Klemen Kos   8. maj 2017
Maribor slavi nepričakovano lahko osvojeni naslov prvaka

Prvak brez dodane vrednosti

KOMENTAR: Maribor je statistično pometel s konkurenco in zasluženo osvojil 14. naslov, izven tega pa za seboj ni pustil ničesar navdihujočega in le malokrat ponudil podobo, ki bi jo pričakovali od šampiona.
SORODNE NOVICE
Potrjeno: Pirić gre v Maribor
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Dvojec iz Zrinjskega zanimiv M...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Darko Milanič: Leto 2017 izjem...
10.12.2017 | Slovenski nogomet
Sneg je odnesel 19. krog 1. SN...
9.12.2017 | Slovenski nogomet
Gregor Bajde v Mariboru do 202...
7.12.2017 | Slovenski nogomet
Marcos Tavares, prava legenda
7.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Številke včasih ne povedo cele zgodbe. Maribor je naslov prvaka osvojil štiri kroge pred koncem s 15 točkami prednosti in v celotni sezoni doživel vsega tri poraze. Zveni primerljivo z najboljšimi mariborskimi generacijami, ki so rušile meje mogočega v evropskih pokalih in slovenski javnosti pokazale, da lahko "Evropa" traja tudi po koncu letnih dopustov. A kot denimo statistično zavaja podatek, da je, na primer, Manchester United v angleškem prvenstvu ostal neporažen kar 25 tekem zapovrstjo, tudi Mariborov ekspresno povrnjen naslov ne pomeni, da so vijoličasti v smislu evolucije glede na lani naredili kakšen velik korak naprej. Maribor je največji mojster pri držanju konstante in to je na koncu prelomilo tudi letošnjo sezono, v kateri je Olimpija znova pritisnila na gumb samodestrukcije in od jesenskega izenačenja na vrhu lestvice prešla v kolaps, ki je v drugem delu sezone za seboj pustil le Radomlje.

Maribor v spomladanskem delu sezone niti enkrat ni zares navdušil, a je kljub temu galopiral naslovu naproti in ga osvojil praktično brez odpora. Reprezentativne so zadnje tri tekme – zmaga proti Domžalam z 1:0 z enim strelom v okvir vrat, remi brez golov in za pozabo proti Olimpiji in srečen remi proti Gorici, ki je bila v Ljudskem vrtu dolga obdobja igre povsem enakovredna. Mariborski strateg Darko Milanič pogosto mučenje žoge in pomanjkanje kreativnosti – ta je še posebej očitna v času odsotnosti Dareta Vršiča – zagovarja pod krinko megalomanskih prispodob, ki nimajo prav veliko zveze z realnostjo in bolj služijo dvigovanju njegove in moštvene samopodobe. Čeprav je bila želja po povrnjenem naslovu velikanska zaradi lanskega slavja rivala, si je tekmo proti Gorici, pred katero je bilo bolj ali manj jasno, da bo Maribor osvojil naslov, ogledalo "le" 6.000 gledalcev. Včasih bi bila zagotovljena "čaga" razprodana že v nekaj urah.

Za naslov je "delal" tudi Ranko Stojić
Seveda pa je Maribor v tem trenutku najboljše, kar premore slovenski nogomet in je najbrž še naprej edino slovensko upanje za uspeh v Evropi, ki je nujen za potrjevanje osvojenega naslova državnega prvaka. V mariborskem taboru so za tako lahko osvojen naslov hvaležni tudi zimskim manevrom odstavljenega športnega direktorja Olimpije Ranka Stojića, ki je v namerah, da "zgradi Olimpijo, ki bo že več krogov pred koncem slavila naslov", zgradil Olimpijo, ki nekaj krogov pred koncem teoretično lahko pade celo na peto mesto prvenstvene lestvice. Kadrovski tornado je iz Olimpije ustvaril kaos brez identitete, ki je bil spomladi zmožen zgolj še seštevati naraščajoč zaostanek za Mariborom. Že lanski boj za naslov je bil velikokrat boj dveh "manj slabih", v boju za letošnji naslov pa Maribor pravzaprav nikoli niti ni bil izzvan, kar deloma celo opravičuje dejstvo, da so vijoličasti tako velikokrat zmagovali na način, ki je bil minimalno zadosten za tri točke.

Prihodnost na veteranih
Temelj Mariborovih uspehov in rasti je bila vselej kombinacija uspešnih evropskih nastopov in uspešnih prodaj igralcev. V letošnji sezoni Maribor ni uspel izklesati nobenega igralca, za katerega bi se stepli tuji snubci. Pot do naslova so tlakovali veterani Handanović, Šuler, Vršić, Tavares in Novaković, pa tudi pogojna veterana Defendi in Viler. Izstopa Luka Zahović, za katerega po nizozemskih tegobah ne gre pričakovati, da bi poleti prestopil in morebiti napolnil mariborske račune, ki bodo tako vse bolj odvisni od evropskih uspehov. Ti z današnje perspektive in ob grožnji odhoda nekaterih vitalnih igralcev (Vršič, Kabha) ne delujejo najbolj obetavno. A na koncu koncev, to je še vedno Maribor. Taisti Maribor, ki pogosto potrebuje zelo malo, da doseže zelo veliko.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 35
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Messiniesta 10.5.2017, 09:25 Prijavi komentar
Mentalist ne vidim nobenega problema z razmisljanjem v kolumni. Pa tud logicno je, da se oba kluba omenja, ne delaj bavbav iz nic, drama queen :)
Mentalist 10.5.2017, 09:05 Prijavi komentar
Klemen Kos, glup si do amena. Ti se imaš za novinarja? Kolumnista? Komentatorja? Enega prispevka ne morte na nogomaniji skup spocat ne da bi z Mariborom mešali z Olimpijo. Sram te bodi, zbriši ta komentar če ga misliš, to je edino kaj lahko nardiš. GET YOUR FACTS RIGHT, pozanimaj se preden pišeš. Mogoče tema za razmislek: Maribor je osvojil naslov z isto ekipo kot v lanskem letu, brez "megalomanskih" nakupov. V igri Maribora po tvojem nič ne deluje ne? Niti obramba? Da, potrebuje okrepitve samo lepo te prosim obesi se na druge stvari preden pišeš o ekipi, ki je praktično postavila slovensko ligo na evropski zemljevid.
pejo2310 9.5.2017, 22:47 Prijavi komentar
Mb bo nosilec če bo dva od 4 drzav ,ki so ostale postal nov prvak ozi.klub z manjsim koeficijentom..česka,polska,hrvaska,slovaska se mi zdi ...na dobri poti je Mb da bo nosile 2 in 3 krogu ;) Rijeka nebo nosilec..dal bi se zgosit da se srecata
mesar1 9.5.2017, 22:05 Prijavi komentar
olimpija je pa 275.
mesar1 9.5.2017, 21:59 Prijavi komentar
mb. je 94.rijeka pa 125.sta kr skupi
mesar1 9.5.2017, 21:56 Prijavi komentar
ja, mas prav.
samo z glavico naprej! 9.5.2017, 21:39 Prijavi komentar
samo z glavico naprej! 9.5.2017, 21:39 Prijavi komentar
misliš, da rijeka nebi bila nosilec v drugem predkrogu? 2x v LE..nvm kaj so vaši spomini. trenčin ali bankrot? neglede na vse malo več spoštovanja do naših rezultatov v evropi. naj vas spomnim na chelsea. kak praznik nogometa v ljubljani. polne stožice. potem pa je ta isti chelsea prišel v maribor res igrat nogomet
mesar1 9.5.2017, 20:15 Prijavi komentar
ze rijeka, vas bo v drugmu krogu vn brcnla
mesar1 9.5.2017, 20:14 Prijavi komentar
letošnje evropske tekme boste po tv gledal
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE