Klemen Kos   7. junij 2018
Milan Mandarić je šel z glavo skozi (javnomnenjski) zid

Mandarićeva Olimpija

Milan Mandarić je čez noč izumil vizijo kluba, odpustil priljubljenega in uspešnega trenerja ter eklatantno pokazal ,da Olimpija ni in ne more biti klub, v katerem bi vladala pluralnost mnenj ali konstruktiven konflikt.
SORODNE NOVICE
Maribor nerazpoložen in brez g...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Nova okrepitev Olimpije s Koml...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Še en odhod iz Olimpije
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Osijek razbil še enega slovens...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Kadrovski vihar zajel tudi Oli...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
Oražem: Odškodnina za Melnjaka...
23.1.2019 | Slovenski nogomet
(foto: pigac.si)
Glavna lastnost kapitala je, da odloča tisti, ki z njim razpolaga in hrani ostale, ki so nižje v prehranjevalni verigi. Nekdo, ki plačuje, ima neovrgljivo pravico, da sprejema odločitve po svoji volji, drugo vprašanje pa je, ali je takšen kapitalist hkrati tudi gospodaren. V ljubljanski Olimpiji se dogaja klasična "kapitalistična zgodba" z napako – klub je uspešen, a plačnik uspeha meni, da na neprimeren način, zato uveljavlja svojo voljo, se požvižga na logiko in racionalnost ter po nepotrebnem zaostruje odnos s tistimi, ki so pravzaprav njegovi glavni komitenti. Navijači ne polnijo blagajne, vendar pa so oni razlog, ki produktu, v tem primeru nogometnemu klubu, dajejo vrednost in veljavo.

Milan Mandarić je v času razhajanja z Igorjem Bišćanom ustvaril nekaj podobnega, kar je uspelo njegovemu predhodniku. Klub je ukrojil samemu sebi do te mere, da postaja vse bolj odtujen od zunanjega sveta. Če je bilo kdaj govora o tem, kakšna je sploh vizija njegove Olimpije – doslej je bilo okoli tega moč slišati le govoričenje o bleščečem regionalnem gigantu – zdaj ni več dvoma. Olimpija mora igrati napadalno, igrati morajo mladi Slovenci in trenirati jo mora trener, ki razume interes kluba! Paradoks je v tem, da Mandarić takšne vizije ni predstavil ob začetku svojega mandata v Ljubljani, temveč nekaj dni po tem, ko je pravzaprav doživel prav to, kar je bržčas pričakoval ob vstopu v klub. V času, ko so navijaške glasilke ostale še hripave, je Mandarić celo potožil nad tem, da je trpelo njegovo zdravje, ker Olimpija naslova ni osvojila hitreje in manj stresno …

Milan Mandarić ima seveda pravico, da odpusti trenerja, ki mu ne ugaja, dalo pa bi se razpravljati o t.i. "interesu kluba", ki naj bi bil povod za Bišćanovo slovo. Je interes kluba, da ga njegov predsednik vsak mesec bolj bremeni z dolgovi in ga tako vse bolj prepušča svoji lastni volji? Je interes kluba, da je njegova vodstvena struktura kot poligon za streljanje glinastih golobov,  v katerem se spreminja vse, le strelec ne? Je interes kluba potujčen igralski kader, ki ga sestavlja vsak kampanjski športni direktor in najnovejši predsednikov svetovalec? Je interes kluba, da je njegovo edino premoženje še vedno zgolj njegov igralski kader?

Igor Bišćan se v tej bizarni formuli ni mogel znajti in tako zanj kot za klub je bil razhod edina možna rešitev. Kar lahko Mandarića najbolj skrbi, so veliki Bišćanovi čevlji, zaradi katerih bo njegov naslednik obremenjen s preteklostjo, pa čeprav sam nanjo ne bo imel nobenega neposrednega vpliva. Še veliko težje pa bo Mandarić okolico prepričal, da je klub pravzaprav od vseh, ki ji želijo dobro tako ali drugače.

Težko je razložiti tudi nekatere druge poteze. Mandarić vse manj sramežljivo v intervjujih prodaja klub in razglaša konec svoje misije, po drugi strani pa je še vedno operativno vpet v rekrutacijo novih igralcev, iskanje novega trenerja in sprejemanje odločitev, ki naj bi skrbele za dolgoročno prihodnost kluba. Bi vse to počel predsednik, ki je "z eno nogo in pol" že na izhodnih vratih? Po drugi strani iz krogov blizu Mandarića prihajajo govorice, da naj bi Mandarić z velikim zanimanjem spremljal dogajanje v Madridu, kjer čaka na morebiten prestop Jana Oblaka, ki bi Olimpiji navrgel toliko denarja, da bi klub lahko zapustil brez večjih finančnih prask ...

Kakorkoli že, triletni Mandaričev mandat je rezultatsko uspešen, a hkrati nestabilen, izključujoč in ekonomsko nepreudaren, zato obstaja bojazen, da bodo "kante" postale le predmeti, na katerih se bo nabiral prah, namesto da bi služile kot inspiracija za to, da klub postane trajno in ne le momentalno uspešen, čvrst in enoten.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 32
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
mitja61 8.6.2018, 10:29 Prijavi komentar
Ha,ha, super novica iz Lj.Novi trener naj bi bil kar Igor Jovičević, ki je bil tudi z ukrajinci pri nas v Celju.Če vas Manda proda tem ukrajincem ste blizu 5. lige.BDW Igor v Celju ni naredil nič, pa je imel mnogo močnejšo ekipo od Kosiča!
retep 8.6.2018, 10:10 Prijavi komentar
Uff kako hitro bosta skočila skup stari in kitarist, ki bo hotel po svoje, opapa pa po svoje. Torej je kitarist že - skorajšnji bivši, hi, hi, hi...Show ( cirkus ) must go on !
fanta 8.6.2018, 08:46 Prijavi komentar
olimpija ni osvojila prvenstva niti zaradi Biščana,niti Mandariča,temveč pod pokroviteljstvom NZS sodnikov...enostavno
samo z glavico naprej! 8.6.2018, 08:41 Prijavi komentar
to je to kami! zaradi tega je tud moral it trener, ker so ga mnogi postavili, kot najbolj zasluženega za naslov. preveč ste klicali biščanu in zdaj ste si sami krivi.
Kami 7.6.2018, 22:34 Prijavi komentar
Olimpija ni osvojila dvojčka zaradi Bišćana, ampak zaradi Mandarića, zapomnite si to ;)
Snatch 7.6.2018, 20:45 Prijavi komentar
Ok Igorja je odpustu, kje je novi trener? Kje so okrepitve, vizija za kvalifikacije, ki so cez 5 tednov?
B91 7.6.2018, 19:38 Prijavi komentar
Werder Lunik, AMEN.
Ibrakadabra 7.6.2018, 19:07 Prijavi komentar
Za zrno riza se je clovek prodal mumiji, neverjetno.
Ibrakadabra 7.6.2018, 19:06 Prijavi komentar
Glej ga izdajalca st. 1 v prestolnici megle, ki do 3 ne zna stet, od gazdeja spijun. :)))
pejo2310 7.6.2018, 17:38 Prijavi komentar
Mene ta gonja MMa spominja na Jocov konec...vsi bi vse imeli ampak dali bi pa bore malo ...razultati so ampak vizije pa ni.....pač Cirkus Trmast ...jaz dam takoj 200€ za delnico Olimpije...
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE