Miran Zore   27. februar 2017
Darko Milanič in Luka Zahović sta z reakcijama obrnila večni derbi

Zmagali sta reakciji

Večni derbi je prelomil odmor med obema polčasoma. Olimpija je nanj odšla kot dominantna ekipa prvega dela igre, Maribor pa se je z njega vrnil fokusiran in ni po golu niti za trenutek spustil vajeti iz svojih rok.
SORODNE NOVICE
Čavušević trenira z drugoligaš...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Aluminij zapustila še Mesec in...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Maruško nova okrepitev ambicio...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Muminović iz Kidričevega v ......
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Krčani okrepili obrambo in nap...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
Maribor priprave odpira proti ...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Poti, po katerih sta želela Maribor in Olimpija v soboto priti do zmage in posledično vodilne pozicije na lestvici, sta bili različni. Olimpija je vztrajala pri že začrtanem poizkusu dominacije na igrišču, Maribor pa na drugi strani pri čvrstem branjenju svojega gola in čakanju na priložnost. To je bila tekma dveh različnih pristopov, ki je ponudila dva povsem različna polčasa. Olimpija je z mnogimi novimi obrazi prevladovala v prvem, nanizala nekaj priložnosti, a ostala nekonkretna. Po prihodu iz slačilnic se je slika obrnila. Maribor je dočakal napako gostov, jo izkoristil in potem brez večjih težav držal kontrolo nad tekmo vse do njenega konca. Derbi je tako pravzaprav prelomil odmor, med katerim so Mariborčani očitno "prebrali" tekmeca in z ugotovitvijo ter reakcijo Darka Milaniča, da je "Olimpija ob pritisku v težavah", prišli do situacije, ko je Luka Zahović z izjemno reakcijo (lepo je sprejel žogo, "obrnil" Ilića in spretno ukanil še Vidmarja) izkoristil obetavno priložnost ter dosegel zadetek. Olimpija je takrat razpadla in se ni uspela več sestaviti. Zajela jo je, kot je po tekmi priznal Luka Elsner, panika.

Umirali od lepote v igri in kvalitete v Ljudskem vrtu minulo soboto zagotovo nismo. Prvi derbi letos tega v resnici nikoli niti ni obetal, ravno nasprotno, upravičil je sloves in pričakovanja tekme, na kateri je pomemben le rezultat. V tej "igri" je zmagal bolje pripravljeni Maribor, ki je zavedajoč se svojih pomanjkljivosti (predvsem na obeh bokih) čakal in dočakal, Olimpija pa je praktično celoten drugi polčas neuspešno iskala odgovor. Brez enega samega konkretnega strela v okvir gola! Redukcija njene nemoči na "eno napako, ki je vzela vse" (Elsner) in prepričanje, da bo na naslednjih tekmah ob ponovljeni igri iz prvega polčasa drugače (Ilić), kaže na pomanjkanje sposobnosti hitre reakcije v ljubljanski ekipi, ko stvari ne gredo v pričakovano smer. Elsnerja, ki je proti Milaniču izgubil tudi jesenski derbi doma (3:1), lahko precej bolj kot minimalen poraz (ki ni usoden) skrbita nemoč in neorganiziranost ekipe v zadnjih 40 minutah (!) derbija. 

Do naslednjega prvenstvenega derbija je zdaj v igri 24 točk (osem tekem), takrat pa bo tudi že bolj jasno, s kakšno "prtljago" bosta tekmeca stopila v ciljno ravnino. Z izjemo Domžal, ki igrajo izrazito napadalen nogomet, čakajo Maribor in Olimpijo "lomljenje" zgoščenih obramb, težka igrišča in nasprotniki, ki bodo proti njima slavili že točko. Če je Olimpija v soboto čakala na gol, Maribor pa na napako nasprotnika, bodo v Stožicah, Ljudskem vrtu in na praktično na vseh gostovanjih zdaj potrpežljivo čakali drugi. Na praktično karkoli, kar bo morda padlo z "mize" vodilnih klubov lige. Težko delo se za Maribor in Olimpijo zato zdaj šele zares začenja, prvak pa bo, tako kot lansko leto, kot kaže tisti, ki bo na tej poti najmanj "kiksal". 

Luka Zahović je unikaten
V Luki Zahoviću je Maribor dobil napadalca, ki je za njegov slog igre (kompaktno, potrpežljivo) idealen. Zahović ni "garaški" tip napadalca, spredaj ni "vseprisoten", še manj robusten. Vse to pa uspešno "kompenzira" z izjemno dobrim predvidevanjem ter dobrim postavljanjem. Občutek za eksekucijo, ki ga mnogi pripisujejo dobrim genom (v resnici ga mladi napadalec vseskozi izboljšuje), je v njegovem primeru izjemen in v slovenskem prvenstvu edinstven. Števec njegovih golov v letošnji sezoni se je zaenkrat zaustavil pri številki 12, na vsega 18 tekmah v ligi in pokalu. 
Komentiraj
OBJAVI
OGLAŠEVANJE