Miran Zore   13. april 2017
Eno so besede, drugo je realnost

"Fantastično" meglenje realnosti

KOMENTAR: Maribor ni bil fantastičen, niti dominiral ni v dvoboju z zdesetkano Olimpijo. Milaničeva močna retorika, ki je totalno nasprotje Hadžićeve previdne skromnosti, megli realno sliko.
SORODNE NOVICE
Štraus se je vrnil v Celje
12.12.2017 | Slovenski nogomet
1. SNL: Najboljša enajsterica ...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Prva liga: Črna jesen za slove...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Zrinjski ga potiska v Maribor,...
12.12.2017 | Slovenski nogomet
Čavarjev agent odlaša z Maribo...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Potrjeno: Pirić gre v Maribor
11.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Točkovna prednost Maribora je dovolj velika, da se bo naslov državnega prvaka letos vrnil v vitrine sicer najbolj trofejnega kluba v državi. To je, ne glede na preostale tekme in trenutne težave Maribora, bolj ali manj že jasno. Naslov prvaka prinaša kvalifikacije za uvrstitev v Ligo prvakov, ki so se jih v Ljudskem vrtu v preteklosti vselej veselili in v njih običajno tudi dobro igrali. Popotnica pa verjetno že dolgo ni bila tako slaba kot je slaba letos, ko Maribor na lestvici sicer močno vodi, vendar na igrišču niti slučajno ne spominja na suverenega (skorajšnjega) prvaka. Tako je praktično že vso letošnjo sezono, v kateri se Mariborčani še naprej držijo pragmatičnega pristopa, ki, odvisno kvalitete od tekmeca, temelji na potrpežljivi in previdni igri ter "vložkih" posameznih igralcev. To pomlad, ko je nogometno Ljubljano zajel nepopisen kaos, je Maribor tako "živel" predvsem od kvalitete Dareta Vršiča in zdaj že bivše strelske forme Luke Zahovića. Na drugi strani Olimpija letos ni premagala še nikogar (razen Maribora v pokalu) in razlika med rivalom je zrasla.  

Če so v preteklosti v Mariboru vztrajno trdili, da se za Evropo pripravljajo že pozimi (kadrovanje, ki ga zdaj ni bilo) in spomladi (uigravanje novincev, ki jih ni), potem obeti za poletje v Evropi ob igri, ki je pravzaprav kljub malenkostnim spremembam v ekipi ves čas enaka in je močno odvisna od kvalitete nasprotnika, zagotovo niso dobri. Tega ne spremeni niti nenavadno samozavestna retorika Zlatka Zahovića in predvsem Darka Milaniča o (menda) dogovorjeni ofenzivi in treh napadalcih (kot da je število napadalcev zagotovilo za pristop), ki je proti razglašeni in zdesetkani Olimpiji na zadnjih dveh tekmah, ko je izgubil in z njo remiziral, obakrat videl kontrolo in dominacijo Maribora. Milanič je včeraj videl celo fantastično igro Maribora, ob tem pa nespoštljivo in to že drugič zapored Olimpijo degradiral v stanje, ko je po njegovem mnenju "ni bilo nikjer". 

Statistika pa ne laže. Na prvi tekmi "parametri" govorijo v prid Olimpije, tako v posesti kot tudi v strelih (8-4). Včeraj pa je bil v obeh segmentih boljši Maribor (v strelih 11-8). Tudi v smislu pristopa Maribor v tem dvoboju ni odstopal od Olimpije. Mariborčani so v Stožicah dolgo le čakali na morebitno napako nasprotnika, podobno so včeraj v Ljudskem vrtu storili Ljubljančani. Oboji so, kar pove veliko o dejanski kvaliteti obeh moštev ta hip, napaki tudi dočakali, več pa je na koncu iz po igri ne najbolj kakovostnega obračuna izvlekla s prvenstvom zdaj nič več obremenjena Olimpija, ki letos ni premagala še nikogar razen svojega velikega tekmeca. 

Izpad iz pokala je potrdil, da v Mariboru porazov ne prenašajo najbolje. Močna retorika strokovnega štaba (sicer že stalnica), ki očitno ne priznava vidne mariborske stagnacije (v igri in igralski kvaliteti) zadnji dve sezoni, se je Mariboru vrnila kot bumerang. Meglenje realne slike pravzaprav spominja na "divjo" zimsko retoriko v Ljubljani, kjer so Mariborčane že pred začetkom nogometne pomladi nespoštljivo pošiljali na drugo mesto (Milan Mandarić), sebe pa domišljavo povzdvigovali kot zmagovalce (Ranko Stojić). Obema "pristopoma" je skupno to, da z realnostjo nimata skupnega nič drugega kot to, da kažeta na pomanjkanje spoštovanja do nasprotnikov, predvsem pa do zainteresirane javnosti. 

Javnost sicer dobro ve, da Maribor koraka proti novemu naslovu prvaka, ve pa tudi to, da je neprepričljiv, da že štiri tekme ni uspel zmagati, da je prvi strelec Luka Zahović "hladen", najboljši igralec Dare Vršič (včeraj je prvi polčas z nenavadnim pojasnilom, da čakajo Maribor pomembnejše tekme) celo presedel na klopi) pa le nekaj tednov oddaljen od tega, da kot prost igralec zapusti Ljudski vrt. 

Vse kaj drugega kot "fantastično" je te dni v Mariboru...
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 39
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
striko 20.4.2017, 17:24 Prijavi komentar
Simpatizerji Olimpije se zopet javno obremenjujejo z "mariborskimi problemi", da se dejanski problemi. ki jih je imela in jih ima Olimpija, gredo v pozabo. Ali drugače rečeno, spet popljuvati Zahoviča, da se pozabi Stojić.
retep 18.4.2017, 09:18 Prijavi komentar
Fantastično meglenje ralnosti s posledico - fantastično prednostjo in naskokom pred polfinalistom Lige prvakov in najboljšimi vezisti ter napadalci, ki jih liga še ni imela z zmagovalno trojico na klopi z rekordim številom obiskovalcev tekm, skratka pred klubom zu največjimi cirkuškimi pajaci!
Gigiinjo 14.4.2017, 20:18 Prijavi komentar
slaviš? samo čestitali so jim da so osvojili pokal. nevem kdo je tu izpadel zafrustriran. olimpije niti enkrat niso omenli. So pa šle jesenice po podobni poti kot mb pred leti. na robu propada. pa glej jih zdaj
Prosinecki 14.4.2017, 09:30 Prijavi komentar
Ko si tako patetično zafrustriran, da slaviš poraz Olimpije v kateremkoli športu: https://www.facebook.com/hddjesenice/photos/a.942951729053267.1073741831.939978316017275/1758589310822834/?type=3&theater
real4ever 13.4.2017, 22:55 Prijavi komentar
Gospod Milanič je kot Seiduna (ali kot Jezus ali Alah, če hočete) spoznal, da človeštvo potrebuje bajke, kajti negotovosti ne prenese, zato prodaja mit. Le da nam ta mit ne obljublja nebes v onostranstvu, ampak tuzemska nebeška doživetja (beri: mit o nebeško fantastični igri lastne ekipe, ki le zadela ni). Obenem pa kaže popolno nespoštovanje do nasprotnika, ki si je pošteno zaslužil napredovanje (ni ga bilo nikjer). Zares, Mb gazi in goji fantastično igro. Mi, verujoča raja, ki verjamemo bajki, pa smo zgolj pajacki, s katerimi se igra po mili volji; plačujemo vstopnice, kimamo njegovim zgodbicam o nesreči, neučinkovitosti, slabih sodniških odločitvah in smoli, prizadeto vihamo nos ob drugače misleči opoziciji. In še zmagovita izjava v Delu; Vršič ni začel, ker je želel imeti močno klop????!!!! O, krasni novi svet g. Milaniča, kjer ljudje so srečni in verjamejo pravljicam.
Ibrakadabra 13.4.2017, 22:10 Prijavi komentar
pinus, to se ve, saj pri Zlatku se vedno obdržijo le nula trenerji, ker on vse skupaj vodi v Mariboru, vsi kvalitetni morajo odleteti, ti kvalitetni imajo tudi hrbtenico in ne pustijo vmešavanja v svoje delo, tako pač je, Zlatko misli da je nad vsemi, drugače pa Milanič ni sposoben voditi niti ljudi iz naše ulice, ki se pač zberejo, da bi igrali nogomet kaj šele kakšen resen klub, brez Zlatka je on nula od nule, to že ptički na veji čivkajo.
Ibrakadabra 13.4.2017, 22:06 Prijavi komentar
Iz aviona se je videlo, da je to bla prodana tekma, dogovor med Zlatkom in Mandarino, v nogometu je vse več podlih igerc, ker je nogomet že zdavnaj najprej posel in šele potem šport, izgubil je celoten pomen, vedno bolj mi gre na bruhanje, tudi v evropskem nogometu se dogajajo nečedni dogovori in posli, ker denar kroji usodo vseh klubov, društev, inštitucij, na kozlanje mi gre vse skupaj!
pinus 13.4.2017, 21:33 Prijavi komentar
Dejstvo je da je Milanić nula od trenera.Da trenira Aluminij bi izpadel v 3 ligo.
sincba 13.4.2017, 21:30 Prijavi komentar
Kreganje olimpija maribor je to sezono bolj kdo je slabši ne kdo bolši . Oba kluba nista povezala 5 tekem kvalitetnih čeprav plače konstantno rastejo v obeh klubih. Iz sezone v sezono sta slašba maribor ima negativno krivuljo že 3 leta . Olimpija pa to let in pol ( seveda nikoli niso dosegli nivo mariborja tako da padajo iz nižje točke ). To rivalstvo olimpija maribor ni prineslo napredka v igri in ekipah , obe ekipe bedno igrata in preplačanih igralcev kar mrgoli .To je bistvu članka. Pokupit talente iz slovenije in ex juge .. jim dati 1000 do 2000 plače in sestavit ekipo slabše kot sedaj ne gre . ne pa da določeni igralci vlečejo 15.000 na mesec oziroma njihov gol se plačuje 20.000€ ali več .. eleke primer
MaGushoff 13.4.2017, 21:14 Prijavi komentar
@Who: 13-7-2, 3×LE in 2× LP, letos največ točk, daleč največ danih in daleč najmanj prejetih zadetkov. To proti Olimpiji je kvejčjemu kiks(čeprav boli), ampak proti vašemu letečemu cirkusu je to hec. Tudi slepa kura včasih zrno najde. Vi ste se ja mogli 8 tekem šparat da je včeraj Benko lahko sploh še hodo po 70. minuti. Važno da žabomanija tuli
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE