Klemen Kos   12. junij 2018
Maroški združeni narodi

Od vsepovsod, le iz Maroka ne

Reprezentanca Maroka je nekakšna reprezentanca potomcev maroških zdomcev, ki živijo v Evropski uniji. Kar 17 od 23 članov maroške zasedbe na mundialu je namreč rojenih v Zahodni Evropi.
SORODNE NOVICE
Več kot pol Zemljanov je sprem...
21.12.2018 | Mednarodni nogomet
Mendy: Vsi smo Francozi
19.7.2018 | Mednarodni nogomet
Ben Arfa: Deschamps, odstopi!
18.7.2018 | Mednarodni nogomet
Paul Pogba 1:1 Kritiki
17.7.2018 | Mednarodni nogomet
V Belgiji so tretje mesto pros...
17.7.2018 | Mednarodni nogomet
Video: Pogba zapel pesem Kante...
16.7.2018 | Mednarodni nogomet
(foto: Getty Images)
Ko je Maroko nazadnje nastopil na svetovnem prvenstvu, leta 1998, sta bila le dva reprezentanta rojena zunaj države. Dvajset let kasneje je izvor kadrovske sestave Maroka diametralno nasproten – kar 17 od 23 članov izbrane vrste je rojenih izven Maroka, pri čemer šesterica "domačih" igra vse prej kot osrednje vloge. Nukleus maroške ekipe se je rodil v Franciji in na Nizozemskem, reprezentante te severnoafriške države s 35 milijoni prebivalcev pa so izdelovali tudi v Španiji, v Belgiji in še kje. To seveda ni zgolj maroški fenomen, saj nekdanje francoske kolonije na severu Afrike, t.i. "Afrique du Nord" (Maroko, Alžirija in Tunizija) že dolgo igralski kader črpajo iz Evropske unije, nobena ekipa na mundialu pa v svojih vrstah nima toliko na tujem rojenih nogometašev kot Maroko.

Razlogov za to je več. Prvi je povsem športne narave, saj se za Maroko dostikrat odločajo igralci maroških korenin, ki ocenjujejo, da v izbranih vrstah svojih posvojenih držav ne bodo imeli možnosti za uspeh, drugi izvira iz pragmatike, saj so v Maroku leta 2014 spremenili svojo filozofijo in se odločili izbrano vrsto graditi na igralcih maroškega porekla in ne nujno Maročanih, tretji pa je tudi socialne narave in ga gre razumeti kot nekakšen upor zapostavljenih maroških manjšin v Evropski uniji, kjer so večinoma še vedno tretirani kot drugorazredni državljani.

Gullit: Odloča družina, ne igralec

Legendarni Nizozemec Ruud Gullit poudarja še argument družine in navaja primer nadarjenega vezista Feyenoorda Sofyana Ambrata, ki je rojen na Nizozemskem, a bo igral za reprezentanco domovine svojih staršev.

"Družina te prepriča v to, da moraš igrati za Maroko. Zato dejansko sploh ni govora o izbiri. Mislim, da ti fantje sploh nimajo izbire,"
je povedal Gullit.

V maroški zasedbi je kar pet "Nizozemcev". Prvi med njimi je odlični vezist Ajaxa Hakim Ziyech, ki bi bil dandanes zagotovo tudi pomemben član reprezentance Nizozemske, drugi blok pa predstavljajo "Francozi" s kar osmimi predstavniki, najbolj izpostavljeno ime pa je branilec Juventusa Medhi Benatia. Ker velika večina igralcev ne obvlada jezika svojih staršev, mora selektor Herve Renard, sicer Francoz, uporabljati precej poliglotskih spretnosti.

"Včasih se  zaveš, da igralec, ki stoji pred teboj, ne razume, kaj mu govoriš. Takrat pokličem asistenta in ga prosim, naj urgira,"
je povedal Renard, ki pred pričetkom tekem igralce nagovarja v francoskem in angleškem jeziku, za peščico arabskih govorečih igralcev pa je odgovoren legendarni Mustapha Hadji, maroška zvezda mundiala leta 1998 in danes Renardov pomočnik.

Youssef En-Nesyri
(foto: Getty Images)so


Renard: Ni pomembno poreklo, ključna je morala ekipe
Renard se ukvarja s situacijo, ki je značilna in običajna v klubih, sam pa trdi, da je poreklo igralca povsem nepomembno vprašanje ter da je v vsaki ekipi ključna morala igralcev.

"Takoj na začetku  sem vsem igralcem razložil, da je edini pomemben le moštveni duh. Če želiš kaj doseči v nogometu, moraš imeti moštveni duh. Sploh ni pomembno, od kje prihajaš. Opozarjali so me, češ da se igralci rojeni v Franciji ne razumejo najbolje s tistimi, ki so rojeni na Nizozemskem. Če sem iskren, tega resnično nisem opazil. Moramo se zavedati, da gradimo eno ekipo. Igrali bomo nogomet in nič drugega. Zato ta izziv zame ni čisto nič drugačen kot je bil voditi Zambijo, Slonokoščeno obalo ali pa francoski klub. Razlika je le v govoru pred tekmo. Igralcem nagovorim v angleščini in v francoščini,"
je povedal Renard.

Generacija izključenih
Maroški združeni narodi imajo tudi drugo, manj prijetno plat. Status Maročanov in ostalih pripadnikov arabsko govorečih držav se je v Evropi po 11. septembru precej poslabšal, Evropo je zajel val nacionalizma in vzpon nacionalistično nastrojenih strank.  V Franciji je na tem svojo politiko gradila Marie le Pen, na Nizozemskem pa Geert Wilders, ki je Maročane v svoji predvolilni kampanji celo označil za "golazen". Profesor Maurice Crol iz univerze v Amsterdamu trdi, da maroško ekipo sestavljajo igralci "generacije po 11. septembru", ki je spoznala, da njena veroizpoved ni več zaželena niti sprejeta.

"Manjšine, ki so bile zaradi revščine ter jezikovnih in kulturnih preprek že prej na obrobju evropske družbe, so bile v tem času še bolj potisnjene nazaj. Velika težava je v tem, da imamo generacijo, ki se že celo življenje počuti izključeno," je za časnik New York Times povedal Crul.

Nestrpnost do prebežnikov obstaja tudi v nogometu. Najbolj znan primer takšne nestrpnosti je znameniti francoski trener Laurent Blanc, ki je leta 2011 zelo razburkal strasti z besedami,  da bi morali v Franciji  v trening centrih močno omejiti število igralcev s potencialnim dvojnim državljanstvom.

"Takšne bi morali povsem izbrisati. Ne govorim tega v rasističnem tonu, a me zelo moti, ko igralec igra za selekcijo do 16, 18 in 21 let, nato pa postane član katere od severnoafriških reprezentanc. Morali bi sprejeti pravilo, neuradno seveda, da zadržimo le določeno število igralcev z dvojnim državljanstvom. Kot nekakšna kvota, le da tega ne bi izrekli naglas," je povedal Blanc, ki ni osamljen pri tovrstnem razmišljanju.

El Ahmadi: Če se povežemo, bomo lahko ponosni sami nase

Eden izkušenejših članov reprezentance Maroka, 33-letni vezist Feyenoorda Karim El Ahmadi, pred pričetkom mundiala svoje rojake na Nizozemskem poziva, naj Maroko vsaj malo vidijo tudi kot svojo reprezentanco.

"Upam, da bodo Nizozemci navijali  za nas. Jaz sem vedno močno navijal za Nizozemsko na vseh velikih turnirjih. Če bomo tako našli drug drugega, bomo lahko ponosni sami nase. Zrasel sem na Nizozemskem, a ko slišim himno Maroka, zares čutim povezavo," je povedal El Ahmadi, sicer tipičen predstavnik maroškega nogometaša na prihajajočem prvenstvu  v Rusiji.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
Ronnie_10 12.6.2018, 16:26 Prijavi komentar
Krasni novi svet. Drgač pa dejte no mal na slovnico pazit,vsaj v naslovu,če že ne povsod :)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE