Miran Zore   8. maj 2017
Kje je Zlatko Zahović?

Zahović obstal v senci

Zlatko Zahović se je že pred časom iz neznanega razloga umaknil v ozadje, pozimi ni kadroval, "pospremil" ni niti osvojenega naslova prvaka. Prvi obraz kluba vse bolj postaja Darko Milanič.
SORODNE NOVICE
Čavarjev agent odlaša z Maribo...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Potrjeno: Pirić gre v Maribor
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Dvojec iz Zrinjskega zanimiv M...
11.12.2017 | Slovenski nogomet
Darko Milanič: Leto 2017 izjem...
10.12.2017 | Slovenski nogomet
Sneg je odnesel 19. krog 1. SN...
9.12.2017 | Slovenski nogomet
Gregor Bajde v Mariboru do 202...
7.12.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Prvega julija letos bo Zlatko Zahović praznoval okrogel jubilej. Obrnilo se bo namreč že deset let, odkar je postal športni direktor tedaj močno zadolženega Maribora. Od prvega Zahovićevega dne v pisarni je Maribor vse do sezone 2014/2015, ko je vrhunec dosegel z igranjem v Ligi prvakov, plezal samo navzgor. Zlatko Zahović je na temelju uspehov ekipe in svoje močno izražene javne prezence postal eden najbolj vplivnih ljudi v slovenskem nogometu.

Lanska sezona pa je prinesla zasuk. Močna Olimpija, ki jo poganja kapital Milana Mandarića, je Mariboru odvzela naslov, hkrati pa v Mariboru, ki zaenkrat še živi od v preteklih sezonah priigranega denarja, razgalila številne težave. Zlatko Zahović je ob tem, na začetku lanske sezone je sicer govoril o Olimpiji kot o teku na kratke proge, postal precej bolj redkobeseden, po zanj sramotni SMS aferi z Agimom Ibraimijem pa praktično izoliran od javnosti. Odkar je oddelal tiskovno konferenco po razkritju vsebine SMS sporočil, ki jih je pošiljal Agimu Ibraimiju, Zlatka Zahovića v medijih praktično ni več mogoče zaslediti. Nekoč najmočnejši "opinion maker" na sceni in eden najbolj zaželenih intervjuvancev v našem prostoru, je postal skorajda anonimnež, ki se redko oglasi le preko uradne klubske spletne strani. Po sobotnem slavju Maribora in 14. osvojenem naslovu prvaka se recimo ni zgodilo niti to.

Časi, ko je Zahović javno krojil politiko mariborskega kluba in s svojimi pogosto ostrimi pogledi in mnenji posledično takt dajal tudi konkurenci, so nedvomno končani. Športni direktor Maribora se dandanes občasno "zmobilizira" le še za kakšen (ne sicer za vse) večni derbi, morda Evropo, sicer pa je žaromete (namesto njega usmeritev kluba javnosti pojasnjuje kar njegov formalni nikoli potrjeni pomočnik Miran Pavlin) in neposredne odločitve ob igrišču prepustil drugim. V prvi vrsti trenerju Darku Milaniču.

Da Maribor vse bolj pleše po taktu Darka Milaniča, dokazuje več pokazateljev. Prvi je kadrovanje za Evropo oziroma novo sezono, ki ga to zimo, kar je v nasprotju z dosedanjo Zahovićevo prakso, sploh ni bilo. Ravno nasprotno, Mariboru grozi, da bo poleti ostal brez številnih izkušenih igralcev in tudi brez prvega igralca sezone Dareta Vršiča, kar seveda odpira ogromno potencialnih težav. Drugi je igra, ki ima praktično le dve strogi variaciji (4-4-2 oziroma 4-3-3 z rombom na sredini). Tretji pa retorika, ki je pred enim od zadnjih večnih derbijev zavila celo v smer, ko je Zahović trdil, da ga je pred tekmo poklical Milanič in mu predlagal popolno ofenzivo na Olimpijo (Maribor je dvoboj nato izgubil).

Če je bil "Zahovićev Maribor" v njegovih besedah institucija in zgled tekmecem, kar so vendarle odražale tudi igre in domači ter posebej mednarodni rezultati, pa je "Milančev Maribor" v besedi in sliki povsem različna stvar. Maribor je na igrišču že dolgo brezidejen, tog in omejen, po Milaničevih besedah pa dominira, je fantastičen in podobno. Osvojeni naslov prvaka je in bo za kratek čas morda zastrl očitno vse večji problem Maribora (Zahovićeva odsotnost), ki pa vendarle ne more ostati prikrit za dolgo. Zlatko Zahović je namreč preveč dominantna in vplivna persona, da bi njegov postopni umik s scene ostal kar tako neopažen. Če ne drugega, kako bo z Mariborom v prihodnje bomo namreč še videli, je od Zahovićevega izstopa iz prve vrste dogajanje na prvoligaški sceni precej bolj dolgočasno kot je bilo v preteklosti.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 28
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
garfild 9.5.2017, 12:28 Prijavi komentar
Nobenih teh prerekanj ne bi bilo če bi bili tako kot podjetja tudi športni klubi sprivatizirani. Vendar ker niso se nam pa dogajajo stvari po sistemu "Jebe glup zbunjenog" ko se nikoli ne ve točno kdo pije in kdo plača edini ki imajo profit od takšnega stanja so pa politiki, ki šport in klube izkoriščajo za svojo promocijo in pranje finančnih sredstev za potrebe delovanja političnih strank na katerem koli nivoju že. Adijo logika.
pejo2310 9.5.2017, 11:48 Prijavi komentar
sammy13...kot da se nedogaja tud pri vas...na žalost šport in kultura je na zadnjem mestu naše politike .....če bi naši politiki videli kaj bi vse lahko drzava zasluzila prek športa in kulture se nebi tako vedla in res nevem kaj imamo MI posmezniki s tem....tud v MB je propadu kosarkaski klub in pri rokometu in hokeju ne cveti....pa to pomen da ste vi krivi ...NE
sammy13 9.5.2017, 11:34 Prijavi komentar
@pejo2310 Kaj si boste v LJ še izmislili, da upravičite sistematično plenjenje športnih kolektivov v vašem mestu? Ma ste res eni brezhrbtenični čudaki.
MB_Bojan 9.5.2017, 11:05 Prijavi komentar
Bravo Maribor, Zahovič, Milanič in vodstvo kluba ! Karkoli se piše je tudi možno kaj res, ampak dejstva prvakov in organiziranega kluba so tu. Zdaj pa kakšna okrepitev za Evropo, pa gremo dalje. Kdor ima rad svoje mesto je ponosen na NK Maribor.
LukaP 9.5.2017, 08:39 Prijavi komentar
Spet vsak po svoje. Se bo pa že moralo verjeti predsedniku kluba Cotarju, on je najbolj pristojen glede sanacije kluba. Njegova izjava : - septembra 2006 je bila finančna luknja v NK MB 3,2 M EUR. Tekočo sezono niso imeli pokrito, torej je bila dejanska luknja še večja. - NK MB je imel odprto fronto z davkarijo, kjer so se prerekali glede davčnega dolga do države. Na koncu je Nk Mb moral davkariji plačati 800.000 eur - klub je na zeleno vejo prišel končno šele s prodajo igralcev v Palermo, konec leta 2010. Če koga zanima več. http://www.nkmaribor.com/novice/?id=3643
Kauko 8.5.2017, 23:57 Prijavi komentar
Ko zmagajo je v senci, ko izgubijo je glavni krivec...
legenda 123 8.5.2017, 23:05 Prijavi komentar
Kot tipični žabar se seveda spet moti. Ves denar je šel v Ljubljano zato je Maribor lepo sam plačeval dolgove. Sedaj prodajate neke zgodbice da svoj trikrat preimenovan klub opravičite. AMpak dejstva so jasna, v MB so vsi dobili poplačano kar jim je bil dolžan. Dolgova so imela pa 2 milijona in nič več. Tistih 4,5 je v celoti izmišljenih s strani nesposobnežev iz Ljubljane. Ampak to je zgodba za drugič. Zore pa spet tipično nabija. PA ne da se Zahotu skos v medijih pojavljat, pa 5 krat mu obrnete besede ki jih reče.
pejo2310 8.5.2017, 22:15 Prijavi komentar
sam neuradno se govori o 4,5M ki naj bi Jagodnik pridelu in prek Laškega poplaču in pol je ostal dobra 2 M€ ..tak info mam iz MB pa najbrz nikol nebomo izvedeli resnice
b1 8.5.2017, 21:52 Prijavi komentar
pejo2310, tako je kot sem napisal, da so MB-u odblokirali račun po prodaji Makrieva, naprej pa je MB plačeval dolgove obročno. Sem spremljal zadeve sproti in vem kako je bilo, pa tudi nerednih plačil igralcem med krizo. Po prodaji zadnjih 3 igralcev pa je MB začel napredovat na lestvici, pri transferjih, kakor tudi zaslužkih v EU tekmovanjih.
pejo2310 8.5.2017, 21:39 Prijavi komentar
za te tri igralce ko so jih prodal so imeli proraču pokrit za 2 sezoni...
<< < | 1 | 2 | 3 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE