Miran Zore   18. avgust 2017
Uspeh ni (le) rezultat Domžal, še večji uspeh je način

Triumf realnega sanjača

KOMENTAR: Brez izgovorov in bunkerja, z natančnim planom in maksimalno mero poguma. Simon Rožman z Domžalami dokazuje, da Maribor ni več osamljen v sposobnosti presenečenja na evropski sceni.
SORODNE NOVICE
Balkovec Domžale vrnil na tret...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
V Domžalah odprli klubsko akad...
9.11.2017 | Slovenski nogomet
Kirm odločil ob debiju Ibraimi...
4.11.2017 | Slovenski nogomet
Ibraimi vendarle registriran z...
3.11.2017 | Slovenski nogomet
Za Zvezdo navijal tudi Miličić
3.11.2017 | Evropski pokali
Visok poraz Rijeke in zdrs na ...
2.11.2017 | Evropski pokali
(foto: SPS)
Pred prvo tekmo z Marseillom je trener Domžal Simon Rožman slovenski nogometni javnosti obljubil, da razlika med ekipama na igrišču ne bo tako velika kot je razlika med njunima proračunoma in ustrojem obeh klubov. Obljubo je, kot smo videli na včerajšnji tekmi v Stožicah, držal. 

Impresiven pa ni le končni rezultat (1:1) srečanja v Stožicah, precej bolj je navdušil način, kako so Domžale igrale in parirale spečemu velikanu evropskega nogometa. Domžale so predvsem v prvem polčasu (pa nato znova tudi v drugem delu drugega polčasa) nadzorovale potek srečanja, pritisk Francozov so reševale mirno in preudarno. Na trenutke, ko so Domžalčani brez težav iskali globino in kljub pritisku nasprotnika brez večjih težav kombinirali med seboj, je gledalec kaj lahko dobil vtis, da tekmo igrata enakovredni ekipi. V njihovi igri, ki jo je, ko je bilo to najbolj potrebno umirjal rutiner Senijad Ibričić, ni bilo zaznati elementov panike in negotovosti, ko je favorizirani Marseille pritisnil in verjetno pričakoval, da se bodo Domžalčani slej kot prej utrudili. A se nikoli zares niso. 

Fizično in taktično dobro podkovana domžalska ekipa je tako znova dokazala, da premore realno osnovo, na kateri Simon Rožman gradi svoje ambiciozne načrte, kako preseči omejitve, realne zmožnosti in pričakovanja. To mu zdaj že redno uspeva. Pokalno lovoriko, ki jo je speljal Olimpiji, je že uspel nadgraditi v obliki atraktivne igre na domači sceni in predvsem zrelih predstav na evropski sceni, z izločitvijo Freiburga pa je presegel vsa pričakovanja. To, kar je njegovi ekipi uspelo proti Marseillu, pa daje slutiti, da Rožmanu "materiala" za v bodoče še ni zmanjkalo.

Njegova sposobnost eliminacije sicer na sceni pogostih vnaprej pripravljenih izgovorov in pojasnil, zakaj nekaj ni možno, impresionira še tako brezbrižnega spremljevalca nogometnega dogajanja pri nas. Da je Rožman idealist in v togem slovenskem nogometnem prostoru posebnež, na nek način nogometni sanjač, je verjetno kristalno jasno. A če ne bi bil, njegovo Celje ne bi krojilo vrha lestvice, ne bi lansiralo Benjamina Verbiča in ostalih, Domžale pa ne bi bile tako atraktivna ekipa, kakršna so danes, ko so samo eno tekmo na slovitem Velodromu oddaljene od evropske jeseni in s praktično že prodanim igralcem za milijon evrov.

Simon Rožman pooseblja mlajšo generacijo nogometnih trenerjev, ki se ne predaja vnaprej, ki ne pozna psiholoških barier, ki je izobražena in neverjetno zagnana. Ki verjame in si drzne preseči obstoječe omejitve ter hkrati zgrabiti priložnost. Pooseblja pa tudi dobrodošlo spoznanje, da Maribor zdaj ni več osamljen v sposobnosti presenečenja na evropski nogometni sceni.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
MaliBebcki 18.8.2017, 21:05 Prijavi komentar
Domzale igrajo zelo hitro...upam da ne pregorijo. Lp
jankoslav 18.8.2017, 18:58 Prijavi komentar
dpero in podobni, sem navijač olimpije in vajen greznice vseeno pa dost spremljam tuj nogomet in trdim da je pritisk javnosti nujen za napredek. mislim da se rožman in podobni že zdavnaj zavedajo tega. kdor misli da so mediji in komentatorji tukaj da so navijači potem ga nima kaj skrbet, kdor pa bi želel kaj podobnega zahodni evropi pa je lahko samo razočaran. bomo videli kako bo rožman peljal naprej, za zdaj si zasluži samo pohvale, če bo zajebu bo dobu pa graje, tako je v tujini
dpero 18.8.2017, 18:50 Prijavi komentar
Domžalam pa kapo dol. Sam sem bil največji dvomljivec.... prepričala so me imena kot so Evra in podobni, ter forma Marseilla. A dokazali ste, da s pravim pristopom pade tudi največji lahko (neodločen izid je senzacija zame!).
dpero 18.8.2017, 18:49 Prijavi komentar
Problem je, da je slovenski športni prostor premajhen za novinarstvo.. In ko vsaj malo zaškripa, potem se začne "evakuacija".Na psiho najbolj udari kritika. V momentu, ko so zmage je "in" hvaljenje do nebes. Ko ne gre vse po planu, pa so na udaru špekulacije in kritike. Omenjena komentatorja sta prav povedala, kako je bilo v preteklosti. Tudi z Elsnerjem je bilo tako. Hvaljenje, potem pa maksimalen pritisk s strani medijev in članki. Živ primer kolektiva, ki je vse to preživel je Maribor. Pišem, ker to ni prav. Domžalam bo tudi padla forma slej ko prej. Takrat bi bilo potrebno dihati s klubom, imeti empatijo. Res je, da si služijo novinarji kruh z "boom" članki. A kakšen pritisk ustvarijo na ekipo....
AmaterCE 18.8.2017, 18:15 Prijavi komentar
Da, garfild je prav povedal. Vse se začne pri politiki kluba. Sicer pa se v medijih ponavlja zgodba iz leta 2015, ko je bil Rožman v Celju. Več mesecev so ga kovali v zvezde (s popolnoma enakimi besedami, kot tokrat), nato so ga "čez noč" popljuvali, prežvečili in izpljunili. Glejte, da se ne bo zgodilo podobno, ko bodo Domžale izgubile proti kakšnem Aluminiju, Krškem...
garfild 18.8.2017, 17:14 Prijavi komentar
Avtor je pozabil na glavno bistvo in to je da ta trener dela v klubu, kjer se vse relacije točno vedo v naprej ne pa tako kot v večini klubov kjer se inprovizira iz dneva v dan.
MB_Bojan 18.8.2017, 16:35 Prijavi komentar
Freiburg, pa Maribor, Marseill, vse tekme na visokem nivoju z mnogo tempa in samozavesti. Ni veš slučaj, evforija, ob Mariboru še en evropski klub. Super za slovenski nogomet, naj vam gospod Rožman na povratni tekmi trener Marseilla vrne poklon iz Domžal.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE