Klemen Kos   14. julij 2014
Nemčija četrtič na krovu sveta

Prvaki že v polfinalu

KOMENTAR: Prvenstvo v Braziliji je bilo eno tistih, v katerem je zmagovalca najbolj opredelil blesteč na nastop na tekmi pred finalom. Nemci so po zgodovinski zmagi proti Braziliji preprosto morali osvojiti naslov.
SORODNE NOVICE
Low: Francozi imajo vrhunski n...
14.11.2017 | Mednarodni nogomet
Nemci predstavili nove drese
7.11.2017 | Mednarodni nogomet
"Rumeni zid" bo preizkusil Wer...
14.10.2017 | Mednarodni nogomet
Goretzka pokazal, kaj zna
9.10.2017 | Mednarodni nogomet
Kimmich presegel Kaiserja
5.9.2017 | Mednarodni nogomet
Khedira osrečil 1.200 otrok
4.9.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: Getty Images)
"Moč volje," bi po včerajšnjem triumfu na Maracanaju pred osemdesetimi leti zakričala Leni Riefenstahl, režiserka kultnega filma Triumf des Willens, ki naj bi opredelil nemškega človeka oziroma njegove atribute, ki ga razlikujejo od ostalih. Tovrstna simbolika je sčasoma ponorela in skoraj pogubila svet, a to je zgodba, ki nima ničesar skupnega z letošnjim nemškim triumfom v Braziliji. Obdržala je zgolj svoje izhodišče – moč volje in mentalitete sta v športu Nemce popeljala do neslutenih razsežnosti in je posredno vplivala tudi na vse to, kar se je v zadnjem mesecu dni dogajalo v Braziliji. Nemci so bili najbolj trdoživi, najbolj pripravljeni, najbolj pogumni in najboljši tedaj, ko je bil pritisk največji. Uvodno tekmo so dobili s 4:0, Francoze so premagali po tem, ko jim je svet po bledi predstavi proti Alžiriji že kopal jamo, brazilsko histerijo in obsesijo so premagali z najbolj markantno zmago v zgodovini prvenstev in v finalu so storili vse, da zmagovalca ne bi odločile enajstmetrovke. Kar za njihove tekmece ne bi mogli reči.

Mundial v Braziliji je eden tistih, v katerem je zmagovalca opredelila tekma pred finalom. Podobno kot leta 1986, v katerem še dandanes zmagovito argentinsko reprezentanco bolj opredeljuje mitski spopad z Angleži z vsemi svojimi "božjimi rokami" in "najlepšim zadetkom v zgodovini mundialov" vred. Nemška zmaga proti Braziliji, Mineirazo, je bila tekma, ki je spremenila nogomet. Nihče ne bi pomislil, da je dandanes v nogometu sploh prostor in čas za zmago, kakršno so zabeležili Nemci, še manj bi bilo takšnih, ki bi verjeli, da je v današnjem nogometu prostora za takšno ponižanje, kakršnega so doživeli Brazilci. Mineirazo je bil čaroben in morbiden hkrati, bil pa je tudi priklic časov, za katere smo bili vsi mnenja, da ne obstajajo več.

Mundial v Braziliji je bil tudi dober primer konstruktivne kritike, ki so je bili Nemci deležni po igranju z ognjem proti Alžiriji. Nemci so nezadovoljstvo javnosti in diskusije o taktiki selektorja Joachima Lowa obrnili sebi v prid, saj je po Alžiriji na igrišče stopil nekakšen prenovljen elf, ki v nobenem trenutku ni niti približno več kazal ranljivosti, kakršna mu je bila očitana na tekmah proti Alžiriji, Združenim državam Amerike in Gani.

Zakaj je Nemčija novi svetovni prvak? Tudi tokrat bi težko z odgovorom izumili toplo vodo: ker je za razliko od njenih najožjih konkurentov neodvisna od navdiha posameznika, ker zmaguje njen kolektiv in ker je njena reprezentanca plod sistematičnega dela, v katerem nič ni prepuščeno naključjem. Kar sta Mercedes in BMW v avtomobilskem svetu, je Nemčija v nogometnem. Prvenstvo je bilo odsev znamenitih besed Garyja Linekerja, ki jih je tudi sam ponovil ob koncu BBC-jevega javljanja iz Brazilije: nogomet je igra, v kateri se 22 ljudi devetdeset minut podi za žogo, zmaga pa vedno Nemčija.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 18
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Žiga Hudalj 19.7.2014, 11:02 Prijavi komentar
Ok,jst samo neki ne razumem kako je lahko messi dobil zlato žogo?...
johnterry26 14.7.2014, 22:47 Prijavi komentar
@lejgatega... men je pa vsec da so objavl novico kko se je Pinilla tetovirou, ker pokaze kako ti lahko nogomet zleze pod kozo oz. najvecji sportni dogodek na svetu Svetovno prvenstvo.
ales10 14.7.2014, 19:15 Prijavi komentar
@Muller.. Zmagi se ne gleda v zobe in to izjavis ti, ki vsak uspeh Bayerna in Nemcev razvrednotis ! Upam, da si si zbistril mozgane in v bodoce bre non-sense komentarjev. Koncno ;)
cahid-kurtlar-vadisi-pusu-fenerista 14.7.2014, 18:10 Prijavi komentar
dober so nemski mediji napovedal naslov je nas evo imajo zlatega kipca v vetrinah se enkrat cestitke za zasluzen naslov naj se per zacne tect
Švaba 14.7.2014, 17:49 Prijavi komentar
@Thomas Müller a nisi reku da Nemčija nima šanse to svetovno?
Thomas Müller 14.7.2014, 16:38 Prijavi komentar
koncno do tako pricakovane lovorike po dolgih susnih letih....ce pa bi müller zadel namesto götzeja bi bilo pa se bolj popolno, ampak zmagi, naslovu se ne gleda v zobe.....
jan06 14.7.2014, 16:08 Prijavi komentar
Nemcija je vceraj igrala zelo dobro tako, da mi ne bi slučajno omenjal Argentine,ki je imela pet pravih priloznosti in nobene ni izkoristila......Se enkrat si PREBERITE ČLANEK in potem spet pišite traparije.
bavarian 14.7.2014, 15:42 Prijavi komentar
lej ga tega napisal kot je :)
TB91 14.7.2014, 15:30 Prijavi komentar
Zmaga je nemški stroj, ne pa ziheraštvo in bunker povprečnih argentincev, ki fizično in na nivoju kolektiva gledano skozi kvaliteto ne morejo držazi koraka s precej superiornimi Nemci. Da slučajno kdo ne bo pozabil, da Evropa je in bo dominirala v nogometu še dolgo po tem prvenstvu.
bumbazumba 14.7.2014, 15:17 Prijavi komentar
Zafrustriran si ti jankoslav, človek je povedal svoje mnenje in ga utemeljil svaka čast za to. Ti pa samo lajaš ko pes brez razloga in in brez kakršnekoli utemeljitve.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE