Miran Zore   28. september 2011
Intervju: Jasmin Handanovič

Sprejemljiv je samo naslov

Pogovarjali smo se z mariborskim vratarjem Jasminom Handanovičem, enim ključnih akterjev mariborske uvrstitve v ligo Europa. Izkušeni čuvaj mreže meni, da je po porazu v Belgiji napočil čas za zbiranje evropskih točk.
SORODNE NOVICE
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Milanič: Spartak zdaj dobro ig...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Trener Spartaka: Maribor igra ...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Jurčić je dobil delo v Savdski...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Jasmin Handanovič iz tekme v tekmo dokazuje, da je največja okrepitev Maribora med letošnjim poletnim prestopnim rokom. Ko odpove obramba, žogi na poti v mrežo vselej stoji izkušeni reprezentančni vratar. 33-letni Ljubljančan s svojo izrazito višino, fizično močjo, dobro tehnično podkovanostjo in nenazadnje avtoriteto mariborski ekipi v njeni prvi evropski sezoni po 12 letih daje pridih Evrope. Izkušnje iz reprezentance, kjer ima "smolo", da brani v obdobju verjetno najboljšega slovenskega vratarja vseh časov, slovenske lige in tujine Handanovič s pridom prenaša na svoje v povprečju precej mlajše soigralce. "V povprečju smo mladi. No, jaz nisem, se pa med njimi dobro počutim," pravi Handanovič, ki v Mariboru živi s svojo družino, je namreč poročen in ponosen oče dveh otrok.

V Maribor ga je prignal v prvi vrsti izziv. Liga prvakov se mu je sicer izmuznila iz rok, je pa kar 196 cm visoki čuvaj mreže zato potolažen z nastopanjem v ligi Europa in bojem za domače lovorike. "Podpisal sem triletno pogodbo, ki jo nameravam oddelati do konca. O slovesu od nogometne žoge še ne razmišljam. Dokler bom sposoben in bom imel zagon, ki ga v tem trenutku niti slučajno ne primanjkuje, bom vztrajal," dodaja Handanovič, s katerim smo se pred evropsko tekmo z Birminghamom pogovarjali na njegovem novem delavnem naslovu - na mariborskem stadionu Ljudski vrt.

Kako se Ljubljančan počuti v Mariboru?
Hm, Ljubljančan? Morda res, toda že osem let živim v Kopru, tako da sem zdaj morda že bolj Koprčan kot Ljubljančan (smeh). Moram reči, da se v Mariboru zelo dobro počutim. V klubu so me lepo sprejeli, vidim, da je klub dobro organiziran, stadion je čudovit, tudi mesto je čudovito. V tako nogometnem okolju v Sloveniji še nisem bil in mislim, da bi težko našel kaj podobnega. Dodaten plus je to, da je Maribor uspešen klub, je aktualni prvak in udeleženec lige Europa. Skratka, ne morem se pritoževati.

Vas je pri sprejemanju odločitve pri Mariboru kaj posebej pritegnilo?
Prihod v Maribor mi je predstavljal izziv. Z rivalstvom med Ljubljano in Mariborom se nisem in se ne obremenjujem. Ko mi je Zlatko (Zahovič, op.p.) predstavil projekt in pogoje, sem bil takoj za in nisem dvakrat pomišljal. Resda sem iskreno upal na Ligo prvakov, za kar smo sicer imeli možnosti, vendar jih nismo izkoristili, toda tudi liga Europa je več kot zanimiv izziv. V tujini, kjer sem branil zadnja leta, se kriza pozna, posebej v drugih ligah. Ker nisem več najmlajši in imam družino, zgolj za eno leto nisem želel nikamor, ker je v tem preveč negotovosti. Z Mariborom pa sem, na moje zadovoljstvo, podpisal triletno pogodbo.
Jasmin Handanovič intervju
(foto: SPS)


Odkar ste zapustili Slovenijo, se je v slovenskem klubskem nogometu marsikaj spremenilo, v prvi vrsti je postal je bolj prepoznaven. To občutite?
Lepo je videti, da se popravlja. Vsekakor je dobro za slovenski nogomet, da sta Olimpija in Maribor močna, vendar si osebno želim, da bi na površje priplaval še kdo, da ne bi imeli samo dveh močnih klubov. Žal mi je Ljubljane, ker se na tekmah Olimpije zbira tako malo ljudi. Pa saj imajo stadion, dobro ekipo… Upam, da se to popravi. V Mariboru na tem segmentu veliko delajo, na tekme vabijo otroke, pojavljajo se v medijih… Organizacija kluba je res na visoki ravni, upam, da se bodo tudi na tem področju dvignili tudi drugi klubi.

V Mariboru ste kratek čas, pa vendar je videti, da ste s soigralci, predvsem branilci, vzpostavili dobro komunikacijo.
Precej igralcev poznam še iz Kopra. Vedo, kakšen sem, kje sem bil, kakšen je moj način dela. Mislim, da spoštovanje med nami ni nobena težava. Fantje spoštujejo mene, jaz spoštujem njih in ta odnos moramo le še nadgrajevati. To, da sem najstarejši, mi nalaga določeno mero odgovornosti. Mlajši igralci se vedno učijo od starejših, gledajo, kaj počnejo, kdaj obiščejo fitnes, kdaj gredo na kavo, kako se prehranjujejo…

Moštvo oziroma svoje soigralce zdaj že dobro poznate. Dovolj dobro za oceno o tem, kaj Mariboru še manjka za stopničko višje?
Mislim, da nam manjka v prvi vrsti izkušenj, Maribor ima mlado ekipo. Prav zato je liga Europa za nas kot naročena, je namreč močno evropsko tekmovanje, v katerem si nabiramo izkušnje. To je za vse nas, tako igralce kot tudi klub, dobra šola za naprej. Morda je dobro, da nismo takoj v Ligi prvakov, morda bi to bilo preveč. Maribor je na pravi poti in postopoma bo prišel tudi na višjo stopnico.

V ligi Europa ste doslej zabeležili en poraz. Kako bo v nadaljevanju?
Res je, v Belgiji smo izgubili, zdaj pa je napočil čas za kakšno točko. Moj osebni cilj je preboj iz skupine. Če bo to seveda možno. Proti Rangersu smo dokazali, da lahko igramo in da smo sposobni igrati na visoki ravni. Zdaj moramo to ponavljati in nadgrajevati. Čakajo nas težke tekme, tega se dobro zavedamo, zato bo priprava nanje zelo pomembna. To je Evropa, zato moramo biti stoodstotni.
Jasmin Handanovič intervju
(foto: SPS)


Na začetku letošnje sezone kažete dobro formo. Mar tekme evropske lige zaradi kakovostnejših nogometašev in moštev od vas kot vratarja zahtevajo posebno pripravo?
Imam ritual, ki je enak za vse tekme. Za evropske tekme ga ne bom posebej spreminjal. Dan, največ dan in pol pred tekmo začnem preučevati nasprotnika. Vzamem DVD, CD oziroma kar je pač na voljo. Na avtobusu, letalu... Kjerkoli. Tako se pripravljam tudi za tekme slovenske lige. Pozoren sem na prekinitve, enajstmetrovke, posebej nevarne nogometaše. Imam razlog, da tega ne počnem že prej, in sicer se želim v tem kratkem času pred tekmo maksimalno osredotočiti. Maksimalno koncentracijo pa je nemogoče držati ves teden. 

Se lahko zgodi, da bo igranje v evropski ligi pomembno vplivalo na državno prvenstvo, v katerem vas je Olimpija zdaj ujela na prvem mestu?
Dejstvo je, da smo prvi večni derbi sezone izgubili zaradi igranja na dveh frontah. Ne vem, bili smo utrujeni od Glasgowa, Olimpija pa je bila sveža in nas je dobila v trenutku, ko nismo bili pravi. Tako pač je v nogometu, vsaka ekipa doživlja vzpone in padce. Poglejte Olimpijo, izpadli so iz pokala, izgubili v prvenstvu, zdaj pa so z nami na vrhu. Kmalu bo na sporedu nov derbi, sam se ga že zelo veselim, ker bo to priložnost, da jim vrnemo. V prvenstvu bo tesno do konca. Mi moramo samo zbirati točke in se izogibati porazom.

Je drugo mesto za vas sploh sprejemljivo?
(premislek) Ne! V Slovenijo sem se vrnil po naslov. Veste, v svoji karieri ga še nisem osvojil. S Koprom sem dvakrat osvojil pokalno lovoriko, naslova državnega prvaka pa še nimam. Upam, da ga bom osvojil z Mariborom, tudi zato sem namreč prišel sem.
Jasmin Handanovič intervju
(foto: SPS)


Drugo mesto bi z reprezentanco, ki je na zadnjih dveh tekmah svojo usodo predala v roke drugim, bržkone takoj podpisali, kajne?
Sam trenutne situacije ne vidim tako črno kot nekateri. Mislim, da se ni zgodilo nič drastičnega. Odvisni smo od drugih, ni prijetno, ni pa to katastrofa. Morda je prav, da so se določene stvari zgodile in da se vse skupaj umiri. Potreben je svež začetek. Bolje tako, kot da se določene stvari vlečejo in nato spet poči.

"Poka" predvsem na relaciji reprezentanti - mediji zaradi medijske blokade nekaterih vidnih članov reprezentance. Se z njihovo potezo strinjate?
Jaz na to gledam tako, da greš pred novinarje, ko zmagaš in tudi, ko izgubiš, ker je to pač sestavni del posla. Verjamem, da je kdaj kdo razočaran, utrujen in se umakne. Vse to je odvisno od posameznika. Po eni strani dajem prav soigralcem v reprezentanci, ker se določeni mediji preveč spravljajo nanje. Če se je nekdo odločil, da ne bo spregovoril, je to njegova pravica. Verjamem, da vse skupaj ne bi bilo tako črno, če bi v Italiji zmagali. Tako pa se je vse zgolj podvojilo. Ampak to so stvari, ki smo jih vajeni iz tujine. Jaz pravim tako, da če ne moreš govoriti, ne moreš, to se včasih zgodi.

Malo za šalo, malo za res - se strinjate, da imate smolo, ker branite ravno v obdobju bržkone najboljšega slovenskega nogometnega vratarja vseh časov?
Smolo sem imel, ko sem branil še v slovenski ligi. Takrat so prednost dobivali starejši, danes je ravno obratno. Potem sem pri 28 odšel v Italijo in vesel sem, da sem to storil, pa četudi sem branil v drugi ligi. Bil sem na očeh javnosti, selektorja in lahko sem se dokazoval. Tudi mlajšim vratarjem, v Sloveniji imamo ogromno talentov, svetujem, naj, če se ponudi prava priložnost, preizkusijo v tujini, tam je drugače. Težje je. Samir (Handanovič, op.p.) je izjemen. Ko se spomnim treningov, ko je bil še mlajši in ko ga gledam danes, vidim, da je neverjetno napredoval. Kar se mene tiče, mislim, da pri meni ni bilo pravočasnega prehoda v tujino. Na vprašanje, kako bi bilo, če bi bilo, ne bomo nikoli dobili odgovora, zato nima smisla, da si ga sploh zastavljam.
Jasmin Handanovič intervju
(foto: SPS)
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 7
Starejši naprej | Novejši naprej
dakota 30.9.2011, 08:10 Prijavi komentar
edino pri vratarjih lahko rečemo, da smo na evropskem nivoju.
mb60 28.9.2011, 16:58 Prijavi komentar
zaklatko, pocasi bo dovolj.. ne se cudit, ko bos mel obisk na domu.
headhunter 28.9.2011, 13:40 Prijavi komentar
Zaklatko kje pa bi vi bli brez vrsica konju jedan?maribor je klub z tradicijo kar pa olimpija se ddoooolllggooo ne bo kaj sele da bote naredli kaj v evropi da se o naslovu sploh ne pogovarjamo kreten.
sandokan 28.9.2011, 11:41 Prijavi komentar
jasmin viola!!!!! MI SMO MARIBOR!!!!
tufast 28.9.2011, 11:26 Prijavi komentar
Super pubec,Maribor je potreboval takšnega golmana!!
primusx 28.9.2011, 11:19 Prijavi komentar
Zdrahovič kaj res nimaš drugega dela kot pa provocirat pri vsaki temi, ki se ubada z Mariborom? Očitno res ne
Zaklatko Zdrahović 28.9.2011, 11:11 Prijavi komentar
Jasko, če tebe ne bi imel bi maribor proti nafiti izgubil 0:5 in bi bili nasplošno na lestvici tam ookoli 6 7 mesta, brez lige evropa, kjer jih pa ne moreš reševati, ker je ekipa enostavno premalo kvalitetna tudi za naše prvenstvo....
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE