Klemen Kos   9. avgust 2018
Koliko evropskih večerov se v tem poletju še obeta v Ljubljani?

Obramba je največja skrb Olimpije

Olimpija se je v minuli sezoni najbolj ponašala s čvrsto in disciplinirano igro v obrambi, pred obračunom s HJK pa lahko zmaje bolj kot neučinkovitost skrbijo labilnost, nezanesljivost in prepustnost zadnje vrste.
SORODNE NOVICE
Video: Mojster Mijat Gačinović
13.12.2018 | Evropski pokali
Video: Izjemen prosti strel Gi...
13.12.2018 | Evropski pokali
Liga Europa: Marseille sramotn...
13.12.2018 | Evropski pokali
Odhod Barišića je signal Manda...
13.12.2018 | Slovenski nogomet
Škotska invazija na Dunaj
12.12.2018 | Evropski pokali
Liga Europa? Želimo jo osvojit...
12.12.2018 | Evropski pokali
(foto: SPS)
V taboru Olimpije se nad smolo z nasprotniki v kvalifikacijah za uvrstitev v ligo Europa ne morejo pritoževati. Severnoirski Crusaders je bil preslaboten, da bi izkoristil sicer slab momentum ljubljanskega moštva, nocoj pa Olimpijo čaka bolj organiziran, bolj dovršen, bolj kakovosten, a še vedno povsem premagljiv nasprotnik. Obračun proti HJK iz Helsinkov, največjemu in najbolj trofejnemu klubu na Finskem, bi pravzaprav v eri Milana Mandarića lahko označili celo za doslej najpomembnejši evropski obračun, saj morebitno napredovanje prinaša uvrstitev v playoff za skupinski del. Za moštvo, povsem neveščo in neizkušeno igranja tekem tako visokega vložka, bi bi bil to vsekakor velik uspeh.

Olimpija je moštvo, za katerega trenutno nihče ne ve, kaj zares pričakovati od njega. Lahko pa se ozremo v dosedanje uradne nastope Ljubljančanov v letošnji sezoni – teh je bilo skupaj že pet – ki imajo vendarle kar nekaj pomembnih skupnih imenovalcev. Izstopata dva – slaba učinkovitost v napadu, podedovana rakrana prejšnje sezone ter labilna obramba, ki je v oziru na prejšnjo sezono novost. Olimpija se je lani izoblikovala v ekipo, ki je pogosto v napadu dopuščala različne intepretacije glede fluidnosti, kreativnosti in potence, njena obrambna čvrstost pa je bila vrlina, ki jo je na koncu tudi pripeljala do naslova prvaka. Uvodne tekme nove sezone kažejo na to, da je čvrsta in disciplinirana Olimpija ostala v prejšnji sezoni in da bo morala te lastnosti izumljati na novo.

Olimpija je na obračunih proti Gorici, Krškemu in Celju nasprotnikom vselej z napakami v zadnji vrsti omogočala priložnosti in se zapletala v položaje, zaradi katerih bi bil lahko njen dosedanji izkupiček – le dve točki na treh tekmah – celo slabši. Prepustnost obrambne vrste ne more kompenzirati niti dejstvo, da so si zmaji na vseh omenjenih tekmah ustvarili tudi precejšnje število priložnosti in to ni najboljši obet pred evropskimi tekmami, na katerih je čvrsta igra v obrambi ključna sestavina na poti do uspeha.

Bo Asmir Suljić adut zmajev v letošnji sezoni?
V zgodnji stopnji sezone je še prezgodaj vrednotiti potencial številnih novincev v moštvu, na srečanju proti Celju pa je vendarle zanimiv obet ponudil morebiti celo najbolj "zvezdniški" novinec v moštvu Asmir Suljić, ki se je v Slovenijo preselil kot igralec, ki je na sosednjem Madžarskem pustil dober vtis, uspešne statistike in pečat v uspešnih ekipah kot sta Videoton in Ujpest. Krilni nogometaš iz BiH je bil dalj časa izven rednega tekmovalnega pogona in zagotovo še ni optimalno pripravljen, vendar pa je z dobro predstavo proti Celju nakazal na to, da bi v nadaljevanju sezone lahko ljubljanskemu moštvu prinesel nekaj iskrice v napadu, ki je v prejšnji sezoni najbolj žarela ob Portugalcu Ricardu Alvesu.

Pozor na Abassa iz HJK

HJK si je obračun z Olimpijo "zagotovil" po izpadu proti beloruskemu BATE, obračun pa je pokazal, da je finski prvak sicer spoštovanja vreden, a obenem tudi povsem premagljiv nasprotnik. V ekipi HJK t.i. skandinavska nota ne igra posebej pomembne vloge, saj ključne vloge v moštvu igrajo nogometaši z "neskandinavskimi" karakteristikami. V prvi vrsti to velja za 20-letnega Ganca Evansa Mensaha, ki je HJK-jeva različica Abassa Issaha. Ob Abassa je starejši leto dni, tako kot Abass se je v Evropo preselil neposredno iz Gane in tako kot Abassa ga najbolj krasi hitrost. Mensah je imel na obračunu proti BATE precej smole, saj je pri izidu 1:2 enega od njegovih strelov bravurozno zaustavil vratar BATE, drugi pa je končal v okviru vrat. Zmaji bodo morali biti pozorni tudi na glavnega kreatorja igre, 23-letnega Moshtagha Yaghoubija oziroma Moso, v Afganistanu rojenega ofenzivnega vezista, ki je osrednja figura v vseh napadalnih akcijah HJK.
 
Komentiraj
OBJAVI
Komentarji: 1
Starejši naprej | Novejši naprej
pejo2310 9.8.2018, 16:47 Prijavi komentar
Glede naše obrambe lahko bi rekli da sta glavna krivca Gajic in Putincanin...prvi je bil krivec za 3 gole in drugi pa 2 gola...ce nebosta ona 2 igrala nas obramba nerabi sekirat...napad je rak rana ...ce napadalec neigra redno in ob tem svojo formo dviguje nemores pricakovat da bo daju gole...in ce mas napadalca (Abass)ki gleda samo na svojo rit in res nikoli ne pogleda ce kaksn soigralec v boljsem polozaju kot on pol je napad v krizi...
Starejši naprej | Novejši naprej
OGLAŠEVANJE