Klemen Kos   20. julij 2017
Maribor je proti Zrinjskemu pustil zelo klavrn vtis

Tako bo Maribor težko prodajal

Mariborova preživetvena formula "dolga Evropa in podjetna prodaja igralcev v tujino" v drugem delu vse bolj resno škriplje. Tekmi proti Zrinjskemu sta razkrili, da je talent v mariborskem moštvu precej omejen.
SORODNE NOVICE
Fiorentina potrdila prihod Nin...
18.1.2018 | Slovenski nogomet
Maribor do vrha napolnil mrežo...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Maribor priprave odpira proti ...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
Uradno: Ivković v Mariboru do...
12.1.2018 | Slovenski nogomet
Bo velika zimska okrepitev Mar...
12.1.2018 | Slovenski nogomet
Kassim Doumbia: Kot da sem pri...
11.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Čez mesece in leta bo povsem nepomembno, kako je Maribor preskočil prvaka Bosne in Hercegovine Zrinjskega in navsezadnje je že danes z vidika zmagovalca nepomembno, da je osnovno evropsko oviro preskočil z dobesednimi vetrovnimi sunki sreče. Organizacijsko in ekonomsko bistveno šibkejši Zrinjski je na dveh tekmah pustil boljši vtis in si na koncu povsem upravičeno zaslužil iskren in glasen aplavz svojih navijačev. Ti so v Ljudskem vrtu prepoznali, da je moštvo dalo svoj maksimum, ki je bil pač prenizek za napredovanje proti slovenskim prvakom. Zmagi se po navadi ne gleda v zobe, vendarle pa sta prvi evropski tekmi Maribora milo rečeno precej zaskrbljujoči.

Esenca dominacije Maribora v Sloveniji je temeljila na preprosti, a hkrati izjemno zahtevni formuli - uspešnim predstavam v Evropi in bolj ali manj avtomatizirani prodaji igralcev v tujino. Kako uspešen bo Maribor v prvi točki, bo jasno že po prihajajočem obračunu z islandskim nasprotnikom, v drugem delu pa bodo v Mariboru morali postoriti marsikaj, če si še lahko obetajo prodaje kova Josipa Iličića v Italijo, Petra Stojanovića v zagrebški Dinamo itn. Na obeh tekmah proti Zrinjskemu je bilo videti bore malo oziroma skoraj nič takšnega, zaradi česar bi kdorkoli posebej vzdihoval nad talentom v mariborskih vrstah. V 180 minutah z izjemo utrinkov ni bilo moč videti niti enega igralca, ki bi uspel vsaj za hip popestriti dinamiko tekme. Oziroma narobe – še vedno to zna in dokazuje Marcos Tavares, ki tudi v svojih vse bolj redkih minutah v Mariborovem dresu dokazuje, kako veliko se bodo morali še naučiti njegovi mlajši soigralci. 

Maribor od sezone 2014/15, sezone Lige prvakov, v Evropo ali pa denimo slovensko reprezentanco ni izstrelil igralcev, ki bi uspeli ponoviti, kaj šele nadgraditi svoj čas v Mariboru. Goran Cvijanović se ni obnesel v Rijeki, Agim Ibraimi ne v Astani, Luka Zahović v Heerenveenu, Erik Janža v Plznu, več pa so Dinamu iz Zagreba zagotovo pričakovali tudi od Petra Stojanovića. Martin Milec in Željko Filipović sta se ustalila na Nizozemskem oziroma v Belgiji, a v zadnjem času nista bila člana slovenske reprezentance.

V Mariboru vse bolj odkrito priznavajo, da denarni val iz sezone Lige prvakov hitro puhti v zrak in da je potrebna racionalizacija, a hkrati še vedno velja, da je ena od esenc preživetja kluba – pod kar se razume njegov status na vrhu slovenske klubske piramide – uspešna izdelava in prodaja igralcev. Po Ligi prvakov, ko je Maribor zaslužil znesek, ki predstavlja večkratnik večine klubskih proračunov klubov 1. SNL z izjemo Olimpijinega, je dandanes ostalo otipljivega bolj malo. Igralci za katere je klub plačeval odškodnine (Bajde, Vrhovec, Ahmedi, Sunny …) svoje vrednosti niso oplemenili, prav tako pa se v vmesnem času ni razvil igralec, ki bi lahko predstavljal podoben klubski projekt kot ga je nedavno Petar Stojanović. Ironija je v tem, da v nogometu še nikoli ni bilo na voljo toliko denarja in toliko možnosti za prodajo igralcev, a Maribor trenutno nima "izdelkov", ki bi lahko vzbudili povpraševanje.

Na kratek rok bo Maribor primanjkljaj talenta lahko nadomestil z uspešno evropsko sezono, za kar so ob sila ugodnem žrebu v tretjem krogu odprta vsa vrata. Na srednji ali dolgi rok pa bi se lahko pojavile resnejše težave.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 92
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... > >> Starejši naprej | Novejši naprej
miha12 21.7.2017, 14:12 Prijavi komentar
ampak seveda ti raje na nogomaniji jamraš kam puhti denar, namesto da bi si prebral revidirana poročila. očitno te ne zanima dovolj...
ECking 21.7.2017, 12:01 Prijavi komentar
še vedno me zanima kam puhti ta denar iz LE in LP?? igrisca,mladinska sola,obnova/dogradnaj stdiona,nakup igralcev???? Ni majo kej jokat zaradi denarja vec kot dovolj ga imajo oz so ga imeli sej ubistvu noiben ne ve razen ZZapitkota. Kr neki je to v Mariboru z denarjem ,ni cudno da je moral bit ekonomicen center v prestolnici in je morala posiljati obcina denar tja
bratumil 21.7.2017, 09:12 Prijavi komentar
to je samo razmišljanje nekega žabarja.
loleeek 21.7.2017, 09:02 Prijavi komentar
Novinar je pisal o njegovih občutkih .. On se tako počuti sedaj ko je Olimpija nabavla razne Brkiće, Asuje, Pasulje, Kongote, Nokote in Pokote. Lahko bi se preimenovali v NK Afrobalkan. In pa seveda on je ponosen na ateja Mandeja, ki je prodal dva igralca za 10 mil. Od tega pa je opral svojih 8 mil, in klub zadolžil za 2 miljona :) super poslovanje Amerikanca.. Sej ste lahko ponosni na njega in na njegove posle :) Take številke uspejo redko komu, če sploh komu..
MB_Bojan 21.7.2017, 08:41 Prijavi komentar
Kakšen destruktivni naslov ! Dobro je povsod, če se zasluži s prodajo kakšnega igralca, ampak kaj je klub v prvi vrsti tržnica ? NK Maribor ni samo to gospod novinar, pridi v Maribor, občuti to pripadnost mestu in klubu, pa ti ne bo prioriteta takšno razmišljanje.
al_bundy 21.7.2017, 08:33 Prijavi komentar
Šimundža je čisto povprečen trener, ki je bil na pravem mestu ob pravem času. On je dobil igralski kader Maribora v najboljših letih, korist pa je mel tudi od dobrega dela trenerjev pred njim (Milanič, Čačič). Drugače pa je ta članek tipično izlivanje frustracij, pubeci so skupaj komaj par tekem, ekipa se je močno pomladila, zdaj pa zaradi ene slabe tekme niso nadarjeni? Z mladimi je treba potrpežljivo, tu so uspehi čez noč prej izjema kot pravilo (npr, Ajax, pa tudi oni so igrali zelo slabo v finalu).
striko 21.7.2017, 01:15 Prijavi komentar
Šimunđa se je uspel uvrstiti v LP in prezimiti v LE. Kar se tiče klubskega slov. nogometa je daleč naj uspešnejši trener. To je dejstvo ! Dvomim, de ga bo kdo presegel od trenerjev, ki delujejo v sedanjem slov. nogometu.
miha12 20.7.2017, 21:58 Prijavi komentar
Šimundža najboljši trener? Niste resni...
pejo2310 20.7.2017, 21:10 Prijavi komentar
Šimundza in Kek za moje pojme najboljša trenerja po letu 2000 ....največi kluski uspeh pa ima Bojan Prašnikar z MB ...takrat je bilo misija nemogoče uvrstit v LP in glih ta uspeh je MB dal vetra ...vsaj zame ...
10zvezdic 20.7.2017, 20:57 Prijavi komentar
Ta dva dosežka sta pa čudež na kvadrat!Malo verjetno,da bo še kateremu Slovenskemu klubu uspelo kaj podobnega!Cilj Maribora vsako sezono je šest evropskih tekem,vse ostalo je česnja na torti!,ki presega realen domet Slovenskih klubov!
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE