Miran Zore   17. november 2016
Pogovor: Ranko Stojić

Zajc mora ostati, vendar...

Olimpija mora igrati napadalno, hitro in agresivno. Ker temu ni tako, bo januar pester. Novi/stari športni direktor (uradno podpredsednik) Ranko Stojić bo med premorom pošteno pretresel ekipo.
SORODNE NOVICE
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
Balkovec Domžale vrnil na tret...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: Nogomania)
Prišel je skupaj z Milanom Mandarićem, bil njegov prvi operativec, a prve sezone v Ljubljani ni oddelal do konca. Ranko Stojić je spomladi iz Olimpije odšel, ker naj bi se z Mandarićem idejno razhajala in tudi dokončno razšla. Olimpija je brez Stojića in z Mandarićem v vlogi investitorja, predsednika in športnega direktorja v eni osebi, nato mukoma osvojila naslov, a se, tedaj že pod vodstvom novega športnega direktorja Nenada Protege, hitro poslovila od Evrope. Zdaj se je, potem ko je Olimpija izgubila večni derbi in je Mandarić celo javno potarnal, da počasi izgublja energijo, vrnil.

"Da bi nadaljeval dobro zastavljeni projekt," trdi, potem ko je nekaj mesecev preživel v Beogradu. Stojić se je takoj lotil dela, z jasno idejo, da ekipi Olimpije povrne globino in "balans". Priložnost za to se mu ponuja že čez mesec in pol, ko se odpre zimski prestopni rok, ki bo za Olimpijo, kot napoveduje Stojić, izjemno pester. 

Po mesecih odsotnosti ste se vrnili v Olimpijo. Kako dolgo ostajate tokrat?
V tem trenutku delamo od jutra do večera. Vsekakor načrtujem delo na dolgi rok. Je pa preteklost pokazala, da človek v tem poslu nikoli ne ve (smeh).

Vaš odhod iz Olimpije je še vedno ne najbolje pojasnjeni misterij. Zakaj ste takrat odšli?
Ne, ne, nobenega misterija ni. Vprašajte predsednika. Takrat se mu je zdelo, da je bolje tako. Ni šlo za to, da so se najini pogledi razlikovali. Verjetno je to rekel, ker je nekaj pač moral reči. Mislim, da je bil pritisk nanj prevelik. Od januarja naprej sem govoril, da mi ni všeč družba okrog predsednika in kluba. Sam imam veliko izkušenj v borbi za naslove. Ko sem odšel, se dva meseca nisva slišala, ker sem bil utrujen in sem potreboval mir. Potem sem ugotovil, da je bilo v celotni zgodbi več pozitivnih kot negativnih stvari. 

V kakšno Olimpijo ste se vrnili?
Moram reči, da je bilo storjenih dosti sprememb v sami kompoziciji ekipe. Mogoče so imeli nekateri bivši trenerji drugačen odnos do izkušenih igralcev. To v kombinaciji s številnimi spremembami, ki so se zgodile v klubu, prinaša negotovost. Tipičen primer stanja v Olimpiji je Rok Kronaveter, v lanski sezoni najboljši igralec. Rekel sem mu, da se ga ne spomnim takšnega. No, po tekmi v Kopru smo se že smejali, ko je zadel za zmago. Lani smo namreč vedeli, ko je težko, potem je Rok tisti, ki rešuje... Zdaj mora to spet postati. Te fante sicer dobro poznam, poznam njihov potencial. Pomembno je, da jih prebudimo in jim okrepimo samozavest. V Olimpijo sem prišel kot lider, povsod doslej sem bil lider, ampak vseeno tukaj sem lider številka dva, za predsednikom.

Bliža se zimski prestopni rok. Kakšni so vaši načrti?
Mnogo novosti se obeta. Januar mora biti za nas intenziven. Pomembno je, da Olimpija potrdi naslov in igra v Evropi. Igrati pa mora napadalno, agresivno in hitro. Precej nam manjka. Kompromisa tukaj ne bo. Jaz sem tisti, ki prevzemam odgovornost. Olimpija bo igrala in delala tako. Ne bom rekel, kdo naj igra, to je stvar trenerja, ampak, če želimo Olimpijo, ki bo trajala tudi v Evropi, moramo imeti sistem. 

Bo Olimpija znova plačevala odškodnine?

Plačevala jih bo za prave igralce. Sam si želim, da bi bili to slovenski igralci. Imamo nekaj deficitarnih igralnih položajev. Ne morem govoriti o imenih. Spremljamo enega slovenskega fanta v tujini, ki v najboljših letih ne igra. Za Slovenci so naš drugi 'target' Hrvati, in sicer zaradi aklimatizacije.

Bo Olimpija znova privabila kakšno veliko igralsko ime?
Z velikimi imeni je tako... Po mojih izkušnjah evforija traja en teden, potem pa pride teren. Vidimo, kako je bilo v lanski sezoni. Za Radovića ne vem, če je boljši človek ali boljši nogometaš, njegov doprinos je bil velik. Tu sta še Lazović, ki ni igral in Wobay, ki je dal premalo. Vsi trije so bili ideja Marka Nikolića, jaz sem prestope le realiziral. Zdaj vidim, da je bila to moja napaka, ker sem dovolil, da zaidemo s poti naše politike. Zdaj potrebujemo mlajše in lačne igralce. 

Obstaja morda črn seznam igralcev, ki nimajo prihodnosti v Olimpiji in kako bo z njihovimi pogodbami?
Takšnega seznama ni. Razmišljam po posameznih igralnih položajih. Marsikaj moramo urediti. Ni logično, da imamo kar sedem branilcev, premalo pa recimo hitrih zunanjih igralcev. Glede pogodb... Videl sem jih in me malce boli glava. To je kot vroč krompir zame. Situacije bomo skušali reševati in fantom, ki ne bodo v načrtih iskali podobne pogodbe drugje. Prestopni rok bomo oddelali kvalitetno, v to sem prepričan in verjamem, da ne bomo v minusu. To je moje delo. Proračun bomo zmanjšali, ne bomo pa izgubili na kvaliteti, to je naš cilj. Mi je pa neprijetno govoriti o denarju brez prisotnosti predsednika. V klubu se namreč dogovarjamo o najmanjših podrobnostih. Tako je bilo vedno. Zato me je predsednik tudi vrnil. Tudi takrat je vedel vse, po športni in tudi finančni plati.

Kako trdna je glede na številne trenerske menjave pri Olimpiji v preteklosti pozicija trenutnega trenerja Luke Elsnerja? 
Trener mora imeti in tudi ima naše zaupanje. Ima pogoje za lepo kariero. Lani sem gledal tekmo med Domžalami in Čukaričkim in bil mi je všeč. Je moja prva izbira in seveda predsednikova. To sem povedal prvi dan, ker sem že slišal za govorice, da naj bi bil vprašljiv in podobno. Upam, da Luka ostane permanentna rešitev za vsaj dve, tri leta.
Ranko Stojić
(foto: Nogomania)


Ob vašem povratku so se pojavile nekatere skepse, da vas je Milan Mandarić po vidnem razočaranju po derbiju z Mariborom vrnil predvsem z namenom prodaje najboljših igralcev. Kako komentirate to in podobne govorice?
Predsednik je po porazu z Mariborom rekel, kar je rekel. To je pameten človek, verjemite mi. Posebej, ko je treba pripraviti teren za nekaj, česar javnost morda ne pričakuje. Morda je to rekel, da je lahko naredil, kar je. Po tistem me je vrnil v klub. Moram pa reči, da sam pri njem nisem opazil nikakršnega pomanjkanja entuziazma. To so življenjske stvari. Športniki se po nekaterih porazih pobiramo dve uri, po drugih dva dni. 

Bo Miha Zajc kot prvi izvozni artikel lige in Olimpije pomlad preživel v Ljubljani?
Lansko sezono smo dva igralca prodali za devet milijonov evrov. Kdo bo podrl ta rekord? Zajc mora minimalno končati to sezono v Olimpiji. Razen seveda, če ne pride nekdo s petimi ali šestimi milijoni evrov... Plan kariere je za igralca tako pomemben kot dobro delo. Lani sem Šporarja prepričeval en mesec, pa vidimo, kako se je končalo. Identična situacija je z Zajcem. V njegovem planu ne boste našli odhoda sredi sezone. Želja je, da ostane, da odigra Evropo. Sploh pa vezisti v januarju redko prestopajo, bolj klubi "krpajo" ekipe z napadalci in branilci. 

Je klub zanj že prejel kakšno ponudbo?
Čudno mi je, ko slišim od klubov, da za tega ali onega igralca ni prispela še nobena ponudba. To se ne dogaja samo v Sloveniji, ampak tudi drugod. To me čudi, kajti nima kaj priti. Moje delo športnega direktorja je, da animiram in pripeljem klube. Je tako? Ponudba težko pride kar sama od sebe...

Januarja ste podprli dva rekorda. Najdražja prodaja vam je uspela z Ezekielom Hentyjem, najdražji nakup pa z Blessingom Elekejem. Slednji je zaenkrat veliko razočaranje.

Videl sem ogromno igralcev, ki so bili v veliko slabših situacijah, recimo Didier Drogba v Marseillu. Za preboj takšnega igralca je odgovoren tisti, ki vodi vse skupaj, ne pa igralec, ki ne dobi podpore ali priložnosti. Eleke je star 20 let, pričakoval je progresiven napredek. Zdaj pa ima Olimpija kar štiri napadalce, od tega dva izkušena, ki dobivata prednost ne glede na vse. Trenerji imajo raje izkušene igralce, ker nudijo določeno mero varnosti, ne gledajo pa realnega učinka. Ko igralec to vidi, lahko pride do frustracij.

Eleke je na začetku sezone zabijal gole. Po prvi slabi tekmi pa je padel. Podobno kot pri vratarjih, ki po dobrih tekmah vedno pridejo do slabe in če gredo takrat na klop, se pobirajo tri mesece. V Elekeja verjamem, bolj kot kadarkoli prej, brez dileme. Potrebuje samozavest od začetka priprav. Če ne bi bil delavec in ne bi imel želje, potem bi se še vprašal. Če bo imel podporo, se zanj res ne bojim.

Vroč je tudi mladi vratar Rok Vodišek. Kako boste obvladovali situacijo, ko se po poškodbi vrne Nejc Vidmar? Kdo bo številka ena?
Najbolje je, ko imaš na voljo dva odlična vratarja in povrhu še prava fanta. Ne bi prejudiciral, kako bo. Vodišek ima zdaj kontinuiteto, Vidmar pa je zaslužen in je eden od kapetanov. Za Vodiška vlada veliko zanimanje, spremlja ga osem res velikih klubov, od tega trije 'top'. Ne bom o imenih, lahko rečem, da tretji in četrti klub iz Španije in tako naprej. Spomnim se lanskega poletja, v starih prostorih, ko nismo imeli klime. Skoraj en mesec smo se pogajali za njegovo pogodbo. Gledal sem kadetsko evropsko prvenstvo v Bolgariji. Zame je bil najboljši vratar turnirja. Videl sem ogromen potencial. Zdaj moramo biti glede njega predvsem pametni. V zadnjih mesecih je bil namreč preveč obremenjen. To niso samo tekme, vsak dan so to tudi naporni treningi, fant pa je še mlad. 

Kaj in v kakšni meri pa se spremeni v primeru, da Olimpija ne ubrani naslova državnega prvaka?
Nič se ne spremeni. Seveda je dobro biti prvak, toda v športu obstaja konkurenca. Nam je pomembno, da dobro delamo. Ne more biti naš cilj naslov prvaka ali Evropa. To je lahko samo posledica nečesa. Želim si naskoka na ligo Europa in Ligo prvakov. Kdaj bo to, težko rečem, morda že prihodnje leto. Moram pa poudariti, da predsednik še naprej vztrajno vlaga v klub, iz njega ni vzel enega evra, da bi povrnil svoj vložek. To dobro vem. Ves čas razmišlja, kako okrepiti klub in ekipo.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 8
Starejši naprej | Novejši naprej
R.Carlos6 23.11.2016, 13:00 Prijavi komentar
Fink, Bezjak, Vučkić
pejo2310 18.11.2016, 10:39 Prijavi komentar
LukaP točno tko kot si napisu ...isto zgodbo sem slisu ....naj bi se z Struno dogovoril pa mali Abas tud...
LukaP 18.11.2016, 09:50 Prijavi komentar
Kakšne neumnosti vendar, vprašaj ljudi, ki so blizu Mandariča. Starega moti velika poraba denarja, prihodkov pa od nikoder ( ni evrope, ni prodaje igralcev ). Velikonja, Benko, Kirm imajo pogodbe da te glava boli in nobenega od teh ne more nikamor prodati. Visoko pogodbo je dobil tudi Kronaveter za zasluge v lanski sezoni. Gre se za to, da Olimpija troši preveč denarja, to je point in to je potrebno spremeniti.
Prosinecki 18.11.2016, 09:15 Prijavi komentar
@LukaP govoriš neumnosti... nič od tega kar si rekel ni res :D
LukaP 18.11.2016, 08:34 Prijavi komentar
Dober intervju. Stojića čaka veliko dela, pripeljan je bil da zmanjša denarno porabo, poceni delovanje kluba in s tem zmanjša finančni pritisk na Mandariča. Za Protego se točno ve zakaj je letel. Pripeljal je Velikonjo in mu dal astrnomskih 25.000 eur mesečne plače in to za obdobje 3 let. Stari Mandarič se je strinjal, samo potem pa ko je videl učinek Velikonje na terenu, mu je dvignilo pritsk. Protega je seveda izgubil vso zaupanje pri njem in je odletel po hitrem postopku. V glavnem Protega je nafural drage in stare igralce v klub in Mandariču to ni všeč.
MaliBebcki 17.11.2016, 21:32 Prijavi komentar
Upam, da bo res ekipa hitra in željna napadalne igre ter učinkovita seveda!
EuroKrem 17.11.2016, 19:07 Prijavi komentar
Ranko, oba ganca podpiši, obavezno pripelji "slovenca ki v najbolših letih v tujini pa ne igra". vsi vemo kdo je to, njega obvezno!! potem imamo pa vse pokrite razen bočnih braničev, na položaju bočnih branilcev smo najbolj tanki, v primeru poškodbe nemormo niti pokrpat, sepravi oba ganca, harisa in dva bočna... za odhode pa tujci ki so povprečni ali še to ne... pa da nebi poimensko-siearaleonc, črnogorc in hrvat lahko grejo, nebomo preveč žalostni. Ranko ve da se januarja sestavlja evropa, ne pa zadnji tedn v avgustu
Lonec 17.11.2016, 16:56 Prijavi komentar
Upam da bomo kdaj videli dva kluba v Evropi. Eden v LP in enega v LE.
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE