Miran Zore   10. december 2016
Pogovor: Rok Kronaveter

Pravi čas je, da grem

Olimpiji grozi, da bo po koncu prvega dela sezone izgubila najboljšega igralca in strelca 1. SNL v lanski sezoni ter aktivnega reprezentanta. Rok Kronaveter je mnenja, da je Olimpiji dal, kar je mogel in želel.
SORODNE NOVICE
Bravo na gostovanju v Lendavi
25.11.2017 | Slovenski nogomet
Maribor v Celje po plus šest
25.11.2017 | Slovenski nogomet
Stefan Savić: Proti Krškemu pr...
24.11.2017 | Slovenski nogomet
Kazen Olimpiji za skandiranje ...
22.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: Nogomania)
Mineva leto in pol, odkar je Rok Kronaveter kot velika okrepitev prišel v Olimpijo. V lanski sezoni je bil Mariborčan eden ključnih nogometašev Olimpije pri osvojitvi težko pričakovanega naslova državnega prvaka. Sezono je končal kot najboljši igralec lige, kot prvi strelec lige in reprezentant. Poleti mu je načrte nato prekrižala poškodba, zaradi katere je izpustil poletne priprave in tudi začetek nove sezone. Olimpijin izpad iz Evrope je, sicer z novo pogodbo v žepu, tako spremljal s tribune. Igrati je začel v tretjem krogu 1. SNL, do danes pa zbral 15 nastopov, štiri zadetke in eno podajo. Njegova letošnja statistika je slabša od lanske, tako kot je slabša tudi statistika Olimpije, ki na prvoligaški lestvici krog pred koncem prvega dela sezone za točko zaostaja za Mariborom.

V Ljubljani naj bi se januarja odvil temeljit "remont" ekipe, s katerim namerava povratnik Ranko Stojić okrepiti moštvo za naskok na nov naslov prvaka. Najverjetneje pa se bo ta naskok zgodil brez Roka Kronavetra, ki je mnenja, da je po dobri sezoni in nato še golu v reprezentančnem dresu zdaj v pravem "momentumu" za povratek v tujino. Zanimanje zanj obstaja, z vodstvom Olimpije pa ima sklenjen tudi neformalni dogovor, po katerem ob pravi ponudbi lahko gre.

Prvi del letošnje sezone je za Olimpijo in tudi vas osebno slabši od lanskega. Zakaj?

V lanski sezoni ni nihče pričakoval takšne Olimpije. Vse je bilo na novo. Zamenjalo se je precej igralcev, bilo je nekaj poškodb, imeli smo nov sistem igre. Ekipe se zdaj proti nam drugače obnašajo. Lani smo bili presenečenje, hit lige, zato se zdaj vsi zaprejo in je težje igrati. Morda smo malce začeli tudi dvomiti vase, videli smo, da ne bo tako lahko kot je bilo lani. Kljub temu smo le točko za Mariborom. Kar pa se mene tiče, ravno zadovoljen nisem. Zaradi poškodbe sem izpustil priprave in potem takoj igral, zato sem bil hitro utrujen. Vesel sem, da zdaj ne čutim nobenih posledic več.

Je Olimpijo usodno zaznamoval hiter izpad iz Evrope?
Težko je bilo. Celo sezono igraš, da bi postal prvak in igral Evropo. Ko pa pride Evropa, pa izpadeš. S tem izpadom se je bilo težko sprijazniti, sploh na prvi oviri. Mislim, da bi se dalo storiti več.

Da Olimpija ne igra dobro, ste večkrat povedali. Bili pa ste tudi eden redkih, ki ste polemizirali o igri pod vodstvom Rodolfa Vanolija. Ste pod njim trpeli v igri?
Ne bi ravno rekel, da sem trpel. Zmotila me je predvsem tista tekma z Mariborom. Vsi vemo, da se v drugem polčasu tiste tekme ne bi smeli postaviti nazaj, ampak bi morali nadaljevati svojo igro. Prvi polčas smo odigrali odlično. Izven tega težav z Rodolfom Vanolijem nisem imel, imel je pač svojo vizijo in sistem igre.

V letu in pol ste pri Olimpiji zamenjali precej trenerjev, je to negativno vplivalo na ekipo?

Predvsem lanska sezona je bila res turbulentna. Toliko menjav, pa ne samo trenerjev, tudi športnega direktorja… Ves čas potem bereš v medijih, kaj se je danes zgodilo novega v klubu. Potem smo izgubili še tisti zadnji derbi z Mariborom, ki nas je takrat celo ujel. Verjetno smo se takrat zato bolj povezali in stisnili še tisti dve tekmi. Mislim, da je največ posledic pustila Evropa, zato letošnje sezone nismo začeli po željah.

Tudi to sezono bijete bitko za naslov z Mariborom. Kako bo na koncu?
Oboji zmagujemo, zato bo morda odločal celo derbi. Vedeti pa je treba, da je v drugem delu sezone manj tekem kot v prvem, od tega se igrata dva derbija.

Je Olimpija šibkejša kot lani, je morda Maribor boljši? Kdo ima več kvalitete?

Maribor bo težko slabši kot je bil lani. Imajo dobro ekipo. Vzpostavili so drugačen sistem igre, ki jim odgovarja. Dobro jim gre, zato bo zanimivo do konca. Kar se kakovosti ekip tiče, sta Olimpija in Maribor podobna. Morda ima Maribor več izkušenj z mednarodnimi tekmami, to potem lažje unovčijo. Sploh na derbijih so te izkušnje pomembne. Če pogledamo letošnji derbi doma, smo ga naivno izgubili. Olimpija se bo morala prihodnjo sezono drugače postaviti v Evropi. Tudi pričakovanja bodo morala biti realna. Realni cilj bi moral biti ta, da bi se skušali približati Ligi Europa. Potem pride na vrsto drugo.
Rok Kronaveter
(foto: SPS)


Poleti vam je razmišljanje o prestopu odvzela poškodba. Kako intenzivno o selitvi drugam razmišljate zdaj?
Lanska sezona je bila najboljša v moji karieri. Celo sezono sem zdržal brez večje poškodbe, bili smo prvaki, bil sem prvi strelec lige, najboljši igralec in še reprezentant. To bo težko ponoviti, zato menim, da je zdaj pravi čas, da grem.

Se dogaja že kaj konkretnega?
Ponudbe obstajajo. Nikoli nisem skrival želje po vrnitvi v tujino. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Vsekakor je moja želja, da grem. Star sem 30 let, imam še tri, morda štiri sezone na visoki ravni. Gledati pa moram tudi na finance.

Boste pri izbiri novega kluba in lige v dilemi zaradi dobrega reprezentančnega statusa?
Nekaj dilem vsekakor je. Dolgo sem namreč čakal na ta preboj v reprezentanco, zato bi se težko sprijaznil s tem, da bi status izgubil zaradi prestopa. Z reprezentanco je moja kariera dobila smisel. Dobil sem potrditev. Če se ozrem za leto in pol nazaj, potem je za menoj najboljše obdobje v karieri.

Vas Olimpija sploh lahko kako zadrži?

Seveda me lahko, podpisano imam veljavno pogodbo. Rad bi povedal, da mi ne bi bilo hudega, če bi ostal v Ljubljani. Tukaj mi je dobro. Vseeno pa mislim, da je zdaj pravi čas za skok naprej. Po vsem, kar mi je uspelo, je to realno, veliko pa pri vsem skupaj pomeni tudi tisti gol za reprezentanco, ki bi lahko olajšal pot naprej.

Je Olimpija po osvojenem naslovu kot klub preveč zastala?
Lahko bi se naredilo več, to zagotovo. Če gledamo samo obisk, ki ni primeren temu, da je Ljubljana 21 let čakala na ta naslov prvaka. To sezono bi zato pričakovali več ljudi na tribunah, pa jih je verjetno celo manj kot lani. Letos, se mi zdi, vsi pričakujejo ta naslov, čeprav kakšne evforije ni čutiti. Vedeti pa je treba, da je sezona po osvojenem naslovu vedno najtežja.

Ob povratku v Olimpijo je Ranko Stojić govoril z vami. O čem je tekla beseda?
Z Rankom imava dober odnos. Za ekipo je dobra stvar, da se je vrnil. Vrši pritisk na igralce, ki to tudi potrebujejo. Odkrito mi je povedal, kaj ni zadovoljivo. Želi, da sem lider in to mi je povedal. Na stvar gleda realno, ve, da nisem imel priprav in je težko priti v formo. Pomembno mu je, da do konca iztisnem maksimum, potem bomo pa videli.

Kariero ste zgradili na močnem in natančnem strelu. Kako daleč vas lahko še pripelje?
Že od nekdaj sem izstopal po udarcu. Dosti sem treniral, že zdaj temu posvečam veliko pozornosti. To ni slučajnost. V to sem vložil veliko dela. Močan udarec ni posebnost, natančen pač. To je dobro orožje in tega se zavedam. Lahko bi bilo tega še več, ampak zdaj je problem ta, da ekipe proti nam igrajo gosto v sredini in je težje priti do samega udarca. Nisem pa to sezono niti bil ustrezno pripravljen, v bodoče bi zato moralo biti le še bolje.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 14
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
mesar1 29.12.2016, 19:38 Prijavi komentar
zate je vsak kurac velik
Mb bvk 18.12.2016, 01:27 Prijavi komentar
Žabari butasti..če njega nebi imeli bi še bili večji kurac!
Baul 10.12.2016, 17:05 Prijavi komentar
želim mu da mu uspe samo močno dvomim ker s tako brzino mu je slo liga max. in vemo katera imena igrajo na kitajskem on pa to žal ni
EuroKrem 10.12.2016, 16:13 Prijavi komentar
pejo2310, kapun trenutno trenira night life in se januarja vrne na trenige olimpije, Vučkić je na poti, tujec Wobay pa je že bivši
pfc1 10.12.2016, 15:14 Prijavi komentar
Brez pregleda nad igro in podaje oziroma če nadgradim te dve stvari tehnike, bo v tujini težko igral. V kvalitetnih ligah če si vezist je strel premalo...
pejo2310 10.12.2016, 15:00 Prijavi komentar
pri Zahotu nikoli neveš pa če upostevaš da je Krona ima jezik ozi. jajca pa pove kar si misli ...ni glih to dobra kombinacija...jaz mu nebi zameru tud ce bi cez eno leto prestopu v MB ...v olimpijo je vedno dobrodosel...zame bo vedno legenda ...
Werder Lunik 10.12.2016, 14:52 Prijavi komentar
Jaz mu želim vse najboljše in vso srečo, kamorkoli že gre. Do takih igralcev ohraniš spoštovanje, pa tudi če kasneje prestopi v MB. Verjamem da ne bi šlo za isti primer kot npr. pri Vršiču itd. Vsekakor pa mu vsega kar je prispeval k naslovu prvaka v minuli sezoni nikoli ne bomo pozabili tisti, ki navijamo za Olimpijo, zato srečno Krona, kamorkoli te že zanese v prestopnem roku.
Joga Bonito 10.12.2016, 13:59 Prijavi komentar
Že sam je osebno rekel, da mu je cilj it v kitajsko še malo zaslužit po tem pa se vrnit na stara leta v MB. Je pa bil lansko sezono sigurno najboljši v ligi.
pejo2310 10.12.2016, 13:59 Prijavi komentar
vi ga lahk dočakal čez 2-3 sezone nič prej ....kdo ga bo zamenjal mene bolj skrbi ....Kapun? Vučkič? al pa tujec?
mstegar 10.12.2016, 13:55 Prijavi komentar
MC zakaj bi šel na slabše ,ni nor da bi šel v maribor ,ima z tujine dobre ponudbe ,kjer bo več zaslužil
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE