Klemen Kos   18. maj 2017
Grehi in težave slovenskih prvoligašev

Zadovoljni so lahko le v Gorici

KOMENTAR: Če bi upoštevali razvrstitev na lestvici, podobo moštva na igrišču in izkoriščevanje potenciala, so v letošnji sezoni z videnim in doseženim lahko zares zadovoljni le v taboru Gorice.
SORODNE NOVICE
Štraus se je vrnil v Celje
12.12.2017 | Slovenski nogomet
1. SNL: Najboljša enajsterica ...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Prva liga: Črna jesen za slove...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Zrinjski ga potiska v Maribor,...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Čavarjev agent odlaša z Maribo...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Potrjeno: Pirić gre v Maribor
11.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Slovenske prvoligaše v veliki večini čaka poletni premor, v katerem bodo morali ugotoviti, kako in na kakšen način popraviti grehe letošnje sezone in s kakšnimi popravki zakorakati v novo. Dva kroga pred koncem sezone v prvi ligi tako rekoč ni "brezmadežnih" in le redki so lahko, pa še to pogojno, zadovoljni z izkupičkom, izkoriščenim potencialom in podobo, ki jo oddajajo na igrišču.

Prvak Maribor je uresničil zastavljeni cilj, vendar garaški in togi sistem igre Darka Milaniča zbuja ogromno pomislekov o realni kakovosti novih državnih prvakov in njihovem potencialu v hitro bližajočih se evropskih pokalih. Maribor z nastopi po osvojenem naslovu dovtip mehanske ekipe le še dodatno krepi, prav tako za Mariborčane ni zanemarljivo dejstvo, da v letošnji sezoni niso uspeli "pridelati" nobenega igralca, za katerega bi na trgu veljal tak interes kot je bilo v navadi v prejšnjih sezonah.

Sezona Olimpije je od Trenčina do trenutnega drugega mesta dva kroga pred koncem veliko razočaranje in mešanice prepotentnosti, pomanjkanja strategije in zaletavosti, ki je kaj prida ne bi popravila niti pokalna lovorika. Olimpija bo letošnjo sezono lahko označila kot zapravljeno priložnost za razvoj in degradacijo glede na že doseženo.

Skozi celotno sezono so pri vrhu Domžale, kjer nekateri igralci napredujejo in se razvijajo v pravo smer (npr. Jan Repas, Žan Žužek, Žan Majer …). Tudi podoba na igrišču ni slaba, saj Simon Rožman goji napadalen nogomet, ki ustvarja priložnosti, a je obenem kritično neučinkovit in premehak za resnejše izzive. Ne more biti več naključje, da Domžalčani pogorijo ob tako rekoč sleherni priložnosti, ki terja več kaj več od "robinhoodovskega" nogometa. Domžalski kronični problem – pomanjkanje zunanjega pritiska – je eden poglavitnih razlogov, zakaj Domžale v letošnji sezoni niso uspele (veliko) bolje izkoristiti vseh težav vodilnega dvojca.

Kot velika razočaranja lahko označimo Rudar, ki se z napadalskim tandemom, ki je zabil 32 zadetkov, še vedno bori za obstanek, v vrtinec dolgov, interesov in kaosa vsrkani Koper in prvoligaško nekonkurenčne Radomlje. Sezona je solidna za Celjane, ki so celotno sezono preživeli v varnem tamponu med Evropo in izpadom, pri čemer kazalec niti enkrat v času sezone ni zanihal ne proti eni ne drugi skrajnosti.

Pozitivna zgodba je Gorica. Ta bi bila danes lahko celo na tretjem mestu, če včeraj ne bi tik pred koncem zakockala zmage proti Domžalam. To v nikakršnem primeru ne kazi dejstva, da je Gorica spomladi pokazala veliko (zgolj en poraz na trinajstih tekmah), da je v drugem delu sezone napredovala navkljub odhodu nekaterih igralcev (Arčon, Kotnik) in poškodbam (Džuzdanovič, Burgič) ter se pri tem uspešno zanašala na pretežno doma vzgojen oziroma domač kader in prvoligaško uveljavila številne še do lani manj znane obraze, ki so dokazali, da so lahko konkurenčni med najboljšimi. Goriški zgled je primeren za vse tiste, ki razvoj lastnih igralcev promovirajo zgolj v besedah in tiste, ki izgradnjo ekipe oziroma igralskega kadra jemljejo neodvisno od časa in potreb. Takšnih pa v 1. SNL nikoli ne zmanjka.
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE