerakoli sosednja država katerekoli države nekdanje Jugoslavije, je na Balkanu ponavadi žal tako, da se zaradi medsosedske zavisti in strahu pred "prepucavanjem" sosedu ne privošči nič kaj dobrega. Pogroma ravno ne, a naj le sosed ne stori česa zares veličastnega, tako nekako. Naj se kdo najde v takšnem razmišljanju ali ne, razmišljati preveč zaplankano ni zdravo, ni higienično. Sosednja Hrvaška je letos na Euru branila čast regije, čast (o)branila dostojanstveno in hrabro ter kot edina predstavnica prostora, ki globoko v sebi še vedno misli, da mu je žogobrc v noge "dan od boga", pokazala, da nogomet na Balkanu ni zamrl.

Labodji spev Slavena Bilića od klopi hrvaške reprezentance je vreden globokega priklona. Bilićevi fantje so trikrat zapovrstjo dokazali, da jim je mesto v evropski nogometni smetani, čeprav v to še pred pričetkom turnirja niti na Hrvaškem mariskdo ni verjel. Euro ni le o zmagovalcih – prvenstvo je kulminacija daljšega procesa in ogledalo vsega, kar je dotična reprezentanca uspela storiti v nekem obdobju. Gre tudi za to, da je treba podati pozitiven vtis, da je treba znati, če se že zmagati ne da, vsaj  "umreti pokončno" in dokazati, da se lahko vsak dan in v vsakem trenutku pomeriš s komer koli. Vse to je Hrvatom uspelo. Z Eura se poslavljajo dostojanstveno, s simpatijami mednarodne javnosti in s slovesom borbene, zrele in kakovostne ekipe, ki je skoraj med najboljšimi. Ko se na naslovnici osrednjega športnega časnika dežele aktualnih svetovnih prvakov pojavijo misli kot so "Da postaneš prvak, moraš trpeti" ali "Casillas in Iniesta sta Španijo rešila drage učne ure", ni dvoma o tem, da je Hrvaška svoje delo opravila dobro. Navkljub izpadu bolje od pričakovanj.

V Slovenijo se projecira slika o prepotentnih Hrvatih, ki naj bi se pregrešno spogledovali z večno nogometno slavo, a realnost je daleč od resnice. Slaven Bilić je zadnji del svojega šestletnega mandata deloval v negativističnem okolju prežetim z "bitkami za Rusanovo", nepriljubljenim predsednikom Vlatkom Markovićem, zakulisnim selektorjem Zdravkom Mamićem in v atmosferi, v kateri so številni le čakali na napako, zaradi katere bi Bilića in njegovo moštvo raztrgali kot hijene. Ko je Bilićeva Hrvaška v skupini zaostala za Grčijo in v dodatnih kvalifikacijah čakala na Hiddinkovo Turčijo, je bila atmosfera prav takšna, pa se je nato zgodba odvrtela tako, kot ne bi pričakovali niti največji optimisti. Negativizem je lahko stimulativen, vendar pa na dolgi rok izžema in v njem nikakor ni pametno črpati motivacije. O čem podobnem bi se denimo lahko zamislili tudi v Sloveniji.

Celoten vtis Hrvaške na Euru sicer ni brezmadežen z novimi navijaškimi incidenti, pretepi, baklami in rasističnimi zmerljivkami hrvaških navijačev, a bilo bi nepravično, če bi ti posamični primeri vrgli senco na ekipo, ki je imela morda le to nesrečo, da se je z neposrečenim razporedom tekem (od najlažje do najtežje) znašla v nepravi skupini. Bilić se je velesil lotil z mednarodno neprimerno manj uveljavljeni branilci od Daria Šimića, Josipa Šimunića ali Roberta Kovača ter se moral za nameček znajti še brez najboljšega centralnega branilca Dejana Lovrena. Prav tako je moral povsem prevetriti napadalne vrste, kjer je v pičlih štirih letih našel več kot dostojne naslednike generaciji Ivici Olića, Ivana Klasnića in Mladena Petrića, kar je seveda v državi z majhnim nogometnim bazenom velika reč. Hrvaško zgodbo v zadnjem mandatu najbolje uprizarja branilec Gordon Schildenfeld. Sprva zasmehovan, po irskem zadetku na prvi tekmi za marsikoga nevreden kockastega dresa ter na koncu s strani tehnične komisije UEFA izbran za najboljšega igralca tekme proti svetovnim prvakom. Hrvaška reprezentanca si za 270 minut drame, preobratov in izzivanja dveh velikanov zasluži najmanj velike čestitke.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 33
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
MATOcro 20.6.2012, 11:57 Prijavi komentar
Klemen! Pohvala za super članek! Drgač smo pa vsi ljudje in vsak mora bit ponosn nase in na svoje pri tem pa spodbujat prjatle Slovence, Srbe, Bosance, Hrvate... Ta politika res samo škodo dela, ljudje pa zard bombardiranja medijev verjamejo lažem. Zato glejte na vse z zadržkom! Lep pozdrav vsem športnim navdušencem
Yrke 20.6.2012, 07:39 Prijavi komentar
@Ščurek ker si zasluzijo @ hell6hammer res da so slabše odšpilali 1 polčas samo po čem bi morali gubit 3:0 če se Pletikosa izkaže bi morali gubit če pa bi bil kakšen golman velike reprezetance pa bi naenkrat bil majstor? Kos super članek
Kasmin 20.6.2012, 07:34 Prijavi komentar
Važn ,da španci nimajo za burek in tudi nimajo šans za osvoijitev evropske krone z načelom Francom Torresom :)
Milkyway 19.6.2012, 21:51 Prijavi komentar
Do sedaj nisem nikoli navijal za Hrvaško(razen,ko so igralo proti Srbiji) 1.tekmo so dobili moje spoštovanje 2.tekmo so dobili moje krik veselja ko so izenačili 3.tekmo pa sem navijal za njih (ko pomislim na vsrane Nizozemce,kako se 'ne igra' za svojo državo)-SVAKA ČAST BILIČ IN IGRALCI HR-repke!!!
culzija 19.6.2012, 18:57 Prijavi komentar
Tako je! Se Strinjam s ta spodnimi komentarji. SLOVENIA & CROATIA = BEST FRIENDS , FUCK THE POLITICS!
JuventinoKrasic 19.6.2012, 18:40 Prijavi komentar
Modrič se je pa hvalil da bo najbolši vezist biu tega evropskega:D
bavarian 19.6.2012, 17:47 Prijavi komentar
Jaz sem včeraj bil na trnih kot že dolgo ne (no, nazadnje letos ob finalu CL :D ) in res stiskal pesti za Hrvate. Škoda no, da bi pa njim uspelo izločiti katere koli izmed totalnih antipatikov Italije in Španije pa res dobijo doživljenski kudus :D
Joga Bonito 19.6.2012, 17:41 Prijavi komentar
ÇhampionsLeague12: Točno tako je. Važno je, da se mi razumemo, ko odidemo na morje ali pa oni pridejo k nam na smučanje. Pustimo zdaj to na EURU sem navijal tudi za hrvaško škoda, ker jim ni uspel preboj iz skupine. Bravo Hrvaška še enkrat :)
Joga Bonito 19.6.2012, 17:41 Prijavi komentar
ÇhampionsLeague12: Točno tako je. Važno je, da se mi razumemo, ko odidemo na morje ali pa oni pridejo k nam na smučanje. Pustimo zdaj to na EURU sem navijal tudi za hrvaško škoda, ker jim ni uspel preboj iz skupine. Bravo Hrvaška še enkrat :)
Modzo 19.6.2012, 17:38 Prijavi komentar
Hehe se popolnoma strinjam s tabo glede politike, ce pa dodam se rahel psiholoski pridih debati, iskreno verjamem, da vidimo mi v hrvatih in oni v nas dirketne rivale, imamo zelo podobne karakteristike in se merimo med seboj kdo bo boljsi. Oboji smo glede na velikost odlicni v sportih (resnici na ljubo hrvati z vec dosezki ampak tudi malce vecji), do neke mere je to rivalstvo povsem zdravo, zaide pa, ko ljudje niti ne vejo vec zakaj nekoga ne marajo (kot tukaj ogromno uporabnikov) ali pa, ko najdejo izgovore kot, eni hrvaski navijaci so huligani, torej so vsi hrvati huligani. Se pa strinjam s tabo, dokler bodo ljudje ki mislijo kot midva na obeh straneh meje, se nam ni za bati, sem pa vesel, da se je pisec clanka opogumil in zavzel stalisce, na rtv naprimer, ostajajo "objektivni" in nihce neupa napisat, to kar si zares misli. Pero je, mocno orozje in da nekdo pise tovrstne clanke, se mora nekje poznati, upam... :)
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE