Miran Zore   1. februar 2019
Jana Mlakarja čaka izjemno velik preskok

Varna stava za Maribor, negotov izziv za Mlakarja

Prodajo Jana Mlakarja v Brighton Zlatko Zahović ocenjuje kot velik uspeh. Mariborski športni direktor je pri igralcu, ki ga prodaja kot potencial in ne izdelanega napadalca, odigral "na sigurno".
SORODNE NOVICE
Domžalski podmladek odpihnil C...
21.2.2019 | Slovenski nogomet
Za Gorico zaigral 15-letnik
21.2.2019 | Slovenski nogomet
Zahović: Hotić je dobil, kar s...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
Maribor podaljšal pogodbo s kl...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
Pevnik: Pokazali da smo zelo d...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
Črnigojev soigralec pristal v ...
20.2.2019 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Skromno prestopno dogajanje v Sloveniji je včeraj, na zadnji dan prestopnega roka, dočakalo prestop, ki je vsaj malce popravil oziroma zakril klavrno stanje nogometnega "izvoza" pri nas. Prestop napadalca Jana Mlakarja iz Maribora v angleški Brighton predstavlja pravo oazo v turobni puščavi tržne nezanimivosti igralcev iz 1. SNL, ki jo seveda merimo pretežno po tem, kdo in koliko je za igralce iz naše lige pripravljen plačati. Iztržek Maribora v poslu, ki si ga v razmerju 50:50 deli s Fiorentino, naj bi bil približno milijon in pol evrov in je v Ljudskem vrtu smatran kot velik uspeh. 

Pa je res? 

Maribor ni želel tvegati, bo denar reinvestiral?
Maribor je Jana Mlakarja pred enim letom "ujel" izključno na priporočilo igralčevega agenta (ni šlo za skavting kluba), ki večino posla opravi prav preko Maribora. Dogovor prestopa od delitvi odškodnine je bil v interesu vseh treh vpletenih strani. Maribor, takrat na denarnem pogonu lige prvakov, ni tvegal drugega kot igralčevo plačo, Mlakar, ki v Firencah ni imel prave perspektive, pa je tvegal le tisto, kar bi tvegal tudi v Italiji - neigranje. Na začetku se je lovil, nato pa hitro nakazal, da Maribor razvija potencialno zanimivega igralca. Devet jesenskih golov in dve asistenci ob znatno manjši minutaži od denimo Luke Zahovića pa je dokaz, da je Jan Mlakar igralec reprezentančnega potenciala. Igralec, ki je komaj dobro začel igrati članski nogomet in se je mučil še s poškodbo, je ekspresno hitro postal eden najbolj zanimivih in perspektivnih igralcev v ligi.

Mariborčani pa kljub jasnemu potencialu očitno niso želeli tvegati. Že januarja so prodali tržno najbolj zanimivega igralca v ekipi in to takšnega, ki niti približno še ni razvil svojega potenciala. Pomembno vprašanje, ki se ob tem poraja, je - zakaj? Denarja iz lige prvakov klub namreč še ni porabil. Mar Zlatko Zahović ne verjame, da se lahko Mlakar z dobro pomladjo in Evropo razvije v igralca za kaj več, za konkreten rekord? Mar Maribor najbolj vsestranskega ofenzivca v ekipi ne potrebuje za nov naskok na Evropo? Bo Maribor ta denar potreboval za investicije (v tem pogledu je Zahović nerazumljivo konzervativen) v igralski kader? 

Na vsa ta vprašanja lahko odgovore ponudi le Zlatko Zahović, ki za razliko od ligaških tekmecev v napadu Maribora kljub odhodu najboljšega strelca seveda še vedno premore "luksuz". Ne premore pa očitno zaupanja v Jana Mlakarja, da bi lahko z vsaj eno polno sezono postal več kot le potencial, ki se ga je za mariborske standarde precej standardno odškodnino (rekordna je bila gledano v celoti, vključno s polovičnim deležem Fiorentine) odločil (pre)hitro prodati. Če je ravnal prav oziroma optimalno, bo seveda pokazal čas. 

Pozor, Premier League požira Slovence
Slovenija po Robertu Korenu ni imela igralca, ki bi v otoški ligi pustil pozitiven vtis. So pa tam trije igralci, doma označeni za velike talente, bolj ali manj propadli. Haris Vučkić danes ostanek svoje kariere sestavlja na Nizozemskem, Etien Velikonja je po fiasku v Cardiffu zdaj celo brez kluba, Jon Gorenc Stanković pa v klubu z dna lestvice guli klop.

Jan Mlakar se podaja na teren, ki Slovence običajno "požira". Premier League je za igralce iz 1. SNL resnično sanjska liga, težko dosegljiva. Preteklost pa nas uči, da skriva mnoge pasti in negativna presenečenja, ki so lahko za neafirmirane igralce iz manj konkurenčnih lig še posebej nevarne.

Izbor Brightona v mesecu januarju, ko Angleži več kot očitno niso kupovali plansko (Mlakar bo do konca sezone igral za Maribor), lahko mlademu igralcu predstavlja dodatno oteževalno okoliščino na njegovi poti, na kateri pa je Jan Mlakar, to ni nepomembno, že večkrat dokazal, da gre za igralca, ki se ga nedvomno splača spremljati. 
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 26
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
fanta 3.2.2019, 13:10 Prijavi komentar
mimogrede...Jan je imel še zelo konkretno ponudbo zagrebškega dinama v roki!!!!
Prosinecki 2.2.2019, 11:38 Prijavi komentar
@retep a se ti hecaš? v zadnjih dneh je bilo vsaj 10 novic o zgrešenih nakupih Olimpij... :)))) a ti res kompleksi tako kisajo možgane, da ti še razpadajoča Olimpija ne da miru?
retep 2.2.2019, 09:57 Prijavi komentar
Zanimivo, kako ste se razpisali o tem nogometašu in skepsa okrog prodaje, nemara je vmes tudi nevoščljivost, med tem, ko se nihče nikoli ni tako razpisal o vseh nemogočih pripeljanih no name in popolnoma zgrešenih igralcih, ki so polnili zeleno komedijo.....?
JCV21 2.2.2019, 09:07 Prijavi komentar
Upam, da mu uspe, bo bilo res super za slovenski nogomet... Ampak kar sem ga videl pri MB je pogosto kiksal velike šanse, tega si ne bo smel privoščit...
MC 1.2.2019, 21:58 Prijavi komentar
Za Maribor ok posel(nic vec kot to), za Mlakarja pa tvegano, zelo... Tudi samo mu iskreno zelim vse najboljse, ampak smrdi po Velikonja primeru... Upam, da bodo vsaj kaj investirali v kader s tem denarjem...
fanta 1.2.2019, 18:41 Prijavi komentar
Trmast.....pa pismo Žan je prišel z 14 ali 15 leti v MB... kako je to pol šola Triglava ali koga drugega...pa to vsi klubi tako delajo...po celi Evropi in še pol reče,da prišel niz šole Barce,Citya ipd...pa saj to so najpomembnejša leta od 15 do 18 ali 19 leta...ostalo še strinjam se teboj...kdo bi odklonil tako priložnost
MB_Bojan 1.2.2019, 18:29 Prijavi komentar
če abstrahiram računice in zaslužke, ki so ali niso optimalni, kar se bo videlo čez čas, pa nogometno menim, da bo kaj hitro nazaj ali pa v posoji pri nepomembnih klubih. Kot sem že napisal mu želim vse dobro, a bo le ponovitev zgodbe a la Velikonja, Zahovič in še kdo. Če bi bil res pravi potencial za te močne evropske lige ga Fiorentina ne bi pustila, pa je v italijanski ligi zagotovo lažje uspeti kot v angleški.
trmast 1.2.2019, 17:37 Prijavi komentar
Lahko kdo zavrne angleški elitni razred? In igralca motivira za derbi z Domžalami? Posel je finančno odličen, a ima neko drugi posebnost: prodan je bil igralec, ki ima lastnosti sodobnega nogometaša (agresivnost, hitrost ipd.) in ne tisti, ki vse zna (in zabija, vsa čast) in ga nihče tako odmevno ne vabi?! In ne tisti, ki je počasen do bolečine pa je lahko 100X v reprezentanci in ima božansko levico!? Zakaj je Roma vzela Celarja? Ker je take lastnosti videla v njem in zdaj jih razvija. Mariboru samo čestitke, da mu je uspel tak prestop, Mlakar si bo vse ostalo moral izboriti sam. Seveda pa znova lahko samo ugotovimo, da je ključ v selekciji in ne a agentih, ki prodajajo 90% igralcev, ki ne zmorejo nečesa več, nimajo dodane vrednosti. Tragično je, da npr Mlakarjev v Mariboru ni ravno veliko ampak prevladujejo "kralji za domača dvorišča" kar zamegljuje realnos evropskega nogometa. In še: kdaj je nogometna šola Maribora (Celar je rezultat Triglava, Šenčurja) odkrila in naredila in prodala igralce, ki so tržno dokazali pravo selekcijo? Če pomislite, da so v Kekovi "kitajski selekciji" trije gorenjski fatje (Sorčan, Šturm in Klemenčič) nastali dobesedno iz anonimnosti, je tudi jasno, da Maribor in Olimpija ne zmoreta ustvariti mladih igralcev za Evropo v takem razmerju kot vladata doma. In to je slovenski problem: odkriti igralca, ki ima prave nogometne in človeške potenciale....potem šele razmišljaš o prodaji in milijonih.
Prosinecki 1.2.2019, 17:30 Prijavi komentar
za moje pojme je Mlakar itak premalo igral, glede na svoje kvalitete... kot en največjih talentov slo. nogometa bi moral bit zacementiran v prvih 11, tako da se mi zdi, da je v resnici ta denar fantastičen posel za igralca, kateremu očitno niti resne šanse niso nameravali dat
lama 1.2.2019, 17:05 Prijavi komentar
Dalec najboljsi igralec slo lige. Pa tudi skoraj najbolj podvrzen poskodam. Maribor mora igrat varno in tako je tudi prau. Odskodnina pa je skoraj na ravni letnega proracuna mb. Napadalcev pa v mb ni nikoli manjkalo.
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE