Klemen Kos   26. januar 2017
Kakšna bo prihodnost Olimpije?

Odšla kreativna žilica moštva

KOMENTAR: Olimpija bo z odhodom in skorajšnjim odhodom Mihe Zajca oziroma Roka Kronavetra izgubila kreativno žilico ter nepredvidljivost, ki je bila ključna, da je sploh še ostala v igri za naslov.
SORODNE NOVICE
Čavušević trenira z drugoligaš...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Aluminij zapustila še Mesec in...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Maruško nova okrepitev ambicio...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Muminović iz Kidričevega v ......
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Krčani okrepili obrambo in nap...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
John Mary zdaj pa res prestopi...
15.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Slovo Mihe Zajca in Antonia Delamee Mlinarja lahko analiziramo iz treh zornih kotov. Z vidika igralcev odličen, z ekonomskega vidika kluba v najboljšem primeru soliden (ali pa preuranjen), s športnega oziroma z vidika trenerja pa zelo nehvaležen in tvegan. Zajc je postal član kluba, ki bo zagotovo motiviran za to, da upraviči svojo investicijo, Delamea Mlinar pa je sprejel zanimiv, nenavaden in za slovenskega nogometaša malodane eksotičen izziv, saj bo imel čez lužo iz prve roke priložnost sodelovati v ameriški nogometni revoluciji. V Bostonu bo nekakšen slovenski nogometni "misijonar", ki bi lahko vrata ZDA odprl še kakšnemu rojaku, njegov prestop pa na slikovit način kaže tudi na to, kako zares globalen je v zadnjem času postal nogomet.

Ker je bolj ali manj jasno, da moštvo zapušča tudi Rok Kronaveter, bo Olimpija spomladi postavljena pred velik izziv. V kolikor bosta odšla tako Zajc kot Kronaveter, bo ljubljansko moštvo ostalo brez svoje kreativne žilice (Zajca) in nepredvidljivosti (Kronavetra), ki sta bili v zadnjih dveh sezonah eden glavnih razlogov, zakaj je Olimpija osvojila naslov in zakaj se zanj bori tudi v letošnji sezoni. Ob znanih težavah z učinkovitostjo ter formo napadalcev sta bila prav Zajc in Kronaveter zaslužna za marsikatero zmago in zadetek "iz ničesar", zato trenerja Elsnerja v prihodnje čaka izjemno težka naloga. Brez njiju bo  namreč ostal brez konkurenčne prednosti v odnosu na tekmece ter moral za nameček hitro poiskati rešitve za številne nove obraze, ki so ne glede na njihove življenjepise v marsičem popolne neznanke. Šampionske Olimpije, ki je v Velenju osvojila naslov prvaka, v veliki meri ni več. Poleg omenjenih dveh igralcev – ob predpostavki, da odhaja tudi Kronaveter - sta odšla še Matic Fink in Miroslav Radović, kot kaže pa je tudi nekdanji kapetan Darijan Matić že odigral svojo zadnjo tekmo v zeleno-belem.

Olimpija, ki je proizvajala reprezentančne igralce in navzven gojila evropske ambicije, spreminja svoj namen. Klubsko srebrnino menjajo novi, večinoma tuji, nogometaši, odhod Delamee Mlinarja pa kaže na to, da je pravzaprav v ljubljanskem klubu ta hip naprodaj vse.  Čeprav je jasno, da bo slovenski klub na srednji ali dolgi rok zelo težko zadržal igralce reprezentančnega kova, presenečata predvsem množičnost in intenziteta odhodov, saj se je Olimpija navidez hitro odpovedala dvema igralcema (predčasno je odšel tudi standardni Kelhar –op.a), katerima je v preteklosti ob različnih osipih v formi in začetnemu nedoseganju pričakovanj izkazovala veliko mero potrpežljivosti in zaupanja – kar je bilo seveda povsem pravilno. Ironija vodstva Olimpije je v tem, da so vsi trije največji klubski posli v zadnjem letu dni (Henty, Šporar in Zajc) plod kadrovske žilice nekdanjega športnega direktorja Milenka Ačimovića, ki je bil eden ključnih razlogov, zakaj je omenjeni tercet sploh pristal v Ljubljani.

Namen Olimpije je vse težje identificirati. Med prodajno izložbo in športnimi ambicijami je težko povezati nit, na kar se je trener Elsner že lahko navadil v svojem prejšnjem klubu. Le s to razliko, da v Ljubljani odhodi ključnih igralcev ne bodo smeli biti izgovor za morebitni neuspeh. Novi igralci torej ne smejo biti brca v temo.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 12
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
retep 29.1.2017, 18:29 Prijavi komentar
Človek ne more razumeti naivnosti in nepoznavanja delovanja bogataša, poslovneža M.M. Nekateri še niso dojeli, da je imenovani prišel v Lj in Slo v zvezi s svojimi šosli, pri čemer je nogomet drugotnega pomena. Izražanje pripadnosti klubu in ostale topogledne floskulei pa so zgolj za pesek v oči naivnemu folku. Tu nekdo kvasio investitorju ? Človek božji, M.M. operira s svojim denarjem ga plemeniti samo in zgolj zase preko kopice bypass firm. Ko bo prodal kaj misi, ko se zgodi še en Trenčin, kar se bo, bo odšel in vzel svoj denar. Klubu pa –dvojka…..
retep 29.1.2017, 17:45 Prijavi komentar
Eden večjih ciljev lolimpije, kot uspeh v bodočnosti, mora biti končno enkrat zmaga proti Zasavskemu velikanu Krškemu, he, he, he..
Kritik+ 26.1.2017, 19:35 Prijavi komentar
Nekateri že podite Mandariča iz kluba. Ali imate mogoče drugega investitorja? Pa saj vsak slovenski nogometaš sanja o tujini, kjer je večji zaslužek. Čista logoka nooo - ma kakšna klubska ljubezen. Denar je sveta vladar.
garfild 26.1.2017, 18:21 Prijavi komentar
Nehite no jokat saj so vsi samo igralci, ki so nadomestljivi. V naslednjih dneh se vam bo verjetno strgalo ko bo objavljeno da klub zapuščajo še vsaj Velikonja, Eleke in Vodišek. Ta zadnja vest je posredno potrjena ker je Vidmar postal novi kapetan, Mitrović in Miškić pa njegovi zamenjavi.
miha12 26.1.2017, 17:30 Prijavi komentar
Jaz mislim da sta oba bila sila povprečna igralca za slovenskega prvaka, ob tem pa še zabetonirana v prvi postavi. Tak da neke vlke škode ni, bo pa uigranost problem verjetno.
reyo89 26.1.2017, 16:02 Prijavi komentar
skunaobvjznu, saj od stojiča trgovanje se je tud pokazalo proti trenčinu, jebi ga, zaho ma kaj za pokazat, srbska elita v zelenem pa za1x eno kanto, bo pa maribor večno, upam da olimpija tud, samo mam občutek da bo bankomat počasi spakiral in šeč
gauchos 26.1.2017, 15:36 Prijavi komentar
Olimpija je bolj podobna besedilu, ki ga poznamo - zaradi zaprtja znižanje cen.
skunaobvjznu 26.1.2017, 15:07 Prijavi komentar
Jaz pa mislim, da tol ne bo pustilo prevelikih na Olimpijini igri, zato ker je tojnić že večkrat pokazal, da zna trgovat, za razliko od škrtuha Zahovića, ki bi z vsak minimalnim investiranjem v kader v zadnjih 2 letih definitvno prezimil v Evropi. Rezultati njegovega škrtarenja, pa so bili kasneje vidni v Evropi. Jaz sem z zimskimi okrepitvami, katere je pripeljal Stojnić več kot zadovoljen in ne dvomim, da bo v tem prestopnem roku pripeljal še kakšno zanimivo ime. Pa ne, da sem proti Mariboru, vendar mi gre to Zahovićevo škrtarenje v zadnjih letih res že pošteno na živce. Namesto, da bi investiral denar v nove talentirane igralce, ga on meče za plače odsluženih 35-letnikov. Res ne razumem tega.
Ronnie_10 26.1.2017, 14:10 Prijavi komentar
Ačimovič in Kosič. To bi moral pripeljat nazaj po odhodu Mandariča, in jima dat čas. Sm ziher da bi v roku par let bili na top nivoju, in to brez mutnih poslov.
Ronnie_10 26.1.2017, 14:09 Prijavi komentar
Tako je. Mile je bil čist spodoben športni direktor, sam čas bi mu moral dat. Tko da, k se ta srbska posla skidajo iz Olimpije (in seveda če bodo pustil še kaj druzga kot golo pogorišče), upam da se vrne Mile in da se mu da čas. Tut za ceno 2-3 let brez naslova. Žalostno, na koncu koncev, da je Mile nakupu igralce, Stojič in Mandarič sta pa pobrala denar.
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE