Klemen Kos   27. februar 2017
Kako so se obnesli Olimpijini novinci?

Največ je pokazal Cretu

Pogledali smo pod prste novincem v vrstah Olimpije,ki so se na večnem derbiju premierno predstavili slovenski javnosti. Največ je med njimi v statističnem smislu pokazal Romun Alexandru Cretu.
SORODNE NOVICE
Video: Trifković s prostega st...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Rudar se vrača na tretje mesto
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Branko Ilić: Izgubili tekmo, n...
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Danes na sporedu meglena tekma
20.11.2017 | Slovenski nogomet
Mura zavezala kravato Fužinarj...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
Balkovec Domžale vrnil na tret...
19.11.2017 | Slovenski nogomet
(foto: SPS)
Za nami je večni derbi v Mariboru, ki je bil poleg očitnega športnega motiva zanimiv tudi zaradi "premier" kar petih novih nogometašev ljubljanske Olimpije, ki so priložnost dobili v udarni enajsterici. S pomočjo Instata smo statistično obdelali njihov učinek in za vas zbrali najbolj zanimive in izstopajoče podatke, ki so najbolj zaznamovali njihov doprinos v Ljudskem vrtu.

V statističnem smislu je bila pri temeljnih parametrih uspešnejša Olimpija. Zmaji so bili uspešnejši pri strelih na gol (14:8), imeli večjo posest žoge (60:40), prednjačili so v duelih, bili pa so tudi precej uspešnejši pri uspešnih podajah, saj so jih zbrali 504, Maribor pa le 338. Najvišji statistični indeks na tekmi je imel vezist Olimpije Alexandre Cretu in sicer 289, pri Mariboru pa izkušeni branilec Marko Šuler, čigar indeks je znašal 286.

V vrstah Olimpije je debitiralo pet nogometašev in sicer branilca Dino Štiglec in Branko Ilić, vezist Alexandru Cretu ter krilna napadalca Nathan Oduwa in Kingsley Boateng. Ker večina med njimi - Ilić je evidentna izjema - slovenski javnosti predstavlja precejšnjo neznanko, smo si podrobneje ogledali, kakšen je bil njihov krstni nastop po prihodu v ljubljanski kljub.

Alexandru Cretu (igral celo tekmo)

Ključni poudarki
-    Njegov Instat indeks je bil 289 oziroma največ med vsemi igralci na tekmi
-    V okvir gola Maribora je usmeril dva strela
-    Uspešnost podaj je bila 88%, od tega je imel 83% uspešnost tudi pri zahtevnejših podajah naprej
-    Njegova uspešnost duelov je bila 72%, izgubil pa je štiri obrambne duele. Po enem od njih je tudi padel zadetek Maribora.
-    Uspešno  je pokrival Dareta Vršiča, saj je bil od petih neposrednih duelov uspešnejši štirikrat.

Cretu je na sredini Olimpije pokazal avtoriteto in odločnost, njegov strel tik pred koncem prvega polčasa pa je bil tudi največji približek zadetku zmajev. V drugem polčasu je nekoliko padel, v "minus" mu gre tudi slaba reakcija pred zadetkom Luke Zahovića. V celoti gledano med vsemi debitanti pri Olimpiji pokazal največ.

Dino Štiglec (igral celo tekmo)

Ključni poudarki
-    Njegov Instat indeks je bil 262; drugi najvišji pri Olimpiji (povprečje pri Olimpiji je bilo 227)
-    Uspešnost podaj je bila 83%, uspešnost duelov 74%
-    Med tekmo sta mu uspela le dva predložka
-    Dobil je vseh pet neposrednih duelov z napadalcema Maribora Milivojem Novakovićem in Luko Zahovićem

Štiglec je bil v napadalnih akcijah relativno neopazen in bi zagotovo pogrešali kakšen prodor ali predložek več, pozitivna pa je bila njegova igra v obrambi, v kateri ni naredil nobene večje napake. Soliden debi, zanimivo pa ga bo videti na tekmah, na katerih bo Olimpija v vlogi izrazitega favorita.

Nathan Oduwa, padec, Olimpija, poraz
(foto: SPS)


Branko Ilić (igral celo tekmo)

Ključni poudarki
-    Instat indeks 253, tretji najvišji v ekipi Olimpije
-    Uspešnost podaj 95%, uspešnost duelov 88%
-    Dobil je vseh osem dvobojev z napadalcema Maribora Milivojem Novakovićem in Luko Zahovićem
-    Dobil je vse štiri zračne dvoboje
-    Na svoji polovici je izgubil štiri žoge

Ilić je iz reprezentance in odisejade po močnih prvenstvih prinesel prekaljenost, hladnokrvnost, eleganco in "zračnost", v nekaterih potezah pa je že bilo videti njegovo liderstvo, ki ga bo Olimpija zelo potrebovala. Kljub temu z debijem ne more biti povsem zadovoljen. Pri zadetku Maribora bi navkljub predhodni napaki obrambe Ljubljančanov lahko reagiral bolje, zapomnili smo si tudi nekoliko nepremišljen izlet na nasprotno polovico, izgubljeno žogo in nevaren protinapad Maribora, ki je po strelu Dina Hotića le za malo zgrešil cilj.

Nathan Oduwa (odigral celo tekmo)

Ključni poudarki
-    Instat indeks 236
-    Na vrata Maribora je usmeril le en strel in še ta izven okvira gola
-    Na tekmi ni zbral niti ene ključne podaje in pred vrata poslal le en predložek
-    Uspešnost duelov komaj 49%
-    V obrambnih akcijah je dobil tri od osmih duelov
-    Izgubil je kar 13 žog, največ med vsemi nogometaši Olimpije. Samo v drugem polčasu jih je izgubil 8.
-    Z Matejem Palčičem je imel kar 15 neposrednih dvobojev, pri čemer je bil osemkrat uspešnejši branilec Maribora
-    Kar šestnajstkrat je poizkusil s preigravanjem, uspešen je bil desetkrat

Nigerijsko-angleški "trickster", kakor ga opisujejo nekateri britanski portali, ni navdušil. Začel je spodbudno, nadaljeval pa precej bolj zaletavo in serijsko izgubljal dvoboje enega za drugim. Oduwa je na trenutke pokazal, kaj pričakovati od njega, vsekakor pa bo v prihodnje to moral izvajati veliko bolje kot v Mariboru.

Kingsley Boateng (igral 62 minut)

Ključni poudarki
-    Instat indeks 226
-    Brez strela na gol
-    Uspešnost podaj 95%, uspešnost duelov le 44%
-    V napadu je bil od 18 duelov uspešen le šestkrat
-    11 izgubljenih žog, drugi največ pri Olimpiji

Boateng je v drugi polovici prvega polčasa rasel in bil vse bolj aktiven, v nadaljevanju pa je sledil mrk, ki ga je začinil s številnim napakami, zaradi katerih je bila menjava po dobri uri igre povsem logična in upravičena. Med vsemi novinci v začetni enajsterici zmajev pokazal najmanj.
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 12
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
retep 28.2.2017, 12:16 Prijavi komentar
Nemara pa bo lo skandirala..CRETU , CRETU,....A vsi simpatizerji slo. nogometa edino upamo, da si Ilić ni nalomil hrbtenična vretenca, ko ga je mali nesramni Zaho obrnil okrog osi...
tomjaz 27.2.2017, 20:43 Prijavi komentar
MaGushoff @ ti rajši še enkrat preberi članek in ne samo naslove... Nevem kje si videl, da je napisal hvalospeve o Oduwi in Boatenga? O Iliču je napisal, da bi bolje reagiral pri zadetku Zahoviča...
real_en 27.2.2017, 18:50 Prijavi komentar
Cretu pri golu Zahoviča res slabo in tudi Ilič. Na koncu sezone se vidimo na Kongresnem trgu. Če ga imate v MB, lahko tudi tam? Lepo vabljeni. ;)
MaGushoff 27.2.2017, 18:39 Prijavi komentar
komedija od clanka...ljubljansko bozanje svojih igralcev, za poraz je pa krivo zgolj nakljucje in nic drugega. Klemen bi lahko nastetim v clanku vsakemu en sladoled kupo, ker so tako odlicno odigrali derbi a kljub temu je zmagal grdi grdi Maribor. na kratko: Zaho je Ilica nategno da mu se zdaj malo vrti, Palcic je Oduwi pokazal kak se zoga stopa. Boateng pa...poleg njega in Oduwe se Cime zgleda doktor nogomente inteligence.... Cretu je recimo okrepitev, ampak se vedno pod nivojem Kabhe.
Gigiinjo 27.2.2017, 17:20 Prijavi komentar
jacko. težko boš igral proti prvaku avstrije če si drugi (:
pejo2310 27.2.2017, 17:18 Prijavi komentar
čim vec takih clankov ampak za celotn ekipo pa tud za MB bi se lahko potrudili....dobr clank ;))
jackoneill 27.2.2017, 16:55 Prijavi komentar
nevem, tole bo zgolj subjektivno mnenje, ampak vseeno. oduwa in boateng, pa še kdo, so okrepitve zgolj za slovensko ligo. mene osebno sta oba zelo razočarala, je pa res da po zgolj eni tekmi delam take zaključke in upam da se motim. oduwa je pokazal le to, da je tehnično podkovan in da je hiter, kar za našo ligo in razne krške in aluminije zadošča, ko bo treba igrati poleti denimo proti salzburgu, ti dve kvaliteti ne bosta dovolj. zelo nekompletna in povprečna se mi zdi ta ekipca, gledano skozi evropske oči.
kema 27.2.2017, 14:26 Prijavi komentar
hm, če takole pogledam, 3 novinci so bili po statistiki najboljši trije igralci svoje ekipe. kaj bi bilo brez njih? Pa vesel za domačo zmago :)
kunta kinte 27.2.2017, 14:08 Prijavi komentar
nigerijski Neymar Ronaldo Ronaldinho,vse v enem,se je osmešil,sicer pa smo to od igralca,ki je v karieri zabil 1(EN) samcat gol tudi pričakovali
EuroKrem 27.2.2017, 13:51 Prijavi komentar
Boateng je bil en boljših alves eden slabših
<< < | 1 | 2 | > >> Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE