Tine Zupan   13. november 2017
Portret: Nik Kapun

Fant, ki daje identiteto

Nik Kapun je skoraj neopazno prišel do mejnika stotih tekem v SNL in kapetanskega traku pri Olimpiji. V soboto je bil junak derbija. Kot Ljubljančan pri Olimpiji je del izumirajoče vrste.
SORODNE NOVICE
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Zmaga tip Tavares
18.11.2017 | Slovenski nogomet
Zmaga je več kot zaslužena
18.11.2017 | Slovenski nogomet
Ko nam ne gre, se izgubimo
18.11.2017 | Slovenski nogomet
Maribor ohladil Olimpijo in po...
17.11.2017 | Slovenski nogomet
Od besed k dejanjem
16.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: uradna spletna stran kluba)
"Kdo pa je to?" se je spraševala nogometna Slovenija, ko se je na derbiju v Mariboru pred skoraj natanko petimi leti v začetni enajsterici znašel 18-letni Nik Kapun. Navdušenje navijačev zeleno-belih ob promociji novega lokalnega mladeniča je hitro splahnelo, saj je bil Kapunov debi le substitut za "zamrznitev" Bobana Jovića in Mihe Zajca. Prvi se je obotavljal glede podpisa nove pogodbe s klubom, drugi pa je bil Olimpiji zgolj posojen. Čeprav je Zajc 14 dni prej eksplodiral na debiju z dvema goloma proti Muri, je bil to njegov edini nastop v prvem obdobju pri zeleno-belih. Zmagoslavno se je vrnil za domnevno 300.000 evrov iz Celja leta 2014, njegov prestop pa je razkril vso nepotrebno trdoglavost tedanje Olimpijine politike.
 
Tako Kapun kot Zajc sta bila člana izjemne Interblockove kadetske generacije, ki je leta 2011 dominantno osvojila naslov slovenskega prvaka v svoji kategoriji. Tisto moštvo je Olimpiji dalo tudi Andraža Šporarja in Kenana Bajrića, Mariboru Petra Stojanovića, Gorici pa Matijo Bobna. Kapun in Bajrić sta še vedno v Ljubljani in skupaj s povratnikom Brankom Ilićem in vratarjem Nejcem Vidmarjem dajeta nekaj ljubljanske identitete s tujci prežeti Olimpiji.
 
Kapun za razliko od nekaterih omenjenih vrstnikov, predvsem Zajca, Šporarja in Stojanovića, nikoli ni bil smatran za vseslovenskega "wunderkinda". A je imel srečo, da je v tistem obdobju na Olimpijini klopi sedel nekdo, ki je brezmejno verjel v njegove sposobnosti. Andrej Razdrh je suhljatega vezista zelo dobro poznal iz časa na Ježici. Za mladega igralca pa je ob preboju v članski nogomet ključnega pomena, da nekdo zaupa vanj navkljub pričakovanjem javnosti, ki so pri Olimpiji vedno samoumevna. Razdrh je v Kapuna verjel v odločilnem trenutku in je nedvomno ključni človek njegovega nogometnega razvoja. Kapunova nogometna vrednost je bila širše popolna enigma. Do reprezentance U21, ko je že igral prvoligaški nogomet za Olimpijo, ni bil član nobene izmed mladinskih selekcij NZS.
 
Kapun je namreč precej specifičen nogometaš. Manjka mu pravih atletskih predispozicij, ni hiter ni eksploziven, a s svojo nogometno inteligenco, tehniko in izjemno mirnostjo vse to nadoknadi. Njegovi plusi posledično nadvladajo minuse. In kljub vmesnim težavam s sedenjem na klopi pri Miloradu Kosanoviću in hudi poškodbi, ki mu je vzela skoraj celotno sezono 2016/17, je s svojo dolgotrajnostjo pokazal vrednost.
 
