Tine Zupan   29. maj 2018
Zlatko Zahovič zapušča Maribor

Tokrat res zbogom, Zlatko Zahović

V Mariboru se končuje zlato obdobje Zlatka Zahovića. Obdobje njegove neponovljive karizme, obdobje slave in zmag, a tudi obdobje ekscesov in obdobje, ki se končuje z vojno znotraj kluba.
SORODNE NOVICE
Mizerna odškodnina za ključneg...
22.1.2019 | Slovenski nogomet
Po Gubercu v Kopru znova tudi ...
21.1.2019 | Slovenski nogomet
Melnjak odhaja iz Domžal
21.1.2019 | Slovenski nogomet
Olimpiji ponujen stari znanec,...
20.1.2019 | Slovenski nogomet
Domžale so se nepričakovano op...
19.1.2019 | Slovenski nogomet
Video: Mladi Žugelj zablestel ...
19.1.2019 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Odhajal je že v preteklosti. Ponavadi le navidezno, zato, da je sprožil plebiscit in potrjeval podporo. In vedno so mu v teh preteklih primerih navijači jedli iz roke, igrali njegovo igro, sledili kamor jih je vodil. Zlatko Zahović je bil vedno mojster obvladovanja javnega mnenja.
 
Vendar pa so bile v zadnjih letih njegove diverzije javnosti po vzoru Joseja Mourinha mnogokrat odigrane preveč na prvo žogo. Predvsem zadnja, ko je surovo napadel novinarja na novinarski konferenci, je bila korak predaleč. Zdi se, da je v tem primeru Zahović reagiral kot pobesneli bik in ne kot taktični preračunljivec. Kot šahovski igralec, ki je v preteklosti pretirano čustvenost znal tudi pametno zaigrati, zabrenkati na prave strune pri svojih vernikih v Mariboru in vedno tok obrniti v svojo smer.
 
A tudi ta zadnji eksces so mu v Mariboru oprostili. Le z manjšo razliko. Oprostili so mu ga navijači. Ti ob vseh karakternih hibah ne morejo mimo neponovljive dominacije, ki jo je Zahović vzpostavil v slovenskem nogometu. Tudi on pa najbrž ni računal na to, da mu bodo hrbet na koncu obrnili njegovi najtesnejši sodelavci, od katerih se je z vsakim neizzvanim ekscesom bolj konceptualno odmikal.
 
Če je odšel zdaj, se poraja vprašanje: zakaj ni odšel že takoj potem, ko ga je uprava kluba suspendirala? Zakaj ni izkoristil absolutne javne podpore v Mariboru in v sončni zahod odjahal kot veliki mučenik in večni zmagovalec? Imel je vse kar je želel. Navijače ne svoji strani, že šokirane zaradi posledic in nezmožne realne ocene vzroka. V Mariboru so tribune tudi ob zadnjem Zahovićevem izpadu našle razloge v žabarski zaroti. Ker je bila takšna zgodba preprosto ušesom bolj prijetna, kot pa kruta realnost notranjih bojev in nepovratno skrhanih odnosov v klubu.
 
Na koncu je izpadlo, da Zahović Maribora ni mogel izpustiti iz rok. Če bi po suspenzu, ko so spet vsi klečeplazili pred njim in ga prosili, naj se vrne, rekel "ne", bi imel še vedno vse karte v svojih rokah. A zdaj, ko je duh ušel iz stekleničke je dokončno jasno, da NK Maribor in Zlatko Zahović stojita na nasprotnih bregovih. In da Žabarji v tej vojni ne igrajo nikakršne vloge. Večni dežurni krivec tokrat ni bil na voljo.
 
V preteklosti je bilo tako, da pri Zahoviću nič ni bilo slučajnega. Vsako potezo je od njegovih uspehov opita javnost sprejemala kot del šahovske igre in mu oprostila. Pa čeprav je šlo mnogokrat za primitivne izpade na najnižjem nivoju.
 
Oprostila zakaj? Ker zgodovino pišejo zmagovalci. In kdor zmaguje, osvaja lovorike in pometa s konkurenco, mu je pol oproščenega vnaprej. Zahović je bil desetletje nesporni vladar slovenskega nogometa. A v preteklosti ni imel mogočnega protikandidata z neskončnimi finančnimi zmožnostmi. Milan Mandarić je kljub totalni odsotnosti vizije v totalnem kaosu, ki ga je ustvaril sam, v treh letih z Olimpijo dvakrat postal prvak. S tem je zamajal Zahovićevo idilo do neprepoznavnosti.
 
Zahović je ob slovesu dejal, da želi biti rešitev in ne problem. Podobno kot Mandarić v Olimpiji, je bil ZZ v Mariboru pravzaprav oboje. Nekdo brez katerega klub ne more, a s katerim vse težje shaja.
 
In morda so njegovi nekdanji najzvestejši vojaki, ki jih je pred več kot desetletjem v Ljudskem vrtu našel poteptane, brez prebite pare in na robu bankrota, na koncu šahovsko partijo v boju za prevlado v klubu odigrali bolj premeteno. Na roko jim je šlo, da se je pred slabima dvema mesecema vrnil, sicer bi tudi oni zaradi suspenza v Mariboru doživeli nepredstavljiv pritisk. Zdaj, ko Zahović odhaja sam, je njihov položaj znosnejši. Četudi je prihodnost kluba zavita v tančico skrivnosti.
 
Ali kot pravi stara floskula: nič več ne bo, kot je bilo. Če je res nepreklicno konec ere Zlatka Zahovića v Ljudskem vrtu, potem se končuje zlato obdobje kluba. Je nesporni velikan slovenskega nogometa, ki je s svojo izjemno karizmo in zmagovalnim karakterjem Maribor popeljal nekam, kamor si tudi sam ni mislil, da ga lahko odpelje.
 
In če se na koncu vrnemo na začetek. Na prvi stavek. Res je odhajal že v preteklosti. A nikoli ni res odšel. Vedno ga je v Ljudskem vrtu čakal klub, ki je malikoval njegov lik in delo. Tokrat ima vse drugačen priokus.
 
Tokrat Zahović ne odhaja. Zahović je tokrat res odšel.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 35
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
šikimiki 30.5.2018, 09:27 Prijavi komentar
Pejo, pravilno razmišljaš, vešnpa , da se predsedniki in uprava nastavlja pri nas politično in sponzorsko. No saj vsi na glas razmišljamo in vesel sem , da vsaj pod enim člankom dokaj normalno...Bonzo, imaš prav kaj te tiče Galiča, fant se prehitro vpogne... No saj, ko sem pozorneje prebral komentarje, vsi isto mislimom, drugače pišemo. Za čuda smo skoraj sklepčni :)))
bonzo 29.5.2018, 22:41 Prijavi komentar
mb ima problem ban in cotar sta lutki partije-po domače pralnica denarja,po zz eni predlagate simeta in galića torej 5 ligo ne bom osebno razlagal zakaj sta peta liga (idealna za bana in cotarja)pavlin bo moral hitro it,edini ki je sposoben je tavareš-samo on nima iskušenj z partijo,treba krast pa denar v žep dast-zz sta luka in milanić pregnala-pregnani mojster 2 del-ista zgodba kot v lj
MB_Bojan 29.5.2018, 22:38 Prijavi komentar
Malo me moti, da smo v enem delu kar podobni NZS, ko je sklenila pogodno s Katancem, ko se je že vedelo, da tudi v drugih kvalifikacijah ne bo uspel. Maribor pa s Pavlinom in me prav zanima ali je ta sploh v planu za nadaljnje delo v klubu, če je bil desna roka Zahoviča in ga je ta tudi pripeljal v klub. Če ne drugo odškodnino ima zagotovljeno. Ne vem natančno njegovega doprinosa v klubu ob Zahoviču, a samostojno za Maribor mislim da ni prava oseba.
Who? 29.5.2018, 21:57 Prijavi komentar
Mogoče pa sedaj Cime prestopi. To bi pa bil strel v koleno na nogi. Dvo sobne garsoniere se pa tudi najdejo, če bi kdaj želel, da njegovi starši pri njem prespijo, še posebej če bi hotela prespati njegov oče in mama. Še Klitona Bozga potegne s sabo, pa boste imela vsak večer svoj dan.
pejo2310 29.5.2018, 21:31 Prijavi komentar
Simke je direktor Sportkluba in on je sposoben tud tuje sponzorje prpelat ...pa z mediji zna ...sam jaz bi ga direktorja nepa ŠD
šikimiki 29.5.2018, 21:18 Prijavi komentar
sorry , ampak ne razumem zdaj zakaj mi je raztrgalo in delno ponovilo objavo....
šikimiki 29.5.2018, 21:17 Prijavi komentar
Kek je rojen za tako pozicijo, ampak je vprašanje če ga sploh zanima, in če bo imel živce z zverinjakom , ki je ostal... jaz mislim da Simeunovič ne bi bila slaba izbira, finančno je preskrbljen, in morda ima dovolj karizme in odločnosti za politiko v ozadju...seveda se pogovarjamo , kaj bi e bi, ti Pajaci pa si bodo nastavili nekoga , ki je poslušen in kima...
šikimiki 29.5.2018, 21:13 Prijavi komentar
Panda, bom jaz poskusil. Vodeča garnitura kluba so politično ali sponzorsko nastavljeni Pajaci brez hrbtenice in prodane duše, že če pogledaš kdo so , povežeš s sponzorji kluba je vse jasno. Edini politično in finančno ne obremenjen je prav športni direktor, zato pač trn v peti mnogim.Pa ne govorim zdaj da je imel vse prav in da je angel ampak pač to je dejstvo. Edini, ki je kdaj recimo igral za MB , da je legenda kluba, finančno preskrbljen je po moje Simeunović, ki pa dvomim da bi ga zanimalo to mesto in klasični ping pong s temi Pajaci , ki so ostali in imajo določeno moč oz vodijo klub. Ne vem, če imajo fantje tukaj mogoče koga primernejšega naj napišejo, seveda pa samo se gremo kaj bi če bi, ker sedeča garnitura si bo najbrž nastavila koga njim primernega in da ni skregan z navijači...
Valencian 29.5.2018, 21:08 Prijavi komentar
Ne glede na to, kakšen imbecil od človeka je (predvsem njegovo prostaško obnašanje), je za slovenski nogomet storil ogromno, tako da s tega pogleda kapo dol. Vso srečo mu bom pa zaželel v primeru, da končno popravi svoje obnašanje. LP iz LJ.
wisan 29.5.2018, 20:51 Prijavi komentar
Tine, in kaj bi rad povedal v tej svoji analizi ? Diverzije javnosti ?! Mogoče pa bi bilo bolj jasno in bi vse povedal, o ZZ in o NK Mariboru, če bi preprosto napisal: "Kralj je umrl; naj živi kralj."
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE