Miran Zore   12. september 2017
Maribor začenja tretjo sezono v ligi prvakov

Mariborski izzivi v ligi prvakov

Jutri se za Maribor začenja tretja sezona v ligi prvakov. Slovenski prvaki bodo skušali skočiti čez visoko postavljeno lestvico iz leta 2014, ko so v zahtevni skupini osvojili tri točke. Milaničev trenerski debi.
SORODNE NOVICE
Tottenham osvojil prvo mesto
21.11.2017 | Evropski pokali
Milanič: Imeli smo več priložn...
21.11.2017 | Slovenski nogomet
Liverpool zapravil tri gole pr...
21.11.2017 | Evropski pokali
Real Madrid se je znesel nad A...
21.11.2017 | Evropski pokali
Ležerni City komaj premagal Fe...
21.11.2017 | Evropski pokali
Napoli se je oklenil rešilne b...
21.11.2017 | Evropski pokali
(foto: pigac.si)
Letvica iz 2014 je postavljena visoko
Pred tremi leti je Maribor igral v zahtevni skupini s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom. Osvojil je tri točke, z izjemo gostovanja v Londonu (6:0) pa vselej drago prodal svojo kožo. Maribor je takrat ligo prvakov naskakoval plansko, po sezonah kaljenja v ligi Europa in tudi zgodovinski "prezimitvi" v Evropi. Uvrstitev med elito je pomenila vrh takratne generacije. Letos je situacija malce drugačna, Maribor je pred sezono uvedel finančno racionalizacijo, nato pa na krilih ugodnega žreba prišel do dvoboja s Hapoelom, v katerem je precej suvereno izkoristil ponujeno. Nagrada je sanjska, obveznost pa zdaj zelo zahtevna. Spartak, Liverpool in Sevilla so namreč neugodni nasprotniki, ki slovenskega prvaka, ki se poleti ni pretirano okrepil, vidijo predvsem kot avtomat, iz katerega bodo, tako vsaj pričakujejo, povlekli vsak po šest točk.

Koga bo liga prvakov izstrelila tokrat?
V sezoni 2014/2015 so se v ligi prvakov še posebej izkazali Damjan Bohar, Agim Ibraimi in Luka Zahović. Liga prvakov igralcem vselej ponuja edinstveno priložnost za dokazovanje, preskok na višjo raven igre in posledično hitrejši skok v tujino. Ponuja jo tudi tokratnemu »sklicu« Maribora, v katerem na pravo priložnost čaka tudi mladi val z Dinom Hotićem, Martinom Kramaričem in Sandijem Ogrincem. Če bi vlekli vzporednice s kadrom iz leta 2014 in trenutnim, bi lahko dejali, da je bila mariborska ekipa takrat precej bolj pripravljena na najvišjo raven tekmovanja od sedanje (z nekaj izjemami). Res pa je tudi, da je Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov letos rasel praktično iz tekme v tekmo in se ekspresno hitro učil. Leta 2014 je že na prvi tekmi proti Sportingu (1:1) dobil potrditev, da lahko igra, zato bo jutrišnja tekma proti Spartaku v tem pogledu izjemno pomembna. 

Strelske težave ostajajo
Zadnji dve prvenstveni tekmi je Maribor odigral zadržano. Remija z Olimpijo in Celjem (obakrat 0:0) sta potrdila, da Maribor trenutno nima zares razpoloženega strelca, kar bi v ligi prvakov, kjer bodo priložnosti bolj redke kot v domačem prvenstvu, lahko bil problem. V kvalifikacijah je Maribor reševal izkušeni Marcos Tavares, poškodovanega Luko Zahovića pa novinec Jasmin Mešanović ni uspel dostojno zamenjati. Prekinitve bodo zato ena od možnosti, kako preseči omejitve v napadu, njihov najboljši izvajalec v Mariboru pa je, po zadnji tekmi proti Celju, načeti Dare Vršič.

Vršič namesto koga?
Malce presenetljivo je Dare Vršič tik pred iztekom poletnega prestopnega roka sklonil glavo in se, potem ko po koncu sezone ni želel podpisati nove pogodbe, vrnil v Maribor. Skesan in bogatejši za spoznanje, da na trgu zanj ni pravega zanimanja, Dare Vršič zdaj z zaostankom za soigralci nabira kilometre. V lanski sezoni prvi igralec ekipe in slovenske lige nasploh nikakor (še) ni zasidran v prvi enajsterici Maribora, vseeno pa bi to jesen lahko bil uporabno orožje Maribora. Vprašanje je le, koga bo trener Maribora Darko Milanič iz ekipe, ki je priigrala ligo prvakov, žrtvoval zanj.

Milaničev (drugi) debi
Ko je Maribor leta 2014 prišel v ligo prvakov, je to storil pod strokovnim vodstvom tedanjega trenerja Anteja Šimundže, ki je sezono pred tem z Mariborom prišel celo v izločilne boje lige Europa. Za Milaniča je tako letošnja liga prvakov prva v trenerski karieri, trenerski derbi na tej ravni, na kateri je kot igralec sicer igral. S prestopom praga elite je Milanič dopolnil svojo obsežno zbirko trenerskih dosežkov, ki jo bo v ligi prvakov zdaj skušal dopolniti še s kakšno točko, morda zmago. Maribor je v dveh doslej odigranih sezonah lige prvakov (1999 in 2014) zmagal le enkrat, in sicer davnega 14. septembra 1999 v Kijevu. Skupaj je v dveh sezonah osvojil sedem točk. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 2
Starejši naprej | Novejši naprej
zavedn_slovenc 12.9.2017, 19:44 Prijavi komentar
Odprta tema na forumu za skupino, kjer igra Mb: http://sportwindows.com/index.php/discussions/football/uefa/uefa-champions-league/uefa-cl-2017-18/uefa-cl-2017-18-group-e/kdo-bo-zmagovalec-skupine
DoberDan1234 12.9.2017, 16:54 Prijavi komentar
23932TUD - KODA ZA LIGO UEFA FANTASY ČE BI KDO IGRAL :)
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE