Miran Zore   8. julij 2010
Prašnikar navdušen nad Löwom

Pri Nemcih ni naključij

Nemška ekspanzija na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki ni naključje, pravi Bojan Prašnikar, ki je sam imel podroben vpogled v sistematizacijo dela v nemškem nogometu.
SORODNE NOVICE
Avstralci iščejo novega selekt...
22.11.2017 | Mednarodni nogomet
Poljaki zvito v prvi boben
17.11.2017 | Mednarodni nogomet
Med deveterico evropskih tudi ...
17.11.2017 | Mednarodni nogomet
Tudi Španci v Rusijo z retro d...
7.11.2017 | Mednarodni nogomet
Nemci predstavili nove drese
7.11.2017 | Mednarodni nogomet
Žreb mundiala bo poenostavljen
15.9.2017 | Mednarodni nogomet
(foto: SPS)
Nemčija je do polfinala igrala suvereno in nasprotnike prepričljivo premagovala. Vas je njen poraz proti Španiji presenetil?
Nemčija je na tem svetovnem prvenstvu odigrala kar nekaj kakovostnih tekem in realno je bilo pričakovati, da takšne serije ne bo mogla nadaljevati v nedogled. Za seboj ima težko serijo, dva težka nasprotnika, ki pa ju je prepričljivo premagala. Proti Španiji ni odigrala svoje najboljše tekme na tem prvenstvu in to je bilo usodno, še posebej, ker je Španija prav tokrat odigrala svojo najboljšo partijo. Odločile so seveda nianse, mislim, da se je Nemčiji precej poznala odsotnost Thomasa Müllerja.

Joachim Löw na SP nastopa z mlado ekipo in brez Michaela Ballacka, a kljub temu ruši vsa pričakovanja. Kje ste Nemčijo pred SP videli vi?

Pred svetovnim prvenstvom Nemčija ni spadala v najožji krog favoritov, zato je nedvomno prijetno presenečenje tega prvenstva. Sam sem imel malce boljši vpogled v to reprezentanco, kajti marca ali smo imeli v Nemčiji kakovosten seminar, na katerem smo sodelovali tedanji trenerji bundesligaških klubov in reprezentančni strokovni štab. Tekla je debata o razvoju in prihodnosti nemškega nogometa. Joachim Löw je imel že tedaj izdelan podroben načrt, kaj in kako, ki me je navdušil. Nemci sicer že kakšnih šest let delajo plansko, imajo vrhunske pogoje in odlične strokovnjake. Poudarek je predvsem na mladih, na kadetski in mladinski ligi, ki sta, v to sem se prepričal na lastne oči, izjemno kakovostni. V načrtno in kakovostno delo z mladimi so vpeti vsi najpomembnejši centri in zadeva zelo dobro deluje.

Za razliko od Nemčije je bila Španija pred prvenstvom eden od favoritov za končno zmago. Vas je prepričala?

Španska reprezentanca je dominantna že kakšna tri leta. Prvenstvo je začela presenetljivo slabo, z nepričakovanim porazom, ki pa te izkušene ekipe ni zmedel. Španija ima v svojih vrstah izjemne posameznike, ki so uspeli razviti podobno igro kot Barcelona. Ni dvoma, prepričala me je, vprašanje pa je, če bo to, kar je prikazala doslej, dovolj za prvi naslov svetovnega prvaka.
Bojan Prašnikar
(foto: SPS)

Tako kot Španci tudi Nizozemci lovijo svoj prvi naslov.

Pred prvenstvom sem napovedal, da bodo pozitivno presenetili prav Nizozemci. Kot prvega favorita sem glede na igralski kader sicer označil Argentino, vendar sem Nizozemsko vseskozi videl nekje visoko. Zdaj je v finalu. Veliko je govora o t.i. totalnem nogometu, ki ga Nizozemska ne igra več, kar selektorju Van Marwijku marsikdo očita. Mar ni lep nogomet - efektiven nogomet? Nizozemska zna in tudi zabija gole, v finalu bo še kako neugodna.

Kakšno finale pričakujete?

Mislim, da lahko pričakujemo podobno tekmo, kot je bil včerajšnji obračun Španije in Nemčije. Oba nasprotnika sta izkušena in spoštujeta drug drugega. Saj vemo, odloči lahko že ena sama napaka, zato bosta brez dvoma obe reprezentanci skrajno previdni in bosta v prvi vrsti skušali ohraniti svoji mreži nedotaknjeni. Vsak zgodnji zadetek lahko obrne potek srečanja. Španija ne bo imela lahkega dela, četudi je favorit.

Sneijder, Robben, Villa, Xavi… Komu bo "pripadlo" to SP?

Moram reči, da z zanimanjem spremljam debate o domnevnih katastrofah Rooneyja, Kakaja, Messija in ostalih vrhunskih igralcev. Če tokrat niso prvi, prvi pa je lahko le eden, ne pomeni, da se je zgodila katastrofa. To so vrhunski igralci, ki bodo tudi po tem prvenstvu ostali vrhunski. Tokrat je pač tako, da je to prvenstvo v znamenju Robbna, Sneijderja, Ville in ostalih. Kdo bo na koncu najboljši, je nemogoče napovedati. Na tem prvenstvu so se zadeve spreminjale iz kroga v krog. Še nedavno so blesteli Nemci, zdaj Španci. Sam cenim igralce, ki so dolgo v vrhu. Takšen je bil Zidane. Ali pa Puyol. Lahko pa izberem najboljšega mladega igralca tega prvenstva, to je brez dvoma Thomas Müller.
Bojan Prašnikar
(foto: SPS)

Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
Ibrakadabra 10.7.2010, 02:49 Prijavi komentar
bojči v lacostu:))
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE