Klemen Kos   16. januar 2017
V Mariboru napovedujejo mirno zimo

Pasivni Maribor

KOMENTAR: Športni direktor in trener Maribora poudarjata, da okrepitve in osvežitve moštva niso potrebne. Na drugi strani tržna vrednost moštva pada, v izteku pogodbe pa je cela vrsta pomembnih igralcev.
SORODNE NOVICE
Čavušević trenira z drugoligaš...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Aluminij zapustila še Mesec in...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Maruško nova okrepitev ambicio...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Muminović iz Kidričevega v ......
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Krčani okrepili obrambo in nap...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
Maribor priprave odpira proti ...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
V Mariboru so v zgolj nekaj dneh podali dve močni sporočili, da moštvo ni potrebno osvežitev. Športni direktor Zlatko Zahović je v intervjuju za klubsko spletno stran – še naprej njegov bolj ali manj edini komunikacijski kanal – naštel dosežke članov obstoječega kadra iz preteklosti in napovedal, da bo klub elan za prihodnost iskal v svojih mladinskih vrstah, po ustaljenem postopku pa se je z ugotovitvami nadrejenega trener moštva Darko Milanič strinjal in celo poudaril, da je njegovo moštvo "popolno". Sožitje direktorja in trenerja, ki je v marsikaterem drugem okolju prej izjema kot pravilo.

Če bo Maribor zadržal vodstvo na lestvici, vrnil naslov prvaka in uspeh nadgradil z uspešnim evropskim nastopom, bo težko zanikati, da snovalec kadrovske politike v Mariboru ni imel prav. Kljub temu pa so se v bližnji preteklosti nakazali znaki za to, da pretirano zaupanje v potencial obstoječega kadra ni nujno utemeljeno. Ob ambiciozni Olimpiji je Maribor lani izgubil naslov, za nameček pa ima za seboj dve zaporedni evropski sezoni, v katerih se ni uspel prebiti do skupinskega dela tekmovanja. Predlani je bil daleč stran, v letošnji sezoni je navkljub nekaterim lepim evropskim podvigom obstal na zadnji stopnički. To pomeni, da Maribor že dve sezoni zapovrstjo ni mogel računati na otipljivejše denarne prilive iz naslova evropskih tekmovanj, evropska razočaranja pa so hkrati tudi utrdila prepričanje, da Maribor v zadnjih dveh sezonah ne premore več toliko kakovosti in zagnanosti, kot jo je imel v ne tako daljni preteklosti.

Mariborska ekipa je sestavljena na način, da na račun širokega kadra, izkušenj in znanja še vedno dominira v slovenskem prostoru, a se obenem navidez vse bolj oddaljuje od visokih standardov evropskega nogometa, ki je pravzaprav ne glede na uspeh v državnem prvenstvu najbolj merodajen pokazatelj realne moči moštva. Kar je nenazadnje s kaotično predstavo proti Trenčinu v negativnem smislu pokazala tudi Olimpija.

Zlatko Zahović ima trenutno v igralskem kadru dva problema in oba precej široke narave. Prvi je upadajoča tržna vrednost igralcev, saj bi trenutno v mariborskem kadru zelo težko našli več kot enega ali dva igralca, ki bi ju klub lahko prodal za milijon evrov ali več. Drugi problem predstavlja dejstvo, da se številnim igralcem ob koncu letošnje sezone iztekajo pogodbe, med takšnimi pa je cela vrsta igralcev, ki bi pretekle uspehe in "proste papirje" lahko unovičili z boljšimi pogodbami v tujini. Med igralce, ki se lahko pravzaprav že danes pogovarjajo z novimi klubi, sodijo denimo Damjan Bohar, Rodrigo Defendi, Aleksandar Rajčević, Sintayahu Sallalich, Marko Šuler in Dare Vršič. S koncem sezone se enoletna posoja izteče tudi ta hip najbolj vročemu članu mariborske zasedbe Luki Zahoviću, kateremu se je cena, kot je ugotovil tudi nemški Transfermarkt, na račun odličnih jesenskih predstav zelo dvignila in najbrž ta hip krepko presega Mariborove plačilne sposobnosti.

V pričakovanju nadaljevanja sezone trenutno v relaciji med obema kandidatoma za naslov spremljamo diametralno nasprotno dogajanje. V Olimpiji je kadrovanje številčno, intenzivno in prepolno takšnih in drugačnih neznank (kdo bo odšel, kakšno kakovost prinašajo novinci ...), Maribor pa na drugi strani potrebe po spremembah poudarja kot odvečne in nepotrebne. Kmalu bomo videli, katera politika je bila bolj pravilna.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 50
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
miha12 18.1.2017, 07:51 Prijavi komentar
še dve sezone in bo lolimpija spet prvak. sicer 5. lige, ampak nekaj je...
Snatch 17.1.2017, 21:15 Prijavi komentar
Se dve sezone in bo Malburg tekmoval za prvo tretino lestvice
Gigiinjo 17.1.2017, 13:22 Prijavi komentar
kaj si resn? snaga ma visoke plače .
Jupy 17.1.2017, 11:39 Prijavi komentar
Prav smesno koliko ljudi boli NK Maribor in vse dogajanje okoli njega. Obremenjenost? Ali bi morda lahko kr rekli zeleni od zavisti ;)
rokeec 17.1.2017, 10:25 Prijavi komentar
Pa vi ste na drogah... sami internetni treneri tu gor, a tam delate na snagi za 500e
matej1111 17.1.2017, 10:06 Prijavi komentar
Smetari pa se blamirajo iz dneva v dan z njihovimi komentarji. Da se že smetarje primerja z institucijo MB je za deset let resta.
Scouser18 17.1.2017, 09:55 Prijavi komentar
Ne vidim nobenega problema, če Bežigrad in Maribor ubirata drugačno pot. Bežigrad si pač ustvarja ime, razvoj in mednarodno konkurenčnost z zasebnim kapitalom, Maribor pa gospodari s tistim, kar je pridelal v preteklosti in gre po preverjenem receptu v novo obdobje. Nikomur od njih ne bi namenjal kritik ker ne vidim ne v enem in ne drugem, nič konkretnega narobe. Malo sem presenečen, kako hitro pozabljamo polpreteklo zgodovino. Na eni strani klub, ki je propadel in ugasnil ter uničil zgodovino in ime institucije Olimpija. Na drugi strani pa Maribor, ki je deset let bojeval pretekle dolgove in skoraj končal tako kot ljubljanski klub. Kar hočem povedati, je da to ni prekleta FIFA 2017 ali football manager. Tu ni vreče brez dna in vsak drag nakup ali visoka plača, je poslovno tveganje. Mislim, da se ga Mandarič in Zahovič zavedata mnogo bolj kot mi, predvsem pa tale gospod Kos; mislil sem že napisati novinar, a sem ugotovil, da imena ni vreden, saj trosi osebna mnenja in ne strokovnih analiz, primerjav ali dejstev, s katerimi bi svoje predpostavke dokazoval.
miha12 17.1.2017, 08:05 Prijavi komentar
@garfil domžale so vedno tretje, ker imajo ekipo po imenih tretjo in tretji budget v ligi. btw pirih je eden izmed najboljših vratarskih trenerjev v ligi.
LukaP 16.1.2017, 22:51 Prijavi komentar
Eurokrem.....pa ti si komedija. Vprašam te enostavno vprašanje, koliko stane ena sezona NK Olimpija? Ti pa celi zbegan in zmeden napišeš 5 postov, brez vsake številke. V zadnjem postu pa napišeš 2M EUR na leto je stroškov, 2M EUR je prihodkov, vse prodaje igrlacev pa so višek in dobiček Mandariča..... hahahahah.....ti nimaš nobene predstave kakšni denarji se vrtijo v nogometu. Nehaj se smešit s svojimi vpisi :))
pejo2310 16.1.2017, 22:43 Prijavi komentar
http://sportske.jutarnji.hr/nogomet/transferi/nk-koper-nije-nova-tvrdava-zdravka-mamica-a-dinamo-ce-biti-prvak-hrvatske-za-modre-ce-igrati-i-carlo-ancelotti/5512655/
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE