Lov na Euro 2024 in lov na prestop: Aljoša Matko je želja kluba, ki je milijonsko odškodnino plačal le enkrat v zgodovini

Aljoša Matko je z dobrimi igrami in zadetki naredil velik napredek v letošnji sezoni. V primeru, da bodo reprezentančni kadri na Euru 2024 razširjeni, lahko upa na vpoklic. Razmišljati pa bo lahko začel tudi o tujini.

Miran Zore
20. april 2024

Aljoša Matko bo letos poleti zagotovo razmišljal o prestopu v tujino. (Foto: Nogomania)

Že v prvem delu letošnje sezone, do poškodbe, ki je oktobra lani prekinila zelo dobro sezono, je Aljoša Matko zelo dobro igral in bil eden najboljših igralcev Celja. Nekdanji nogometaš Maribora in Olimpije pa se je uspešno vrnil na začetku drugega dela sezone ter hitro preklopil v staro formo. Matko ima ta trenutek 14 golov in štiri podaje, tako da je še vedno v boju za najboljšega strelca lige, kar je, kot je razkril nedavno, tudi eden od njegovih ciljev. Ker bo Celje osvojilo naslov prvaka, bo Matko s tem dosegel osnovni cilj sezone.

Upal pa bo tudi na preboj v reprezentanco. Če bo Evropska nogometna zveza (UEFA) zadržala razširjene kadre 26 igralcev (tako je bilo na zadnjem Euru, takrat še pod vplivom posledic epidemije), to pomeni, da selektor Matjaž Kek lahko razmišlja o dodatnih igralcih za Euro 2024. V krogu kandidatov za odhod v Nemčijo bi tako lahko bil tudi Matko. Naslednji Matkov cilj pa je prestop. 

Ko smo se oktobra lansko leto na Nogomanii pogovarjali z njim, je Aljoša Matko odkrito priznal, da je povratek v tujino (bil je v švedskem Hammarbyju) njegov cilj. Takrat je povedal: "Seveda želim storiti korak naprej. Vem, kaj ni bilo v redu, ko sem prvič odšel v tujino, zato napake ne želim ponoviti. Z destinacijo pa v tem trenutku ne bi prehiteval."

Celjani bodo kot prvaki slovenske lige svojo evropsko pot začeli v kvalifikacijah za uvrstitev v ligo prvakov. Preboj v evropske pokale je seveda velika želja kluba, ki ima v Sloveniji redko viden privilegij, in sicer ne čuti pritiska po nujnih prodajah najboljših igralcev. V tej luči bo verjetno "obravnavan" tudi Aljoša Matko. Zanimanje zanj že obstaja. Sportklub.si je poročal, da je zanimanje izkazal slovaški prvak Slovan iz Bratislave, ki je v zadnjih letih "obrnil" že kar nekaj slovenskih igralcev.

Problem bi lahko nastal pri odškodnini. V Celju po naših informacijah pod milijonom evrov niti slučajno ne razmišljajo, za Slovake pa je takšna odškodnina seveda vse prej kot mačji kašelj, doslej so jo plačali le enkrat (za Ibrahima Rabiua).