Iz tiste ekipe, v kateri je debitiral v Ljudskem vrtu leta 2012, je v klubu poleg njega le še Aris Zarifović. Olimpijina politika turbo-nepotrpežljivosti je postala njen zaščitni znak, onemogočila pa je tudi razvoj novih kapunov. Zmaji namreč iz generacij letnikov 1995, 1996, 1997 in 1998 niso dobili doma vzgojenega prvoligaškega igralca. Tudi zadnja dva poskusa uveljavljanja svežih ljubljanskih obrazov sta se znašla v slepi ulici. Rok Vodišek na tribuni odšteva mesece do izteka pogodbe, Jakob Novak pa pot nazaj v zeleno-beli dres išče preko posoje v Velenju. Izjemno zahtevni prehod iz mladinskega v članski nogomet je v ambiciozni Mandarićevi Olimpiji za najbolj talentirane domače produkte hermetično zaprt.
 
Za Kapuna, ki je v soboto proti Mariboru prvič nosil kapetanski trak pri Olimpiji, se zdaj že pojavlja pričakovano vprašanje nogometne nadgradnje. Po več kot sto tekmah v SNL je pri skorajšnjih 24 letih (dopolnil jih bo januarja) logičen naslednji korak prestop v tujino. Ob specifiki njegove igre bo tudi ob morebitnem odhodu izven slovenskih nogometnih meja potreboval nekoga, ki bo verjel vanj, ki se bo zaljubil v njegov preprost, a tehnično dovršen nogomet, kot se je leta nazaj Razdrh.
 
Zakaj pa ne? Nogomet je namreč poln slučajev in naključij. In splet okoliščin je nekega hladnega jesenskega dne v Ljudskem vrtu Olimpiji dal Nika Kapuna. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 16
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Dinho8O 13.11.2017, 22:06 Prijavi komentar
Čimprej iz polamaterske lige, če se misli razvit v profesionalnega igralca. Tam je cvenk.
kikirowy 13.11.2017, 19:45 Prijavi komentar
Kapi igra letos res odlično, pozna se da ima s kom odigravat (Čanađija, Alves, tudi Brkić) in tako je njegova vloga pri Olimpiji veliko bolj pomembna. Je pa pokazal da zna tudi zelo dobro zabijati, saj ima letos že 5 golov na 17ih tekmah, kar je za osrednjega vezista lepa cifra. Samo upam lahko da bo še dolgo igral v zelenem dresu in mogoče tudi kdaj v reprezentanci.
ayoze perez2 13.11.2017, 18:59 Prijavi komentar
Atalanta malo boljša od olimpije?
filerane1978 13.11.2017, 18:26 Prijavi komentar
Kauko pusti nevedneža
Kauko 13.11.2017, 17:37 Prijavi komentar
baul: iličič igra vsako 7 tekmo? ubogo atalanto?
ZMAJ 13.11.2017, 17:21 Prijavi komentar
Bravo Nik. Ze od dalec in ze dolgo se vidi, da ima talent. Samo brez poskodb in bo se dalec prisel. Srecno
legenda 123 13.11.2017, 17:14 Prijavi komentar
On pa res ni nič posebnega. Samo dan je imel in to je vse. Iz njega ne bo nikoli nič.
Baul 13.11.2017, 16:28 Prijavi komentar
ti firerane ne mi omenjat ilićića kje pa on igra vsako 7 tekmo za ubogo atalanto ki je lih malo boljša od olimpije zato ne bluzi od iličiča naj se pokaže proti ekipi ki je boljša od slo ne pa neke litve in letvije sej tam je hokej doma
matej1111 13.11.2017, 13:58 Prijavi komentar
Polno je takih Kapunov v naši ligi ampak on je hvala bogu bil na pravem mestu ob pravem času. Drugače pa je pri nas vedno bilo tako, da je bil en papak iz bivše juge več vreden, kot en domač igralec. Samo upam, da ne gre v Italijo in se zajebe do konca.
jankoslav 13.11.2017, 13:10 Prijavi komentar
Itak sploh pa če nekaj dosežeš v Olimpiji in recimo Mariboru tut pri 27 ne moreš bit preslab za tujino, samo pač odškodnina ni takšna da bi posredniki služili, za igralca pa se denar najde. Primer Filipović
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE