Miran Zore   24. oktober 2017
Intervju: Ranko Stojić

Vrnil bi se, če bi sam vodil Olimpijo

Ranko Stojić se je v mesecih po drugem povratku iz Ljubljane v Beogradu posvetil delu v svoji agenciji. Z Milanom Mandarićem ne komunicira več, v Olimpija pa bi se vrnil le, če bi vanjo investiral sam.
SORODNE NOVICE
Kazen Olimpiji za skandiranje ...
22.11.2017 | Slovenski nogomet
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Odkar je drugič zapustil Slovenijo in Olimpijo, je Ranko Stojić znova stoodstotno osredotočen na svoj lasten posel. Vodi namreč svojo agencijo Dynamic, ki je locirana v preddverju prestižnega beograjskega hotela Crown Plaza. Njegova sinova, ki sta agencijo vodila v času njegovih službovanj v Ljubljani, se v Beograd vračata le občasno, agencijo namreč zastopata v Parizu in Barceloni. Tudi sam je zaradi gole narave dela pogosto na poti, vrača pa se tudi v Slovenijo.

Za Nogomanio si je Stojić čas vzel dan po napeti tekmi tretjega kroga lige Europa med Crveno zvezdo in Arsenalom na kultnem stadionu Rajko Mitić (Marakana), ki si jo je ogledal v spremstvu gostov iz tujine. To je njegov tretji nastop za našo spletno stran v tej obliki in prvi takšen, skozi katerega Stojić na svoji obdobji sprva "gradnje" in nato "reševanja" Olimpije gleda z distance. "Veze" z Olimpijo, tako vsaj trdi sam, namreč nima več. 

Zdaj je minilo že več kot pol leta, odkar ste drugič zapustili Olimpijo. Kako na odločitev, da se v za klub turbulentnem obdobju vrnete v Ljubljano, gledate danes?
Ko greš v projekt s toliko energije in zanosa, kot sem šel jaz v Olimpijo, potrebuješ nekaj časa, da prideš k sebi. Verjetno je bil zato moj povratek napaka. V športu je nepisano pravilo, da se po uspehu ni pametno vračati v nekdanji klub. Vseeno so mi ostali lepi spomini na klub, igralce in Ljubljano. Igralcem vedno govorim, da je zelo pomembno biti lojalen, da je treba spoštovati klube. Tako je tudi pri meni, spoštujem Slovenijo, Ljubljano in Olimpijo. Zato sem se takrat vrnil, ampak neuspešno. Zato mi je malce žal.

Med zimskim prestopnim rokom ste pripeljali za skoraj eno enajsterico novih igralcev. Je bil to, ker Olimpija z njimi ni bila uspešna, glavni razlog za vaše slovo?
Iz izkušenj vem, da je treba igralce pripraviti na prvenstvo, ne pa na pripravah igrati na polno. Priprava na sezono je proces, mi smo pa imeli od začetka pritisk. Luka Elsner ni kriv za to. Vsi, ki smo bili v klubu, smo naredili strateško napako, ker smo ga postavili pod pritisk. Fantje so na pripravah sicer dajali maksimum, a so se iztrošili in se poškodovali. To je bila napaka. Ostajam pa tudi pri stališču, da je bila napaka, ker smo menjali Luko Elsnerja. Olimpija je prvi polčas tistega derbija z Mariborom odigrala zelo dobro, potem pa smo prejeli gol, ki je vse spremenil. Vsi smo nato podlegli pritisku. Druga napaka pa je bila ta, da sem sprejel predlog, da sedem na klop. Dva meseca sem se branil. 

Povratek Marijana Pušnika na klop Olimpije se ni obnesla. Zakaj ste ga vrnili v Olimpijo?
Ker je dober trener. Profesionalec. Energičen. Zato smo ga vzeli že prvič. Strinjal sem se, da pride drugič. Nismo imeli veliko izbire, prvenstvo se je začelo. Poznal je okolje, igralce, smatrali smo, da bo po izkušnji v Hajduku še boljši trener.

Ponesrečil se je tudi povratek Roka Kronavetra, ki se je medtem opravičil navijačem.
Vidite, toliko časa je trajalo. To je dobro. Takrat sem mu sestavil izjavo, niti ne neko strašno opravičilo. Dve uri smo sestankovali, bili so prisotni tudi navijači in izjavo bi sprejeli, vendar Rok tega ni želel. Vesel sem, da se je zdaj to le zgodilo. 

Kadrovski manevri v vašem drugem mandatu so bili očitno tveganje. Zakaj ste toliko tvegali?
Problem Olimpije je, ker ne vztraja na začetni strategiji. To je kombinacija izkušenih igralcev, liderjev in mladih igralcev, od katerih klub živi. Ko sem se vrnil v Olimpijo, smo imeli sedem branilcev. Sedem! Nobenega levičarja, nobenega hitrega napadalca. Predsedniku sem rekel, to lahko potrdi Sebastjan Cimerotić, da se bodo ljudje obrnili proti nam zaradi tega, kar moramo storiti. Vedel sem, da se bo lomilo na mojem hrbtu, ampak to sem delal za klub. Najlažje je pripeljati imena, jih plačati in imaš rezultat. Ponavljam, strategija je bila rezultat in perspektiva.

Vsi so bežali od odgovornosti, še predsednika ni bilo na tekme. Vsi so bili proti meni. Vse je bilo pripravljeno, prevzel sem največjo odgovornost, kar je bilo logično. Verjetno je bilo preveč pritiska name. Ne more nekdo delati dobro do decembra, potem pa ne zna več. Če imaš resen projekt, se to ne more zgoditi.

Govorite o strategiji. Kakšen je bil sploh vaš in Mandarićev primarni načrt z Olimpijo?
Začelo se je z zanosom. Milan Mandarić je imel svojo poslovno strategijo, športno sva sestavila skupaj. Plan je bil izkušeni igralci in mladi igralci, samo od njih lahko klub živi. Želeli pa smo tudi trening center in tega nismo realizirali, ko bi lahko. Prodali smo Šporarja in Hentyja, zaslužili devet milijonov evrov. Predsednik ni imel dobre komunikacije z mestom, z županom, jaz jo imam še danes. Župan je entuziast, navija za Olimpijo, pa ga ne koncu ni bilo več na tekmah. Športnih uspehov in energije nismo izkoristili, to je dejstvo. Mogoče je bila največja napaka pri celotnem projektu ta, da predsednik ni do konca vztrajal z Markom Nikolićem. Če vprašate igralce, ki so sodelovali z njim, bodo rekli, da je bil to najboljši trener, ki jih je treniral. Najboljša organizacija, vsaka podrobnost na svojem mestu…
Ranko Stojić
(foto: SPS)


Ves čas, odkar Milan Mandarić vodi Olimpijo, nad klubom nekako visi negotova usoda. Zdaj je celo že odkrito priznal, da se zna počasi posloviti. Je ta negotovost vplivala na Olimpijin vsakdan?
S predsednikom o tem, da bi on lahko odšel, nisva nikoli govorila. Je pa res, da imajo nekateri ljudje, ki ga obkrožajo, interes, da gre. O tem sem že govoril. Ljudje so prihajali v klub v trenutku, ko smo rasli in zmagovali s 5:0. Jasno mi je, zakaj je Ljubljana tako dolgo čakala na naslov prvaka. Pride pet, deset ljudi, vsak s svojo zgodbo. Predsednik je bil sicer vedno ambiciozen, rad ima Ljubljano in Slovenijo. Logično je, da glede na dogajanje malce pade entuziazem, ampak verjamem, da je prišel z najboljšimi možnimi namerami.

Sta z Milanom Mandarićem še v stikih?

Ne. Imava manjšo težavo glede moje pogodbe, ampak ne bi govoril o tem.

Kako podrobno spremljate Olimpijo?
Spremljam. Kolikor vidim, so najboljši igralci še vedno igralci iz mojega obdobja. Alves, Abass... Tisti, ki še niso dali tega, kar bi morali (odgovori na pripombo avtorja, da nekateri ne igrajo oziroma igrajo slabo, op.p.), recimo Oduwa, pa morajo začeti igrati tako kot to od njih pričakuje trener. Pri Avramovskem sem pomagal, bil je posojen Vojvodini. Olimpija potrebuje stabilnost in dobro strategijo, pomembno pa je, da tej strategiji zvesto sledi. Na vsaki ravni je vse dvisno od ljudi, ki vodijo. Predsednik, direktor in trener. Če pa se ves čas menjajo načrti, strategije, igralci, trenerji in direktorji, potem je nemogoče.

Zakaj Olimpiji ni nikoli uspelo to, kar uspeva Mariboru, v smislu, da bi bila konstantno na vrhu, uspešna v Evropi in podobno?

Ravno o tem sem na zadnjem sestanku govoril s predsednikom. Zlatko Zahović me je sicer malce podcenjeval, ko sem prišel v Slovenijo. Ampak poglejte, Olimpija je presenetila vse, osvojila je naslov. Kaj se je zgodilo v Mariboru? Podaljšal je pogodbo z Zahovićem. Vztrajajo pri svoji zgodbi in poglejte jih danes, spet igrajo v ligi prvakov. To je fenomenalno, pa kako majhna je Slovenija. Samo čestitam lahko. Imajo vizijo in potrpljenje, imajo to, česar v Olimpiji nikoli ni bilo. V Olimpiji je počutje v ponedeljek odvisno od rezultata v nedeljo. 

Olimpijo sta med vašim službovanjem v Ljubljani med drugim zaznamovala tudi dva prestopa. Andraž Šporar se v Baslu ni znašel, Miha Zajc pa v Empoliju ni standarden v prvi enajsterici. Sta bila to po vašem mnenju dobra prestopa?
V Andraža ne dvomim, ima talent in znanje. Lahko igra v sistemu 4-4-2, v 4-2-3-1, potrebuje le dober ambient in trenerja, ki mu bo zaupal in ga razvijal. Tudi sam zdaj pomagam njegovemu agentu pri iskanju novega kluba. Pri prestopu Mihe Zajca pa nisem sodeloval. Olimpija je zaslužila več kot dva milijona evrov, zato bi se, če bi me predsednik vprašal, strinjal. Če bi bil njegov agent, se pa ne bi. Vprašanje je, kakšen karierni načrt ima Miha. Olimpija mora gledati na proračun, zato je igralca morala prodati. Je pa Miha res super fant, bil je eden mojih najljubših igralcev. 

Glede na to, da vas na Olimpijo, Ljubljano in Slovenijo vežejo sentimenti, omenjalo pa se vas je tudi v kombinacijah za prevzem Kopra, je vprašanje o morebitnem tretjem prihodu v Slovenije kar nekako logično, kajne?
(smeh) V tem trenutku me to ne zanima. Slovenska javnost si je o meni ustvarila sliko, ki je žal bolj negativna kot pozitivna. Imam druge načrte. Bomo videli, kaj bo. Če pa bom kdaj pripravljen, da v vodenje kluba vstopim sam, se pravi, da bom klub lahko kupil, vanj investiral... Tako kot sem delal v Radu. Da nisem odvisen od nikogar. Morda. 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 48
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
Prosinecki 27.10.2017, 10:29 Prijavi komentar
@retep če si ga že žlajfaš, ne rabiš svojih fantazij na glas razlagat...
retep 27.10.2017, 10:16 Prijavi komentar
Gospod Stojić? Lahko se vrnete, ko bo gospd Mandarić opravil svoja balkanska posla, opral Lolimpijo do kosti, orpal do obisti, zapustil v velikhh dolgovih in jo znova preustil 5. ligi.... nato jo bo Stojić popeljal počasi nazaj in spet bo to neka nova Olimpija d.o.o. in znova startala kot najbolj uspešen slo klub.... never ending comic story. Imejte se in sanjajte - denimo finske sanje!!!
Prosinecki 27.10.2017, 10:06 Prijavi komentar
sploh pa ne vem zakaj se ti, ena štajerska podlasica, toliko ukvarjaš s tem pod kakšnimi pogoji posluje Mandarić... nikjer nikoli ni trdil, da je on Božiček in da je pustil vrečo denarja pred klubskimi vrati in odletel proti severnemu polu
Prosinecki 27.10.2017, 10:04 Prijavi komentar
investicija investícija -e ž (í) 1. uporaba denarja za povečanje premoženja, naložba
Prosinecki 27.10.2017, 10:03 Prijavi komentar
@miha12 pojdi malo v šolo, nauči se definicijo pojmov "posojilo", "investicija" in "donacija", potem pa se oglasi... če ti pa že osnovni pojmi niso jasni, pa nehaj težit, ker, če še nisi opazi, te vsi ignorirajo in nisi smešen.
garfild 26.10.2017, 21:06 Prijavi komentar
miha12, to kar si navedel je eden od obvodov da zavaruješ svoj vložek v društvo in da te na letni skupščini ne pokradejo na zakonsko legalen način po sistemu eden član eden glas ne glede na to koliko je kdo denarja vložil.
miha12 26.10.2017, 17:20 Prijavi komentar
Od kdaj je posojilo vlaganje lastnega denarja? :D
AmaterCE 26.10.2017, 12:19 Prijavi komentar
Razkrinkan. Bom spremenil "nick".
garfild 26.10.2017, 11:47 Prijavi komentar
AmaterCE, dobil sem tak občutek kot da je tebi ime Vinko Gorenak, po tvojem pisanju sodeč ker upiješ primite tatu za tata pa razglasiš tistega, ki je do sedaj edini vložil čisto svoj denar in hkrati zagovarjaš pod pojmom javno dobro politično mafijo ki športna društva korisrti za pranje javnega denarja in zanjanje masovne demagogije na lokalnem nivoju. Zakaj Vinko Gorenak. Zato ker je bil nekoč v vaših širših karjih dobro poznan udbovec danes se pa razglaša za disidenta vsem tistim, ki ne poznajo popolnoma njegovega življenjejpisa. In na njega me spominjaš ti.
AmaterCE 26.10.2017, 10:54 Prijavi komentar
Za blebetanje pa ocenim vsako pisanje, ki odgovarja na moje zapise V NAPAČNEM KONTEKSTU.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE