Miran Zore   1. februar 2017
Olimpija postaja vse bolj "tuja"

V krizi identitete

Milan Mandarić je svojo zgodbo v Ljubljani začel pisati na temeljih domačega moštva in sedmih tujcih. Leto in pol pozneje, po prodajah oziroma odhodih, ima Olimpija sklenjenih precej več pogodb in še enkrat več tujcev.
SORODNE NOVICE
Čavušević trenira z drugoligaš...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Aluminij zapustila še Mesec in...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Maruško nova okrepitev ambicio...
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Muminović iz Kidričevega v ......
17.1.2018 | Slovenski nogomet
Krčani okrepili obrambo in nap...
16.1.2018 | Slovenski nogomet
John Mary zdaj pa res prestopi...
15.1.2018 | Slovenski nogomet
(foto: uradna spletna stran kluba)
Olimpija, čeprav prestopni rok v Sloveniji še ni končan, v nogometno pomlad vstopa precej osiromašena. Z odhodi Dejana Kelharja, Antonia Delamee Mlinarja, Mihe Zajca in Etiena Velikonje je, upoštevajoč status na prestop čakajočega in z navijaško skupino sprtega Roka Kronavetra, izgubila štiri "domače" igralce, ki so tvorili jedro moštva. S Kronavetrom, če bo slednji našel klub kje, kjer so prestopi še možni, bo odšel še peti. Zamenjave oziroma nadomestki za dokazane zdaj že bivše igralce Olimpije in seveda občasne ali pa aktualne reprezentante so (zaenkrat) le tuji nogometaši. Olimpija je namreč pripeljala Dina Štigleca, Alexandruja Cretuja, Daniela Avramovskega, Issaha Abassa in Kingsleyja Boatenga, omenja pa se prihod še dveh nogometašev, od katerih naj bi bil eden slovenski branilec Branko Ilić. V klubu zatrjujejo, da so okrepitve kvalitetne, ambicije pa ostajajo najvišje možne. Kljub temu se v zainteresirani nogometni javnosti pojavlja vse več pripomb in pomislekov glede aktualnega kadrovanja v ljubljanskem moštvu, vezanih predvsem na vse večjo koncentracijo tujih nogometašev. 

S prihodom "kompleta" tujih nogometašev, ki jih Milan Mandarić v zadnjih javnih nastopih argumentira z nezmožnostjo sestave konkurenčne "domače" ali pa "bolj slovenske" ekipe, je Olimpija precej spremenila svojo podobo iz lanske šampionske sezone. Očitki, da postaja ekipa Olimpije vse preveč potujčena oziroma "agencijska", pijejo vodo. Podkrepimo jih namreč lahko s konkretnimi številkami. Ekipa Olimpije ima pod pogodbo v tem trenutku cca. 40 nogometašev (vključno z mnogimi mladeniči, ki ne igrajo v prvi ekipi), od katerih jih je več kot tretjina - kar 14 - tujih. To so: Alves, Abass, Avramovski, Babunski, Benko, Boateng, Cretu, Crnomarković, Eleke, Miškić, Štiglec, Vazda, Vukčević, Wobay. 

Če število tujih nogometašev primerjamo s številom z začetka lanske sezone, vidimo ogromen "skok". Jeseni 2015, ko je Olimpija prevladovala v 1. SNL, je imela pod pogodbo (skupno 35 pogodb) sedem tujcev. To so bili: Alves, Ćale, Henty, Mariotto, Mimoun, Ontivero in Vukčević. Olimpija je sezono nato končala z devetimi tujci v ekipi,v kar sta všteta tudi Ontivero (uradno je bil Olimpiji posojen do konca sezone) in Lazović(ki ga Olimpija ni uspela registrirati). Trenutni športni direktor Ranko Stojić je ob povratku v klub lani jeseni tako prevzel ekipo z devetimi tujci (Nenad Protega je pripeljal Babunskega, Benka, Crnomarkovića, Miškića in Vazdo), njihovo število pa zaenkrat uspel dvigniti na 14. Za primerjavo, Maribor ima v svojem kadru ta trenutek sedem tujcev (Moravac ne igra za prvo ekipo, Sunny je posojen, Tavares pa je vštet, čeprav ima slovensko državljanstvo). 

Naraščanje števila tujih nogometašev samo po sebi niti ni tako velika težava, konec koncev nogometaše ločujemo predvsem na dobre in slabe. Trend naraščanja tujcev se zdi problematičen zato, ker se vse bolj zdi, da gre za kratkoročne, celo instantne rešitve. Oprijemljivih nastavkov za naprej (Mandarić jih je ob prihodu v klub imel, igralci, ki jih je prodal, so bili namreč v klubu že prej) namreč ni na vidiku. V element treninga, s katerim bi v Olimpiji lahko razvijali nove reprezentante, potem ko so to doslej dobro počeli, trenutno vodstvo očitno ne verjame kaj prida. Šampionska ekipa je medtem praktično razpadla, z njo pa se vse bolj maje tudi identiteta Olimpije, saj ofenzivne in kreativne vloge v moštvu danes v Olimpiji skoraj izključno prevzemajo tuji nogometaši.

Da je treba za preživetje prodajati, da je treba razmišljati o finančni konsolidaciji in da slovenski igralski trg ni brezmejen, je jasno. A moralo bi biti jasno tudi to, da naloga in odgovornost Olimpije, ob Mariboru največjem klubu v državi, ni samo v pehanju za lovorikami ter kovanju finančnega profita, temveč tudi v dolgoročni viziji, v prvi vrsti vzgoji novih "Zajcev", "Mitrovićev" in "Šporarjev". Ob 14 tujcih v ekipi (že zgolj z njimi je moč sestaviti enajsterico in menjavami) je danes prostora za domače upe verjetno manj kot ga je bilo kadarkoli v novejši zgodovini Olimpije.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 34
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
retep 6.2.2017, 11:05 Prijavi komentar
Sem samo pisunček in mesarsko izjavljam, da tudi prva tekma, čeprav derbi ne odloča še o ničemer. Mesarji, pustite pri miru derbi, premgati bo potrebno KRŠKO in igrat 2X v LP in nekajkrat v LE vključno s prezimovanjemv njej in biti 10x državni prvak - serijski z enim lanskim spodrsljajem in večkratni pokalni... Kaj naj ti pisunček še več servira. Nemara kranjskoi klobaso na katero se pač mesarji spoznate ali pa tudi ne? Saj je največ prvih nagrad prav za slednjo prejela Tovarna mesnih izdelkov Košaki iz Mb ( z mesarjem moraš pač po mesarsko - edino to razume ). Ste smešna in umetna nogometna tvorba v izogib vsemu kar je slovensko -odprodaja boljšega dela ekipe - Slovencev, zadnji primer Kir(e)ma....Štajerski isunček pa je ponosen na zgolj domači log, ki je brez božička privedel Nk mb na plakat evropskih velikih. Da boste prišli blizu temu našemu velikanu pa bo preteklo še veliko, veliko Ljubljanice pod tromostovjem...
mesar1 4.2.2017, 07:29 Prijavi komentar
retep,štajerski pisunček,boš po derbiju tudi tok pameten?
retep 2.2.2017, 12:28 Prijavi komentar
Mene dogajanja pri smetlarjih zanimajo kakor lanski sneg, pa vendar. Maribor pridno uigrava svoje skoraj nespremenjeno moštvo, nasprotniki tekem rastejo po moči in renomeju medtem, ko zeleni razprodajajo svoje nosilce tistega kar so dosegli (doma, da ne bo pomote...), moštvo sestavljajo igralci za katere je vprašanje če se že vsi poznajo po imenih, hkrati jim Krško predstavlja nepremagljivo oviro. Jaz bi se vprašal..marsikaj ...Menim celo, da tudi Elsneirć ne bo več dolgo! Veselica šele pride, he, he...mislim-šumadijsko kolo!
time flies like an arrow fruit flies like a banana 2.2.2017, 12:23 Prijavi komentar
"Cretuja so v Romuniji gledali vsaj trikrat" ga pa res ubije :D
LukaP 2.2.2017, 10:25 Prijavi komentar
Če Olimpija želi imeti 10 tujcev v prvi ekipi, jih pač naj ima. Lahko jih ima tudi 15, pa trenerja bo potrebno počasi zamenjat, ne vem zakaj bi bil trener slovenec, saj je vendar toliko ostalih trenerjev na tržišču. Vsak klub pač ima neki svojo indentiteto, svoj DNK. Olimpjin DNK bo pač tujska legija sistem.
Dr. Axler 2.2.2017, 10:14 Prijavi komentar
EuroKrem Samo v LJ imaš tri klube, ki igrajo 1.SML/SKL, olimpija, bravo interblock in da iz teh generacij ne moreš izluščit in pripeljat vsaj 3 igralce potem pa res ne vem zakaj imamo mladinske selekcije. Pizda poglej Domžale, Repas Ivkić Žužek Vrandečič, Rom pa da ne naštevam še ostalih. Pripelji talente v klub pa jih takoj posodi v 2.snl pod pogojem, da tam igrajo in obvezno jih na vsaki tekmi spremljat. Prava rešitev pa bi bila liga U23, garant
retep 2.2.2017, 09:09 Prijavi komentar
Zdaj pa pomislil, da te nekdo povabi v nek klub in ti pokaže to sliko; sliko dveh vodilnih ???? Hororr par exellence...
bokibgd 2.2.2017, 08:12 Prijavi komentar
Če bi Olimpija pripeljala igralce kot so Messi, Ronaldo, Suarez itd ... Bi naslov verjetno bil drugačen. Olimpija je pripeljala neverjetne ekipe in se razvija. Ko pa so v igri manj znani igralci, pa so v igri tujci in zgubljanje identitete. Verjetno se pa nihče ne bi branil ekipe iz 11 znanih tujcev. To je tipično slovensko. Vsak klub se razvija tako, da skuša pripeljati poceni igralce, jih nato prodaja, zasluži in vrti denar. Počasi prihajajo potem tudi močnejše ekipe. Ker pa članke pišejo neumni novinarji, ki pišejo le toliko, da imajo kaj pisati, na menagement se pa ne spoznajo, potem pa je tko ... Skratka če Mandarič sestavi močno ekipo iz tujcev, je to dobro za slovensko prvenstvo, ker se potem zaradi močnih tekem razvijajo mladi Slovenci v ostalih klubih. Vse ima svoje pozitivne lastnosti. Pač ne bodo igrali Slovenci v Olimpiji, bodo pa v Rudarju, Krškem itd ...
miha12 2.2.2017, 07:55 Prijavi komentar
"Cretuja so v Romuniji gledali vsaj trikrat" jaz se kotam. :D
bule1 2.2.2017, 07:15 Prijavi komentar
"leyton orient: Ni problem v tujcih, ampak v nekvalitetnih in nepreverjenih tujih igralcih!" Vse te tujce so tokrat temeljito preverili in spremljali dalj časa. Cretuja so v Romuniji gledali vsaj trikrat. Štiglec je zadnje tri sezone standardni član Slavena, letos ima celo največ odigranih minut za Slaven, torej je tudi neka kvaliteta. Tudi Abassa so spremljali dalj časa. Avramovski je itak bil velik talent, je pa tudi že pokazal svoje sposbnosti. 2 gola in 4 asistence na treh tekmah, ki jih niti ni odigral v celoti. Hkrati pa je bil pravi motor igre. Tako da letos to niso neke ad-hoc okrepitve, ampak so vse igralce podrobno (in dalj časa) spremljali in se o njih podbrobno pozanimali.
<< < | 1 | 2 | 3 | 4 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE