Klemen Kos   12. september 2017
Maribor bo LP začel proti prvaku Rusije

Spartak prihaja v pravem trenutku

Maribor bo uvodno tekmo lige prvakov odigral proti prvaku Rusije, ki ima po šampionski sezoni precej težav in v domačem prvenstvu ne najde pravega ritma. Še posebej škriplje obramba.
SORODNE NOVICE
Tottenham osvojil prvo mesto
21.11.2017 | Evropski pokali
Milanič: Imeli smo več priložn...
21.11.2017 | Slovenski nogomet
Liverpool zapravil tri gole pr...
21.11.2017 | Evropski pokali
Real Madrid se je znesel nad A...
21.11.2017 | Evropski pokali
Ležerni City komaj premagal Fe...
21.11.2017 | Evropski pokali
Napoli se je oklenil rešilne b...
21.11.2017 | Evropski pokali
(foto: Getty Images)
Maribor bo ledino v svojem tretjem nastopu v ligi prvakov prebil s teoretično najlažjo tekmo, če seveda v takšnem tekmovanju sploh lahko uporabimo takšno besedno zvezo. Spartak je kot ruski prvak v tekmovanje vstopil avtomatično iz prvega bobna, a seveda njegov renome ni primerljiv z angleškim Liverpoolom ali špansko Sevillo, ki sta velika favorita za napredovanje v izločilne boje.

Spartak je po razpadu Sovjetske zveze kraljeval v ruskem prvenstvu in serijsko osvajal naslove, a le do preloma tisočletij, ko so primat prevzeli njegovi moskovski tekmeci, Zenit ter vse močnejše ekipe iz provinc kot je denimo Rubin iz Kazana. Klub, ki je v lasti milijarderja Leonida Feduna, je lani po 17 letih osvojil prvi naslov ruskega državnega prvaka, v šampionski sezoni pa je moskovski klub ljudstva predvsem izkoristil številne težave mestnega tekmeca CSKA in bogatega Zenita.

Glede na šampionsko sezono je bolj ali manj nespremenjen, kljub temu pa se ob pričetku nove sezone nakopičile številne težave, zaradi katerih ne bi bilo preveč drzno trditi, da Spartak v Slovenijo prihaja v tako rekoč idealnem trenutku. To bo namreč zanj prva evropska tekma, v domačem prvenstvu pa ima številne težave, zaradi katerih se je že zatresel stolček Italijana Massima Carrere. Kakšna ekipa torej prihaja v mariborski Ljudski vrt?

Carrera v paniki zamenjal sistem
Italijan Massimo Carrera prihaja iz možganskega trenerskega trusta Juventusa in njegovega dolgoletnega trenerja Antonia Conteja. V času, ko je Conte zaradi vpletenosti v afero z nameščanjem rezultatov služil dolg suspenz, je Carrera nekaj časa celo opravljal vlogo trenerja moštva z roba igrišča,  po slovesu Conteja pa se je tudi sam poslovil do stare dame in se za dve leti pridružil strokovnemu štabu azzurrov. V Rusiji je od leta 2016,  Spartak pa vodi od avgusta lani, ko je po odhodu Dimitrija Aleničeva sprva začasno opravljal vlogo prvega trenerja, nato pa postal tudi stalni prvi trener. Carrera je sezono začel v postavitvi 4-2-3-1, a se je po slabih izidih odločil za vrnitev h "Contejevemu" 3-5-2, s katerim je na zadnjih dveh tekmah osvojil štiri točke.

Vprašanje je, ali gre za začasno ali trajno rešitev, saj omenjeni sistem ni tako pisan na roke novincema Mariu Pašaliću in Brazilcu Pedro Rochi, ki sta bila ukrepa vodstva kluba k izboljšanju rezultatov. Težava omenjenega sistema je tudi v pomanjkanju kakovostnih rešitev na obeh bočnih položajih, ki jih trenutno v ekipi zasedata Rusa Dimitri Kombarov in Andrej Eščenko, ki predstavljata šibka člena v Spartakovi zasedbi. Za Carrero bo srečanje v Ljudskem vrtu pomembno, saj bi morebiten poraz ne glede na osvojen naslov prvaka bržčas končal njegov mandat.

Quincy Promes Spartak
(foto: Getty Images)


Glavna nevarnost: Quincy Promes
Hapoel Beer Sheva je pretil preko Nigerijca Anthonyja Nwakaemeja, pri Spartaku pa v kritičnih trenutkih soigralci pogledujejo proti nizozemskemu reprezentantu Quincyju Promesu, hitremu in agilnemu krilnemu napadalcu, ki je pred odhodom v Slovenijo Spartaku priigral zmago proti Rubinu. Nizozemec je neumoren tekač, ki lahko igra na različnih igralnih položajih, mariborska obramba pa bo morala paziti predvsem na njegovo hitrost in tehnično znanje. Zelo pomemben člen moštva je tudi organizator igre Fernando, ki je bil pred leti del nepozabnih "Šahtarjevih Brazilcev".

Glavna priložnost: nezanesljiva obramba
Spartak je na devetih tekmah ruskega prvenstva prejel kar 13 zadetkov. Kako veliko je to, pove podatek, da jih več prejel le Anži in sicer 18. Škriplje na obeh bokih, v slabi formi pa sta predvsem ključna člena Spartakove obrambe, Italijan Salvatore Bocchetti – taisti Italijan, ki je trdil, da bo zaradi slavja naslova prepešačil celo pot iz Moskve do Neaplja – in Nemec Sardar Tasci ne igrata v skladu z visokimi pričakovanji. Še največ je v dosedanjem poteku prvenstva pokazal borbeni Georgi Jikia, ruski reprezentant gruzijskega porekla.

Skrita aduta: Pašalić in Pedro Rocha
Spartak je svoje vrste okrepil z dvema zelo zanimivima nogometašema, ki trenutno še nista povsem integrirana v novo okolje. Prvi je stari znanec iz klubov kot so Milan ali Monaco Mario Pašalić, ki bo iz začetne enajsterice bržčas izrinil Igorja Glušakova, drugi pa 12 milijonov evrov vredni prišlek iz Gremia Pedro Rocha, ki prinaša brazilsko prodornost, igrivost in igro ena na ena.

Neuravnovešena enajsterica
Ekipe iz vzhoda imajo tradicionalno težavo v pogostem kakovostnem neskladju med domačimi in tujimi igralci in tudi Spartak pri tem ni izjema. Ruski del enajsterice z igralci kot so Eščenko, Kombarov, Glušakov ali Semedov predstavlja ranljivejši del Spartakove zasedbe in ponuja priložnost Mariboru, da izenači kakovostni zaostanek, ki je ne glede na Spartakove aktualne težave seveda še vedno močno v prid ruskemu klubu.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
DoberDan1234 12.9.2017, 16:54 Prijavi komentar
23932TUD - KODA ZA LIGO UEFA FANTASY ČE BI KDO IGRAL :)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE